навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Какво е детско столче за кола с база ISOFIX

2022-01-17 0

Какво е детско столче за кола с база ISOFIX

Возенето на дете с детско столче за кола е не само задължително според закона, но и представлява най-добрият начин да осигурите максимална защита за детето си по време на пътуване. Столчетата обаче могат да бъдат различни и да осигуряват различна степен на безопасност. Най-сигурната система в момента е база ISOFIX, за която ще говорим тук.

Какво е ISOFIX

ISOFIX е международно възприет стандарт за системата за монтиране на столчета за автомобил от групите 0+ и 1 (за деца на възраст от 0 до 4 години). За разлика от обичайните начини, при нея столчето не се фиксира с фабричните колани на колата, а се захваща направо за шасито чрез скоби. Може също така да се използват и крачета, за допълнително фиксиране отпред, както и котви, които прихващат столчето в задната част. По този начин се постига над 70% по-висока безопасност в сравнение с останалите начини за закрепване на детски столчета.

Системата за столчета от група 2/3 (за деца на възраст от 4 до 12 години) се нарича ISOFIT. При нея столчето също се захваща към скобите ISOFIX, но допълнителната защита за порасналите деца се осигурява от предпазния колан на автомобила, който е предназначен и за възрастни.

Защо ISOFIX е най-сигурната система

Като начало при тази системата вероятността да монтирате неправилно столчето за кола е сведена до минимум. Самото захващане на базата става бързо и лесно, така че няма начин да не се справите перфектно, дори и ако го правите за пръв път. Столчето се захваща към базата само с едно щракване и това създава допълнително удобство при ползване, без да понижава сигурността на устройството.

Освен това връзката между столчето и колата е твърда и постоянна. Това гарантира много по-добра защита на детето при инцидент, тъй като дори внезапното спиране не може да изхвърли столчето опасно напред.

Подходящ ли е ISOFIX за всеки автомобил

Всъщност не е. За да можете да монтирате детско столче за кола с база ISOFIX, трябва самият автомобил да е снабден със съответните скоби. Добрата новина е, че системата е задължителна за всички автомобили, произведени след 2014 г. Освен това има и редица по-стари автомобили, които имат такова оборудване, тъй като системата е въведена в експлоатация още през 2006 г.

Ако не сте сигурни дали Вашата кола разполага със система ISOFIX, прочетете спецификациите ѝ или потърсете лого или етикет ISOFIX на самата седалка в автомобила си.

Самите системи ISOFIX също могат да бъдат различни видове. Универсалните ISOFIX бази са подходящи за всички автомобили, но има и такива, които са подходящи само за определени модели. Проверете предварително какви възможности предлага Вашата кола.

за 60%  против 40%  316 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума