навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

Източник: dariknews.bg 14.08.2017 0 - A +

Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията Снимка: Пресцентър ГЕРБ

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя защити проекта и категорично отхвърли твърденията на лидера на левицата Корнелия Нинова, че той не отговаря на интересите на обществото.
 
"Категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от сега действащи структури, които са имали задачи за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения", коментира Цачева, която подчерта, че проектът, който предлага БСП, няма да реши проблемите с корупцията.
 
Цачева посочи, че антикорупционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на Министерството на правосъдието. Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.
 
За изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговор между президента и премиера, правосъдният министър изрази мнение, че не е коректно да се правят коментари от човек, който не е присъствал на него. Според Цачева се прави опит за противопоставяне на институциите, което не е в интерес на държавността.
 
ГЕРБ ще се противопостави категорично на реанимирането на отхвърлени от действителността и западните ни партньори практики, които бяха характерни по времето на кабинета "Орешарски", добави министърът на правосъдието. По думите на Цачева по негово време фигурата на разследващ агент е съществувала, но опитът не е довел до никакви положителни резултати.

Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път. По думите на правосъдния министър то ще бъде отнемано, като 30 на сто ще отива за социални нужди. Цачева допълни, че новият закон ще разшири кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишна имуществена декларация.
 
Финалното обсъждане на закона ще бъде на 1 септември в Народното събрание, след което проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС.

за 56%  против 44%  172 гласували


rss
Посети форума