навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ОПРАВДАВАТ "ДЕДЕСАР" ЗАРАДИ... ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Източник: в.Банкеръ 06.06.2007 0 - A +

Две последователни съдебни инстанции оправдаха великотърновеца Петър Тонков, обявен за "топ дедесар" на България. След като в началото на годината състав на Великотърновския районен съд го призна за невинен по обвинение за източване на ДДС, преди десетина дни стана известно, че второинстанционното дело във Великотърновския окръжен съд също е приключило в полза на мошеника.

"Разплитането на чорапа" започна през 2003 г., когато при проверка на хасковска фирма - по сигнал за ДДС-измама, местните данъчни стигат чак до земеделска кооперация "Надежда 93" в свищовското с. Българско Сливово. Официално тази кооперация е продала на "Тонков груп" ЕООД царевица, лозички, едър рогат добитък и свине на обща стойност 82 296 лв., които търновският бизнесмен - като примерен самарянин, добросъвестно е препродал на хасковските си контрагенти, без да спечели и стотинка от сделката.

Неофициално обаче историята е съвсем друга. Член кооператорите от Българско Сливово въобще не са виждали очите на Петър Тонков. Фактурата, с която е осчетоводена покупко-продажбата, е абсолютно фалшива. А печалбата на "бизнесмена" от старопрестолния град е повече от прилична: 16 459 лв. неправомерно възстановен ДДС.

За да приключи случая съгласно предписанията на закона, бившата Териториална данъчна дирекция в Хасково предава материалите на сектор "Икономическа полиция" в РДВР-Велико Търново (днес Областна дирекция на полицията). Какво са правили и стрували икономическите ченгета през следващите около две години не е известно. Факт обаче е, че докато победителите на парламентарните избори през 2005 г. не приключват с разпределението на ключовите постове по министерства, държавни агенции и директорски бордове, хасковско-търновската измама е вдигната "на трупчета".

В средата на август - началото на септември 2005 г. БСП, НДСВ и ДПС най-сетне подреждат властовия пъзел (т.е. министрите, председателите и директорите, както и преторианците от политическите им кабинети заемат местата си), държавата възстановява нормалния си работен ритъм, а споменът за "дедесаря" отново изплува в съзнанието на търновските икономически ченгета. И предизвиква у т. нар. компетентни органи такъв трудов ентусиазъм, че "работата" направо заприличва на... нагласена.

На 28 ноември 2005 г. Петър Тонков е арестуван. В края на 2005-а обвинителният акт срещу него е внесен във Великотърновския районен съд. На 11 януари 2006-а процесът започва, а на 8 ноември 2006 г. подсъдимият е признат за невинен по обвинението, защото... подал данъчна декларация за 2003-а.

Според защитната версия, "бизнесменът" Петър Тонков въобще не е бил длъжен да подава данъчна декларация. Той обаче сторил това, защото е бил воден единствено от стремежа си да бъде изряден пред закона. "Ако подсъдимият е искал да извърши престъпление, би ли сторил подобно нещо? Ако Петър Тонков бе автор на фалшификацията, щеше ли сам да си пъхне главата в устата на вълка?", на няколко пъти патетично попита в залата адвокатът, след което... номерът мина съвсем безпроблемно. Не само на първа инстанция, но и пред Великотърновския окръжен съд, който на 20 май 2007 г. потвърди оправдателната присъда на Петър Тонков.

Името на Петър Тонков се появи за първи път в търновското медийно пространство преди четири-пет години. Тогава той бе уличен, че е собственик и съсобственик на над 40 фирми, които през 90-те години са източили от държавния бюджет стотици хиляди левове незаконен ДДС, след което са били продадени и препродадени на нищо неподозиращи бедни и неграмотни роми от Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени.

По най-различни причини обаче до момента срещу Тонков са образувани само две досъдебни производства, за едното от които току-що стана дума.

Вторият обвинителен акт срещу "дедесаря" е внесен във Великотърновския окръжен съд (ВТОС) в края на ноември 2005 година. Според Великотърновската окръжна прокуратура, в качеството си на управител на "България" ЕООД, Петър Тонков е получил неправомерно ДДС в размер на 3.3 млн. лева. За целта той е използвал не само "традиционните" фалшиви документи, издадени на името на несъществуващи дружества, но и фактури менте на съвсем реални фирми, чиито собственици и управители въобще не го познават и никога не са правили сделки с него.

През януари 2006-а процесът срещу "дедесаря" започва, а председател на съдебния състав е шефът на ВТОС Даниел Минов. През следващите два месеца обаче не се случва нищо съществено (от процесуална гледна точка), защото още след първото заседание физиологията на Петър Тонков до такава степен "деградира", че той изведнъж се оказва "атакуван" от седем-осем сериозни заболявания едновременно - тежка форма на диабет, сърце, болни бъбреци, високо кръвно и т. н.

В един момент търпението на съдия Даниел Минов се изчерпва и той поставя ултиматум на защитата: или подсъдимият се явява на следващото заседание в залата, или съдът се "вдига" и заседава в болницата.

На 24 март 2006 г. Тонков се появява в съдебната зала, но... с вид на мъченик, когото Светата инквизиция току-що е свалила от колелото на мъчението. В продължение на няколко часа Петър Тонков с такава страст се превива, пъшка и охка, с такъв трагизъм се хваща за сърцето и "обръща очи", че присъстващите взеха да си задават въпроса: дали пък наистина човекът цяла нощ не е бил бит с камшици, стяган в менгемета и горен с нажежени железа?

Истинският цирк обаче се разигра, когато прокурорът по делото започна да чете обвинителния акт. За да изглежда "адекватен" на здравословното си състояние, описано в цяла купчина болнични листове, още при първите думи на държавния обвинител Петър Тонков извади шише с минерална вода и започна да гълта хапче след хапче. А накрая, когато прокурорът приключи с четенето на обвинението, многострадалецът "дедесар" нанесе и последния си удар: извади от найлонов плик специална спринцовка, заголи корем и... съвсем хладнокръвно си би доза инсулин пред очите на магистратите. От тази наглост те се "ошашавиха" до такава степен, че дори забравиха да го глобят за неуважение към съда.

Въпреки всички проблеми, създадени от подсъдимия и неговия адвокат, през есента на 2006 г. делото срещу "дедесаря" е пред приключване. Тогава обаче се случва друга беда, защото един от съдебните заседатели умира и... всичко започва отначало.

Иван Георгиев
за 42%  против 58%  989 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума