навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента на магистрала

Източник: Vesti.bg 14.09.2017 0 - A +

1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента на магистрала Снимка: Vesti.bg

Хиляда лева глоба ще плащат шофьорите за движение без причина в аварийната лента на магистрала. За това нарушение ще се отнема и шофьорската книжка за три месеца.

Парламентът прие днес окончателно промени в Закона за движението по пътищата.

Предложението за глобата за каране в аварийната лента беше направено от Георги Свиленски и група депутати от БСП. То бе гласувано със 133 гласа "за" и един против.

Първата промяна е за нулева толерантност към употребата на наркотици

и техните аналози. Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така, както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични, поясни председателят на Комисията по транспорт Халил Летифов.

Той уточни, че докато при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, то при наркотиците тази толерантност е нула. Наказанието остава и за собственика на превозното средство и за водача, заяви Летифов.  

Народните представители също така задължиха водачите на автомобили да се изтеглят колкото се може по-бързо от релсовия път на градския транспорт при приближаване на трамвай. Освен това беше прието автобусите на обществения транспорт да могат да се движат по трамвайните релси.

Променят се изискванията за придобиване на правоспособност, обясни още Халил Летифов и допълни, че шофьорска книжка ще се придобива след завършен десети клас. Досега правоспособност можеше да бъде придобита след завършен осми клас, обясни той.

за 47%  против 53%  250 гласували


rss
Посети форума