навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Роднини на починали пациенти съдят болници заради неуспешни операции

Източник: mediapool.bg 04.09.2017 0 - A +

Роднини на починали пациенти съдят болници заради неуспешни операции

Дела за стотици хиляди левове обезщетения заради неуспешни операции срещу различни болници водят в Софийския градски съд пациенти и близки на починали след лечението, съобщава вестник “Сега“.

"Шейново", "Пирогов" и "Александровска" са ответници по делото за смъртта на млада жена, починала от сепсис след секцио. Искът срещу болниците е за 350 хил. лв. главница и още над 100 хил. лв. лихви. Случаят е от 2011 г., а делото е заведено от майката на починалата родилка през 2016 г. През юни т.г. е било първото заседание по казуса и делото е отложено за декември.

По този случай се води и наказателно дело срещу шестима лекари. След близо 6 г. разследване прокуратурата го е внесла в съда през юни т.г. На 20 юли процесът обаче е върнат за отстраняване на процесуални нарушения.

Родителите и на починал пациент след неуспешна бъбречна трансплантация водят дело срещу болница "Лозенец". В случая се търси обезщетение от 150 хил. лв., а гражданското дело се точи от 2011 г.

От деловодната система на съда се вижда, че голямото забавяне е заради експертизи, без които процесът няма как да бъде решен. "Съдът, като взе предвид, че всички лекари са със значими служебни ангажименти, което от своя страна препятства движението на делото, намери, че искането за освобождаване на вещото лице не следва да се уважава", се разпореждат магистратите през януари. Следващото заседание е през октомври.

За октомври е насрочен и процес срещу болница "Доверие" за 100 хил. лв. неимуществени и 5038 лв. имуществени вреди. Това дело се точи от 2009 г. Заведено от пациентка заради неуспешна операция за отслабване, която е довела до здравословни проблеми. Делото е отлагано много пъти, няколко съдии са си правили отводи и се е налагало да бъде преразпределяно

за 44%  против 56%  185 гласували


rss
Посети форума