навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Финанси

Fitch потвърди рейтинга на "ОББ" – най-висок сред банките в България

2020-05-20 0

Fitch потвърди рейтинга на

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на "Обединена българска банка" (ОББ) на ‘А-‘ със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг при "F1". Рейтингът на "ОББ" беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група "KBC". През март 2020 г. "Фич" постави под наблюдения рейтингът на "ОББ" след публикуването на актуализираните критерии за банков рейтинг на агенцията. 

Потвърждаването на високата оценка на "ОББ" отразява становището на Фич, че банката може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със стабилна перспектива. Рейтинговата агенция отчита солидната капитализация на банката, стабилното финансиране и ликвидния профил и значителното преструктуриране на наследените обезценени кредити. При оценката са взети предвид умерения рисков апетит и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на лоши кредити), управлението и стратегията под ръководството на КВС.

"Потвърждаването на дългосрочния рейтинг на "ОББ"от страна на "Фич" е доказателство за успешното развитие на Обединена българска банка, за стабилността ѝ и дългосрочната перспектива на бизнеса на КВС в България като един от основните пазари на групата.", сподели Петър Андронов, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на "ОББ".

Подробно описание на рейтингите на "ОББ", потвърдени от Фич, са представени на интернет страницата на агенцията, а синтезираното им представяне е следното: дългосрочен рейтинг: 'A-' със стабилна перспектива; краткосрочен рейтинг: 'F1'; рейтинг на подкрепа: '1'; рейтинг на жизнеспособност: 'bb'.

Преди месец същата рейтингова агенция направи нова оценка на рейтинга на България, като потвърди рейтинг ‘BBB’ на държавата, но промени перспективата от "положителна" на "стабилна".

за 50%  против 50%  321 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума