навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Здраве

В МБАЛ "ВИТА" предлагат безплатни прегледи и оперират жлъчка без нито един видим белег

2020-07-31 0

В МБАЛ

Жлъчно-каменната болест е заболяване, при което се образуват камъни в жлъчната система. Обикновено се засяга жлъчният мехур. Жлъчно-каменната болест е едно от най-често срещаните заболявания в хирургичната практика напоследък.

Симптомите на жлъчно-каменната болест са тежест и спорадична болка в горната част на корема или в дясното подребрие, преминаваща понякога към дясното рамо. Болката често започва след хранене, описва се като силна и тъпа. Тя продължава от 1 до 5 часа, като  има едно характерно засилване в продължение на 10-20 мин, след което постепенно отслабва. Болката при жлъчно-каменната болест е коликообразна, на тласъци и понякога - доста продължителна. Оплакванията често са придружени с гадене и повръщане, но не се облекчават след повръщане или изхождане.

За поставяне на диагноза жлъчно-каменна болест се използват следните изследвания:

  • Лабораторни - ПКК (пълна кръвна картина); чернодробни ензими и билирубини; амилаза, липаза:
  • Образни изледвания - рентген на корем и ултразвук (ехография):
  • При суспекция или налични усложнения в употреба влизат и - КТ, МР, Ендоскопска ехография, Лапароскопска ехография, Сцинтиграфия, ЕРХПГ - ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография (ERCP), Перткутанна трансхепатална холангиография (PTC).

Лечението на зависи от стадия на заболяването, в който болестта е диагностицирана.

ДКЦ "ВИТА" продължава своята успешна Профилактична здравна програма с безплатни прегледи на пациенти с оплаквания, свързани с жлъчно-каменната болест. Те ще се проведат в периода от 3 до 17 август 2020 година и в двете бази на ВИТА – База 1 и База 2.

Инициативата е насочена към хора с проблеми със жлъчката, като им предлага безплатни прегледи и консултации с хирурзите от Отделението по Обща, коремна и лапароскопска хирургия на "ВИТА". От пациентите не се изискват направления от личните им лекари за посещения при специалистите.

Висококвалифицираните хирурзи д-р Спас Иванов и д-р Емил Костадинов ще приемат пациенти по график, обявен на сайта на болницата.

Консервативното премахване на камъни от жлъчната система, се прилага в изключително редки случаи, главно при асимптомните форми, само при строго селектирани болни и е свързано с много условности. Използва се перорална терапия с жлъчни соли (урсодеоксихолева киселина).

Основното лечение е хиругичното, което включва холецистектомия - премахване на жлъчния мехур при асимтомните и симптоматичните случаи.

Премахването на жлъчния мехур бива конвенционална (отворена) холецистектомия и лапароскопска (безкръвна) холецистектомия. Първата лапароскопска холецистектомия е извършена от д-р Ерих Мюе през 1985, като от 90-те години на 20-и век процедурата е стандартизирана и се е превърнала в "Златен стандарт" при лечението на жлъчно-каменна болест.

Нестихващият стремеж на хирургичното изкуство за минимизиране на хирургичната травма, както и на белега от операцията, през 90-те години води до появата на хирургия, която ползва естествените отвори на човешкото тяло - уста, анус, влагалище, уретра. Естествено и логично продължение на тази идея е използването на пъпния отвор като метод за достъп до коремните органи при лапароскопската абдоминална хирургия.

Лапароскопската холецистектомия през единичен разрез представлява относително нова хирургична техника. За първи път процедурата е описана 1997, но добива широка популярност доста по-късно.

Ползите спрямо стандартната лапароскопска холецистектомия (която ползва 3 или 4 порта за достъп) са минимизиране на болката следоперативно - намалява се необходимостта от наркотични и ненаркотични болкоуспокояващи в следоперативния период, както и по-добрите козметични резултати -  минимален или липсващ белег.

Тя се извършва с малък кожен разрез около или през пъпа и чрез поставяне на няколко стандартни лапароскопски троакари или само на един специален порт.

В повечето случаи е необходимо с помощта на специална дълга права игла да се прошие жлъчният мехур, за да се създаде необходимото оперативно поле. Жлъчният мехур става като "кукла на конци" - "puppeteer technique".

Обемът на оперативната интервенция не се различава по никакъв начин от стандартна лапароскопска холецисектомия. Идентифицират се хранещият съд и каналчето на жлъчния мехур, клипсират със специални инструменти и се прерязват.

 Жлъчният мехур се поставя в специална торбичка и се премахва от корема през пъпния отвор. Послойно в обратен ред се зашиват тъканите.

Екипът на отделението по миниинвазива хирургия на МБАЛ "Вита" стандартно при тази операция използва достъп до корема през самия пъп. 

Новият метод на хирургично лечение, който се прилага във "ВИТА", е без допълнителни рискове в сравнение на класическата отворена операция, но е с несравнимо по-добър козметичен ефект за пациента. Това е подходящ метод за всички, които искат да бъдат красиви дори след операция, която решава проблемите им с жлъчно-каменната болест.

Операциите се извършват в отделението по обща, коремна и лапароскопска хирургия на МБАЛ "Вита" от висококвалифицираните хирурзи д-р Емил Костадинов и д-р Спас Иванов

за 47%  против 53%  542 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума