навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Финанси

Да се справим с инфлацията чрез умна инвестиция

2022-05-12 0

Да се справим с инфлацията чрез умна инвестиция

Дори да сте от хората, които умишлено филтрират лошите икономически прогнози, за да намалят стреса от задаващите се несигурни финансови времена, няма как да ви е убягнало, че инфлацията се увеличава. Всяко следващо пазаруване в магазина е реалното доказателство за това и ако не предприемете активни действия за неутрализиране на този тренд, това означава само едно – вие прогресивно обеднявате.

Преди да ви запознаем с едно от решенията на проблема с постоянното вдигане на цените, нека да анализираме текущата ситуация. Ако сте от предвидливите хора и имате заделени пари, то те вероятно са на сигурно място в банката. За съжаление там те не само не работят за вас, но и прогресивно намаляват. Причината е в ниските лихви, които не само са по-малки от ръста на инфлацията, но и обикновено са напълно неутрализирани от допълнителните такси, свързани с откриването и поддържането на депозита. Стига се до абсурдни ситуации, в които банката ви начислява такса, ако в сметката ви има над определена сума.

Ясно е, че бъдещото ви финансово спокойствие изисква алтернатива, при която парите ви да бъдат инвестирани подходящо, така че да ви носят реална доходност. Както можете да си представите, предложенията са наистина много. Е, не става дума да купите олио или бензин, които да продадете след 6 месеца, но опциите варират от акции до злато. При всяка инвестиция има определено ниво на риск и необходимостта от стабилни познания и опит са решаващи, за да увеличите шанса си за успешно инвестиране. Или по-скоро не бихте го направили, защото в такъв случай рискът от загуби е твърде висок.Затова най-разумно е да разчитате на посредник, който по умен начин да инвестира вашите средства в пакет от финансови инструменти с очаквана доходност, която в дългосрочен план да надхвърли ръста на инфлацията. Златно правило при инвестициите е да се постигне диверсификация, т.е. да се инвестира в колкото може повече различни активи, за да се намали риска от загуба при неблагоприятна промяна в цената на един или няколко от тях. Точно това се постига с инвестицията във взаимни фондове. Те се управляват от професионалисти срещу минимална такса и отдавна са предпочитан инвестиционен инструмент в развитите страни. С цел увеличаване на доходността и минимизиране на риска в управлението им вече се използва и изкуствен интелект, който освен скоростта си на реакция може да анализира и огромни обеми от новопостъпващи данни и то не само при настъпващи значими пазарни промени.

В България също се предлагат такива планове за инвестиране, а именно "Систематичен инвестиционен план" на ОББ. Неговата философия е да се осигури дългосрочна сигурност чрез реализиране на доходност от инвестиция във взаимни фондове. Това става чрез регулярно инвестиране на малки суми – спестявания, които всеки може да задели ежемесечно. СИП е доста гъвкав, защото позволява избор на сумата и датата на инвестиране и същевременно осигурява справка в реално време за активите, за плановете сключени през ОББ Мобайл. Ако възникне непредвидена нужда от използване на спестените средства, те, заедно с реализираната доходност, могат да бъдат използвани след заявяване.

СИП на ОББ е най-модерно решение, което е реализирано в мобилното приложение ОББ Мобайл. Сериозен негов плюс е, че дори не изисква посещение на банков офис и може да бъде активирано за по-малко от 15 минути. При задаване на автоматично заделяне на средства за инвестиционния план от банкова сметка на практика не ни остава друго, освен да наблюдаваме как се развива инвестицията ни.

Скептиците, които не познават този механизъм на инвестиране, сигурно ще кажат, че той не е сигурен. Напротив, в чисто исторически план (10 и повече години назад във времето) доходността от взаимните фондове в повечето случаи е била печеливша. Освен това здравият разум ни подсказва, че инфлацията увеличава брутния приход на компаниите, а това неминуемо води до повишаване на цените на техните акции, откъдето пък идва и доходността за притежателите им.

Така че дори в динамични времена като днешните, създаването на такъв инвестиционен план като СИП на ОББ с очаквана добра доходност е едно от най-сигурните възможности да увеличавате състоянието си и да получите нужната сигурност за бъдещето.

 

ВАЖНО! Това е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете на колективните инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Затова моля прегледайте Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите на фонда преди вземане на окончателно инвестиционно решение. . Може да намерите тези документи на български и на английски език на интернет страницата на "Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В. – КЛОН" България – www.ubbam.bg, и на интернет страницата на дистрибутора ОББ – www.ubb.bg, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно във всички клонове на ОББ, в рамките на обичайното им работно време с клиенти. Инвестициите в колективни инвестиционни схеми, предлагани от ОББ, са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите,  в размер на 90% от стойността на всички съхранявани от ОББ финансови инструменти, но не повече от 40 000 лв., като компенсации се изплащат само в случаите, предвидени от закона.  Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и подлежащо на промяна в бъдещи периоди. Резюме на вашите права като инвеститор, е достъпно на следните хипервръзки, на български език: 11074.pdf (ubbam.bg) и на английски език: 11365.pdf (ubbam.bg). Информираме ви, че "Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В." Белгия може да вземе решение да прекрати предлагането на този фонд на територията на Република България.

 

за 80%  против 20%  100 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума