навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Технологии

"Майкрософт България" събра образователната общност за "Microsoft Education Day Bulgaria 2018"

2018-11-20 0

Мащабната конференция се проведе на три локации едновременно, а на събитието присъстваха повече от 300 преподаватели и ученици от цялата страна

"Майкрософт България" организира за поредна година "Microsoft Education Day Bulgaria". На 19 ноември 2018 г. мащабната конференция събра повече от 300 учители, ученици, представители на неправителствения и образователния сектор в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Официалната част на "Microsoft Education Day Bulgaria" бе открита от проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ и главният секретар на Министерство на образованието и науката - Албена Михайлова. Специално за конференцията в България пристигна и ръководителят на сектор "Образование" в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа – Лаура Лакурезиану, а Ева Майдел, член на Европейския парламент, приветства присъстващите с видеообръщение.

"Живеем в ера на дигитална трансформация, която вече е факт и в образованието. Днешните ученици са "фиджитал" – те осмислят физическия и дигиталния свят, като две лица на една и съща реалност.", каза Лаура Лакурезиану. "Уменията, които трябва да притежават младежите, за да се реализират в професиите на бъдещето са много по-различни в 21 век. Изобретателността и емпатията са качествата, които в бъдеще ще ни различават от машините. Имаме нужда от лидери и визионери, но каузата за по-добро образование е обща и вярвам в успеха ѝ", заяви Ева Майдел.

Образователната конференция "Microsoft Education Day Bulgaria" бе разделeна на три основни панела, които се провеждаха паралелно на три различни локации. Благодарение на стрийминг-връзка, присъстващите на всяка локация имаха възможността да следят какво се случва и на другите събития.

Панелът, посветен на директори на иновативни училища, се проведе в партньорство със Столична община и РУО София в "Sofia Youth Innovation Lab", като в него взеха участие г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат по образование.

Сред обсъжданите теми бяха прилагането на "Мinecraft" в образованието и ОРЗД за образователни институции. Освен дигиталните продукти за образование, лекторите на "Microsoft Education Day Bulgaria" представиха пред директорите и кратък урок по програмиране на роботи.

Двата робота бях дарени на Софийската лаборатория за иновации, за да могат различни ученици да се обучават на програмиране.

"С помощта на роботите, които се представят днес, ще стимулираме младите хора да се занимават с програмиране и да ги привлечем към образованието, като им предоставим по-интересни възможности", посочи г-жа Фандъкова "Нашата цел е София да бъде град на иновациите.", допълни още тя.

Събитието за ученици се проведе в "Microsoft Innovation Center", а най-голям интерес сред младежите създаде дискусията за AI (изкуствен интелект) и "Micro:Bit".

Някои от лекциите бяха презентирани от самите ученици – младите дами, които споделиха пред връстниците си нови и интересни знания от сферата на технологиите, това лято бяха част от лагера "Girls A.I. Bootcamp" в Атина, организиран от "Microsoft".

Преподавателите, които взеха участие в панела за учители на "Microsoft Education Day Bulgaria", разискваха как изглежда според тях модерната класна стая, каква е ролята на алтернативните комуникации в образованието и какви са уменията, които трябва да притежават учениците, за да могат да упражняват професиите от бъдещето.

В рамките на целодневното събитие бе организирано и изложение в централно фоайе на Софийски университет "Св. Климент Охридски", на което представители на иновативни училища, бизнеса и неправителствения сектор, представиха последните тенденции в технологиите и тяхното незаменимо място в съвременното образование.

за 48%  против 52%  840 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума