навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на съда в Страсбург

Източник: dariknews.bg 30.11.2017 0 - A +

България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на съда в Страсбург Снимка: bgnes.com

През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва изведе като статистика омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на 25-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България.
 
Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург. Също така страната ни е една от четирите държави заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7% от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас са само Русия, Турция и Украйна, каза още Мая Манолова.
 
По данни от омбудсмана 262 са текущите дела за България в ЕСПЧ към октомври 2017 г., а 108 от тях са в процедура по засилено наблюдение. От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.
 
Омбудсманът Мая Манолова заяви още, че във времена на морални и политически кризи, Конвенцията и ЕСПЧ се оказват най-надежден пазител на ценностите и принципите, на които се основава правовият ред в Европа. По думите й системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.
 
"Често българските институции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург", каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви, че България е показала решимостта си да намери пътя в защита на основните права с ратифицирането на конвенцията преди 25 години.
 
По думите ѝ, то е реален ангажимент, изпълнението на който е обща задача. Тя отбеляза, че приоритет на министерството е преодоляването на недостатъците в правната система. Тя допълни, че прилагането на Конвенцията и практиката на ЕСПЧ е обща отговорност на институциите и е необходимо сътрудничество между трите власти за изпълнението на решенията на съда.

за 52%  против 48%  520 гласувалиНовини


 
 
 
rss
Посети форума