навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Изборът на нов шеф на ВАС бе компрометиран преди да се е състоял

Източник: mediapool.bg 08.09.2017 0 - A +

Изборът на нов шеф на ВАС бе компрометиран преди да се е състоял Снимка: mediapool.bg

Един от ключовите за съдебната система избори – на нов председател на Върховния административен съд (ВАС), бе компрометиран само няколко дни преди да бъде проведен. Гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) е насрочено за 11 септември, като за безспорен фаворит се смята Георги Чолаков – подкрепян от настоящия шеф на съда Георги Колев.

Шефът на Второ отделение във ВАС вече два пъти спечели и подкрепата на мнозинството от колегите си в съда – на Пленума в началото на юни и след изслушването им с конкурентката му за поста Соня Янкулова на 1 септември.

Три дни преди избора обаче, в електронна медия, известна с близостта си до депутата от ДПС Делян Пеевски, се появиха данни от Имотния регистър, недвусмислено показващи, че Чолаков се занимава с успешен бизнес, свързан с изкупуването на земи чрез кредити. Информацията престоя няколко часа на въпросния интернет сайт, след което бе свалена.

Георги Чолаков пък не отговаряше на личния си телефон в четвъртък, а от ВАС отказаха да коментират въпросната публикация. Магистрати обаче заявиха пред Mediapool, че появата на данните за бизнеса на колегата им в сайт, известен с близостта си до Пеевски, е сигнал, че изборът в понеделник все още съвсем не е сигурен.

Компрометиращият момент в информацията за сделките на Чолаков идва от факта, че малко след назначаването си във ВАС по решение на Колев той оглавява Второ отделение в съда, което се занимава именно с дела, свързани с устройството на територията, строителството, инвестиционните проекти, кадастъра и имотния регистър и др.

Освен това в имуществената му декларация, подадена като кандидат-председател на Върховния административен съд, липсват десетина парцела в района на Балчик. Именно там е съсредоточена и основната дейност на Чолаков по придобиването на земи, става ясно от данните от Имотния регистър, разпространени в четвъртък.

 

Чрез изкупуването на договорни ипотеки той е станал собственик на два имота в село Стражица, на шест парцела в село Ляхово, както и на три в село Гурково – всичките в община Балчик. За бизнес интересите му този район свидетелства и фактът, че Чолаков е купил дълговете на няколко души към един и същ човек – Илиян Петков, член на ръководството на фирмата "Лонг ман холдинг" АД, която се занимава с различни дейности, включително вятърни паркове и други възобновяеми енергийни източници. 

Именно в Балчик Георги Чолаков работи като нотариус между 2009 и 2012 г., когато печели външен конкурс и започва работа във Върховния административен съд.

В понеделник предстои да стане ясно дали тези данни ще повлияят на членовете на ВСС при гласуването за нов председател на ВАС. Досега Георги Чолаков бе смятан за абсолютен фаворит заради подкрепата на Георги Колев, който е представител на мнозинството в съвета, част от което по традиция е и главният прокурор Сотир Цацаров.

По неофициална информация последните двама вече са водили разговор, посветен на предстоящия ключов избор, който до голяма степен ще предопредели посоката на вятъра в следващите 7 години в съда, контролиращ актовете на изпълнителната власт. За да бъде избран наследник на Колев обаче, са необходими минимум 17 гласа във ВСС.

за 49%  против 51%  165 гласували


rss
Посети форума