навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Авто

Bridgestone Европа придобива TomTom Telematics за 910 милиона евро

2019-01-22 0

Bridgestone Европа придобива TomTom Telematics за 910 милиона евро

Bridgestone Europe NV/SA ("Bridgestone"), дъщерно дружество на Bridgestone Corporation в EMEA, сключи споразумение с TomTom за придобиване на телематичен бизнес за 910 милиона евро.

Сделката ще обедини най-големия производител на гуми и каучукови изделия в света с водещия доставчик на дигитални решения за автопаркове в Европа, създавайки водеща платформа за данни за автомобили. TomTom Telematics ще даде допълнителен тласък на Bridgestone по пътя на компанията към затвърждаване на своята лидерската позиция в мобилните решения в региона, а комбинацията от предложенията на двете компании ще позволи на Bridgestone да продава гуми и решения на по-голяма клиентска база. Освен това, достъпът до данните ще подобри виртуалното разработване и тестване на гуми на Bridgestone, както и иновациите при свързаните превозни средства, което би било в полза на всички клиенти, включително OEMs.

Новите социални, икономически и технологични тенденции тласкат темпото на промяна в автомобилната индустрия и бъдещето на превозните средства е свързано, автономно, споделено и електрическо. В този контекст Bridgestone определи решенията за дигитална мобилност и решенията за автопаркове като стратегически приоритет. Това е подчертано от нарастващото значение на автопарковете над индивидуално притежаваните превозни средства за превоз на хора и стоки. Нарастващото търсене в транспортната индустрия означава, че собствениците и мениджърите на автопаркове трябва да увеличат максимално производителността и да намалят общите разходи за собственост повече от всякога.

TomTom обработва средно над 800 милиона GPS позиции, 3,3 милиона пътувания и 200 милиона входящи съобщения на ден.

Платформата на компанията позволява на клиенти като автопаркове, лизингови компании или корпоративни автопаркове да направят операциите си по-ефективни. Тя също така дава възможност за партньорства, като например с производители на оригинално оборудване, поради по-голямото удоволствие от шофиране. 

Bridgestone разполага с перфектния набор от услуги, за да ускори бизнеса на TomTom Telematics. Компанията може да се възползва от силната пазарна стойност на марката, голямата клиентска база, предпочитаният статут на доставчик в много от водещите световни производители на автомобили и автопаркове, и 2,600 точки за продажба в EMEA. Освен това, Bridgestone разполага с водещи за индустрията инвестиции в научноизследователската и развойна дейност и с дигитален гараж, базиран в Рим, посветен на развиването на решения за дигитална мобилност.

Паоло Ферари, главен изпълнителен директор и президент на Bridgestone EMEA, изпълнителен вицепрезидент на Bridgestone Group, споделя: "Открихме перфектния партньор в лицето на TomTom Telematics. Нашите допълващи се услуги и възможности ще създадат лидер в решенията за автопаркове и ще укрепят още повече дигиталните технологии на Bridgestone. Освен това, ще има значителни ползи от допълването на нашите предложения, което ни позволява, наред с много други възможности, да продаваме гуми и решения сред нашите клиенти. До момента сме добре позиционирани в ЕМЕА, така че ще можем да засилим нашия бизнес с фокус върху данните, да разширим нашата база със собственици на автопаркове и да се възползваме от бързоразвиващите се възможности в автомобилната индустрия."

"Ние признаваме и уважаваме таланта и уменията на управленския екип на TomTom Telematics и неговите 670 служители. Нашето намерение е да насърчаваме и развиваме бизнеса и да подкрепяме настоящите му планове. Нашето желание е TomTom Telematics да продължи да обслужва клиентите толкова успешно, колкото и през последните няколко години и да се възползва от позицията си на номер едно в бързо растящ пазар."

"След подробно преглеждане на множество стратегически опции определихме, че сделката между TomTom Telematics и  Bridgestone е в най-добрия интерес както на TomTom Telematics, така и на нашата основна бизнес технология за местоположение.", коментира Харолд Годийн, главен изпълнителен директор на TomTom. "Ще продължаваме да инвестираме в нашата иновативна система за създаване на карти, позволяваща по-бързи актуализации на картата, като същевременно намалява оперативните разходи, проправяйки пътя към автономното шофиране."

Детайли по сделката

След сключване на сделката, Bridgestone ще усвои всички издадени и изплатени акции на TomTom Telematics за парична вноска в размер на 910 милиона евро, като това подлежи на обичайните финални корекции. Придобиването се финансира с наличните парични средства в капитала на компанията и се очаква увеличаване на акциите им през първата година. Придобива се само телематичната единица на TomTom.

Очаква се сделката да приключи най-късно през второто тримесечие на 2019 г. Сделката все още е предмет на съответните регулаторни одобрения, консултации с представителните органи на TomTom и одобрението на акционерите на TomTom.

Във връзка с тази сделка Morgan Stanley действа като ексклузивен финансов съветник на Bridgestone, а Simmons & Simmons действа като правен съветник.

 
за 46%  против 54%  231 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума