навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Авто

Bosch ще предпазват шофьорите от разсейване с камера с изкуствен интелект

2019-12-23 0

Bosch ще предпазват шофьорите от разсейване с камера с изкуствен интелект

От технологичната компания Bosch съобщават, че работят по нова система, която да наблюдава салона на колата и да реагира на ситуации, които могат да доведат до инцидент. Целта е да се предупреждава водача и дори системата да взима самостоятелни решения.

Заспиване на волана, разсейване, незакопчан колан, отвличане на вниманието от мобилен телефон и т.н., може да имат неприятни последици и да доведат до пътнотранспортно произшествие. За да ги предотврати или най-малкоо да смекчи последствията Bosch работят по система за вътрешно наблюдение с камери и изкуствен интелект.

Камера, вградена в салона на автомобила, открива ако клепачите на водача станат "тежки", той се разсее и насочва главата си към пътник на предната седалка или към задните седалки. Благодарение на това системата прави  изводи от тази информация - тя предупреждава шофьора, ако е небрежен, препоръчва почивки или дори намалява скоростта на автомобила в зависимост от зададените от производителя правила или законови изисквания.

Системата на Bosch може да влезе в серийно производство от 2022 г. Тогава подобни технологии за безопасност ще станат стандарт за новите превозни средства в Европейския съюз.

Европейската комисия очаква новите ѝ изисквания за безопасност на превозните средства да спасят повече от 25 000 души и да предотвратят най-малко 140 000 наранявания до 2038 г. Наблюдението вътре в превозното средство би трябвало да реши и друг основен проблем на автономното управление на автомобилите в бъдеще - за да се предаде отново отговорността за шофирането на водача след автоматизирано пътуване, колата трябва да е "сигурна", че той нито спи, нито се занимава с телефона си.

за 49%  против 51%  142 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума