навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Финанси

"Алианц Банк", "Търговска банка Д" и "УниКредит Булбанк" се присъединяват към гаранционната програма в подкрепа на МСП

2020-08-18 0

"Алианц Банк", "Търговска банка Д" и "УниКредит Булбанк" се присъединяват към гаранционната програма в подкрепа на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията COVID-19. Останалите финансови институции, които отпускат кредити са "Банка ДСК", "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ), "Инвестбанк", "Първа инвестиционна банка" и "Пощенска банка". Интерес към програмата беше заявен още и от "Интернешънъл Асет банк", "ПроКредит банк" и TBI bank.

Програмата е с капитал 500 млн. лв., а осемте банки с вече сключени споразумения с "Българската банка за развитие" са заявили портфейлни гаранции за общо 649 млн. лв. Припомняме, че ББР предостави на финансовите институции възможност за ползване на портфейлни гаранции за 1,6 млрд. лв., с цел включване в тях на отпуснати кредити на МСП в размер до 2 млрд. лева. От програмата могат да се възползват компании, които отговарят на критериите за микро- малки и средни предприятия. 

Максималният размер на кредитите е до 300 хил. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главницата по тях. До момента заявената от банките-партньори сума за гарантиране е над 16 млн. лв. Към средата на август 100 компании вече са сключили договори, като средният размер на кредитите 160 099 лв. Най-сериозен е интересът от компании, опериращи в секторите транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и търговия на едро.

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. Заемите ще се отпускат при намалени изисквания за обезпечение – не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. Предвижда се гратисен период за новоотпуснатите кредити, който ще позволява да не се плащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.

Всички кандидати ще трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г., да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос от началото на годината, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на заетите си лица.

за 52%  против 48%  236 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума