навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

rss

Как да регистрирам касов бон за лотарията на НАП?

Източник: Николета Безергянова, Pravatami.bg 2016-04-12 0 - A +

Как да регистрирам касов бон за лотарията на НАП? Снимка: Pravatami.bg

По телевизията чух за лотарията с касови бонове, която Национална агенция по приходите (НАП) организира. Събрах вече доста, но не съм сигурен кои от тях, как и къде да регистрирам.

Имам ли право да участвам в лотарията?

Имам право да участвам в играта, ако съм физическо лице и имам навършени 14 години. Лотарията с касови бонове се провежда от 16.11.2015 г. до 11.12.2016 г. Касовата си бележка мога да регистрирам най-късно до 16:59 ч. на 09.12.2016 г.  Без значение е видът на покупката и размерът на сумата.

За да участвам в лотарията, трябва да се регистрирам в сайта на играта. В профила си посочвам име, фамилия, ЕГН, град, имейл, телефон за контакт и съгласие, че съм запознат с правилата на играта. Мога да вляза в сайта и през телефона ми (ако съм с операционна система iOS или Android)  чрез приложението „NRA Mobile“. След като съм създал профил в сайта, мога да регистрирам касовия бон и по друг алтернативен начин: на телефона на Информационния център на НАП (на цената на един градски разговор).

Как да регистрирам касовия си бон?

Всеки касов бон регистрирам, като задължително посоча:

 • дата (изписвам ден, месец и година) – например бонът ми е от 21.03.2015г.,
 • час и минути – да речем часът е 15:37
 • сума на покупката в левове и стотинки – купил съм си нещо на цена от 15.60 лв.

Важно! Задължително запазвам всеки регистриран касов бон като доказателство, ако спечеля някоя от наградите в томболата.

Имам право да регистрирам колкото си пожелая касови бележки, но те трябва да са с дата не по-рано от 16.11.2015г. Колкото повече бележки регистрирам, толкова по-голяма е възможността да спечеля награда.

Как да съм сигурен, че касовият бон е истински?

Има определени елементи, които всеки истински касов бон трябва да съдържа, като задължително трябва да проверя за следните три:

 1. Символите “BG”, обградени от картата на България – намират се в долния ляв ъгъл на касовата бележка. Възможно е очертанието на картата на България да липсва при някои касови бележки, но това не ги прави фалшиви, важно е да е налично съкращението “BG”.
 2. Надпис “ФИСКАЛЕН БОН” или “СИСТЕМЕН БОН”. Важно е да правя разлика между двата.
  Фискалният бон е фискална касова бележка. Тя се издава от фискални устройства като касови апарати, фискални принтери, системите с фискална памет за продажби на течни горива и фискално устройство, вградено в автомат на самообслужване.  
  Системният бон се издава от някои големи търговски вериги, хотели и др, които регистрират и отчитат продажбите с интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Надписът не ги прави фалшиви, но за всеки случай винаги мога да проверя дали са налице останалите задължително реквизити.
 3. Име, адрес на обекта и номера на БУЛСТАТ на търговеца

Други важни елементи са: име или номер на касиера; наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;обща сума за плащане в левове и стотинки; дата и час на издаване; индивидуални номера на фискалното устройство и фискалната памет; номер касово място за лицата, работещи с контролна лента на електронен носител (КЛЕН); номер на обекта при Електронна система с фискална памет; контролно число на документа; номер и дата на фактура при плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура.

Всеки ли е длъжен да ми издаде касов бон?

Има лица, които не са задължени да издават касов бон заради спецификата на дейността им. Такива случаи са:

 • Ако си закупя самолетен билет;
 • Ако си купя билетче или карта за градския транспорт;
 • Ако си купя талон за паркираните в зоните за платено паркиране;
 • Ако си купя вестник, списание или квитанция от Българския спортен тотализатор (или талон от други хазартни игри) в специализираните за това магазини;
 • Ако наемодателят ми е физическо лице и не е търговец, не мога да изисквам от него касова бележка за платения наем;
 • Ако използвам услугите на лица, упражняващи свободна професия – като адвокати, нотариуси и др.;
 • Държавата, държавните и местни органи не са задължени да издават касов бон;
 • Банки, финансови къщи, пенсионноосигурителни дружества и др.

Какви награди мога да спечеля?

Победител се тегли на случаен принцип всяка седмица в неделя. В жребия участват всички касови бонове, регистрирани до 16:59 ч. в петък (или последния делничен ден). Победителят получава смартфон. Всеки месец един регистрирал бележка до 16:59 ч. на последния петък преди тегленето на месечната награда печели телевизор. На 11.12.2016г. се тегли жребият за голямата награда – лек автомобил. Последният ми шанс да регистрирам касов бон за голямата награда е до 16:59 ч. на 09.12.2016 г.

Спечелих! Как да си получа наградата?

Тегленето на жребия мога да следя по телевизията всяка неделя. Имената на печелившите се публикуват на следващия работен ден в интернет страницата на играта.

Ако спечеля награда, организаторите ще ми изпратят имейл и ще ми се обадят по телефона на следващия ден след тегленето. Трябва да им отговоря най-късно до 2 дена, за да потвърдя, че желая да получа наградата.

Важно! В имейла си изпращам и сканирано или фотокопие на печелившия касов бон.

Защо да изисквам касов бон?

 • Чрез наличен касов бон мога да защитя правата си като потребител при евентуална рекламация на некачествена стока или услуга.
 • Научавам се да разпознавам кои касови бонове са истински и кои – фалшиви.
 • Касовият бон, който ми се издава в магазина, е стимул търговците да платят дължимите данъци и осигурителни вноски.
 • Повече платени данъци означава повече приходи в държавната хазна, които държавата ще разпредели за здравеопазване, образование, сигурност и т.н.
 • Издаването на касов бон е начин да се борим и да намалим сивата икономика.
 • По-ефективно управлявам разходите си – ако събирам касовите бележки при покупка, ще мога да сравнявам цените на една и съща стока при различни търговци. Също така успешно ще проследявам и контролирам разходите си.
за 58%  против 42%  511 гласували


rss
Посети форума