навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Семейство

rss

Правата ми като наследник по закон?

Източник: Pravatami.bg 2016-11-17 0 - A +

Правата ми като наследник по закон? Снимка: Pravatami.bg

Смъртта на член от семейството винаги е много тежка, но както във всяка друга чисто житейска хипотеза и тази си има юридическа страна. Следва въпросът: къде отива имуществото на починалия? Има две опции: да има съставено завещание или да няма. Във втория случай се наследява по закон, т.е. последният определя за кой и по колко.

Този материал ще разгледа правата на наследниците по закон в няколко групи – в зависимост от родствената връзка с наследодателя.

Кой има право да наследява по закон?

Мога да наследя мой близък роднина след неговата смърт, ако отговарям на условията, посочени в Закона за наследството. Правилата за това кои са наследниците, които ще получат част от наследственото имущество и в какъв размер ще бъде това наследство, са определени в зависимост от семейноправната връзка, която имам с наследодателя. След като се запозная най-общо с правата си като наследник, мога да се ориентирам дали и в какъв размер ще получа наследство. Трябва да зная, че роднините на наследодателя се разпределят в редове, а в някои от редовете има обособени групи – в зависимост от вида и близостта на роднинската връзка.

  • І ред децата на наследодателя и техните низходящи;
  • ІІ ред – родители на наследодателя (майка и баща);
  • ІІІ ред – 1-група братята и сестрите на наследодателя и техните низходящи по право на заместване, 2-група роднини по права линия от втора и по-горна степен;
  • ІV ред – роднините по съребрена линия до VI степен включително;
  • съпругът на наследодателя наследява по особени правила заедно с наследниците от І, ІІ и ІІІ ред. В случай че няма наследници от тези редове, съпругът наследява всичко.

Намира приложение принципът: всеки ред наследници изключва следващия ред при наследяването. Това означава, че наследниците от I-ви ред изключват тези от II ред, наследниците от ІІ ред изключват наследниците от III ред, а наследниците от ІІІ ред изключват тези от IV ред. Важи правилото:  наследниците от един и същи ред и група наследяват по равно.

Това означава, че ако съм брат на наследодателя (наследник от ІІІ ред) и той има жива дъщеря (наследник от І ред), дъщерята, когато приеме наследството, ще получи наследственото имущество изцяло, а за мен като брат на наследодателя в тази хипотеза няма да има наследство. В случай че няма наследници от І и ІІ ред, или те са се отказали от наследството, аз, като наследник от ІІІ ред, ще бъда призован да наследя моя брат по правилата за наследяване в ІІІ ред.

 • (1) Правата ми върху наследството като син/дъщеря (или техен низходящ) на наследодателя.

(наследник от І ред)

Принцип: като дете наследявам моя родител заедно с моите братя и/или сестри и с преживелия съпруг на наследодателя, ако има такива.за 49%  против 51%  805 гласували


rss
Посети форума