навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

САЩ ограничават рязко издаването на визи за руснаци

Източник: mediapool.bg 21.08.2017 0 - A +

САЩ ограничават рязко издаването на визи за руснаци Снимка: mediapool.bg

Съединените щати ограничават рязко издаването на визи за руснаци, след като Москва поиска рязко съкращаване на американския дипломатически персонал в Русия заради новите американски санкции, предаде Ройтерс. Миналия месец Конгресът на САЩ одобри с голямо мнозинство въвеждането на нови санкции срещу Русия, които президентът Доналд Тръмп подписа с неохота, особено след като конгресмените му отнеха възможността еднолично да разхлабва мерките. В отговор руският президент Владимир Путин нареди Вашингтон да ореже дипломатическия и техническия си персонал в Русия със 755 човека (около 60%) от 1 септември.

Американското посолство в Москва съобщи в понеделник, че това го принуждава да преосмисли визовите си дейности и преустановява издаването на неимигрантски визи от 23 август в цяла Русия.

От 1 септември услугата ще бъде възстановена, но само в Москва. В американските консулства в страната визи няма да се издават, докато траят ограниченията върху числеността на американските дипломати в Русия.

Процедурата по издаване на неимигрантски визи ще бъде възстановена, но в значително ограничен обем, уточни посолството.

В американските консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток събеседванията с кандидати за визи ще бъдат преустановени "за неопределен срок".

Капацитетът за провеждане на интервюта в бъдеще ще бъде значително ограничен, тъй като се наложи сериозно за намалим нашите служители по искане на руското правителство, посочва посолството на САЩ в съобщение до кандидатите за визи, публикувано на сайта му.

Намаляването на броя на служителите в дипломатическите мисии на САЩ ще повлияе също така и на графика на подготовка на имигрантските визи, предупреди посолството. Освен това няма да се приемат заявления за визи от граждани на Беларус, на които е препоръчано да се обръщат към посолствата на САЩ във Варшава, Киев или Вилнюс.

Решението на американското правителство, което допълнително ще обтегне отношенията с Русия, означава, че руските граждани, които искат да посетят САЩ като туристи, вече няма да могат да кандидатстват за американски визи никъде другаде, освен в руската столица.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза по-рано този месец, че САЩ са издали близо 150 000 визи за руски граждани миналата година.

Руското външно министерство обеща да проучи решението на САЩ по визовите процедури.

"Аз току-що се запознах с това решение, видях го в съобщенията на медиите. Затова ние, разбира се, допълнително ще го проучим", заяви външният министър Сергей Лавров.

Руските туроператори изразиха опасения, че издаването на визи за САЩ ще отнема няколко месеца.

"Сега в Москва се подават молби вече за ноември, но във връзка с обявеното ограничение събеседване може да бъде насрочено чак за следващата година", коментира пред "Интерфакс" Ирина Тюрина, прессекретар на Руския съюз на туристическата индустрия.

за 47%  против 53%  127 гласували


rss
Посети форума