навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Екатерина Захариева е против забрана върху външното финансиране на магистратски организации

Източник: mediapool.bg 17.07.2017 0 - A +

Екатерина Захариева е против забрана върху външното финансиране на магистратски организации Снимка: mediapool.bg

  Външният министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по правосъдната реформа, изрази несъгласие с внесените промени в Закона за съдебната власт, които забраняват външното финансиране на съсловните магистратски организации. Предложените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" поправки вече минаха на първо четене в правната комисия. След намеса на премиера Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ обещаха все пак да разрешат финансирането от фондове на ЕС да остане. Така в забранителния списък трябва да останат само Съединените щати. Мотивът на управляващите е, че външното финансиране е опасно за независимостта на българските магистрати.

"Аз лично не съм съгласна с тези промени. Съгласна съм да се води дебат - да, да има прозрачност във финансирането във всички организации, особено тези, свързани със съдебната система. Но дебатът за прозрачност не означава забрана за финансиране", заяви Захариева в неделя пред бТВ.

"В никакъв случай този текст не би тярбвало да остане по този начин", допълни тя.

Забраната всъщност цели да ореже финансирането на прореформаторския Съюз на съдиите в България. А проектопромените са насочени основно към Фондация "Америка за България", която отдавна е нарочена от свързаните с Пеевски политици, магистрати и медии като враг №1 на България, тъй като финансира проекти в подкрепа на правосъдната реформа.

Европейският анализ на прокуратурата не може да остане просто така във въздуха

Екатерина Захариева разкритикува индиректно и мнозинството във Висшия съдебен съвет, което упорито отклонява заседание, на което да се определят мерки по анализа, извършен от европейски експерти на българската прокуратура.

"Не може да остане просто така във въздуха този анализ - декември месец бе оповестен!", каза Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2". Именно българското правителство инициира проверката и подготвения анализ от европейски прокурори, след препоръка от страна на Европейската комисия.

Изказването на Волен Сидеров за път към Евразия е "смущаващо"

В интервюто си пред бТВ външният министър заяви още, че призивът на обединения патриот Волен Сидеров (лидер на "Атака") да подложим на "анализ" членството ни в ЕС и че има път към Евразия, е смущаващ.

 "Това ме смути - да, определено... Още повече, че ние имаме коалиционно споразумение - в това коалиционно споразумение нито пише за Евразия, нито пише за преосмисляне на членството ни в ЕС", каза Захариева. Тя напомни, че в момента и ЕС, и страните членки правят критичен и обективен анализ за бъдещото развитие на 60-годишния съюз, но "категорично не считам, че бъдещето е някъде другаде."

Европредседателството не е сгради

Захариева изрази съжаление, че разговорът за европредседателство се е свел до "хардуера" - сгради, коли и ястия. В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК, каза тя и допълни, че общественото внимание у нас било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не върху целите, които България ще се стреми да постигне тогава: "Европредседателството не е сгради. Разбира се, че е важно къде ще се проведе, но европредседателството е предимно шанс за България."

По повод скандалите около ремонта на НДК и твърденията на напусналия директор Мирослав Боршош, че му е оказван натиск, външният министър заяви: "След като се каже "Имало е върху мене натиск да подписвам договори с еди-кой си", нека да се каже от кой е осъществяван този натиск! Това са думи, хвърлени в публичното пространство."

"Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не, и това ще затвори темата", настоя Захариева.

Тя обясни, че програмата за председателството ще бъде конкретизирана в края на годината. Причината това да стане чак тогава не била забавяне от страна на правителството, а необходимостта да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на ЕС Естония. Така ще се види кои досиета ще останат за времето, когато България ще поеме позицията. Според Захариева българското европредседателство вероятно ще съвпадне с дебата за бъдещето на ЕС.

Съдбата на договора с Македония

По повод договора с Македония, тя обяви, че чува, че се говори за референдум.

"Ние сме готови да подпишем договора, ние сме отворени. За България е важно да има стабилен, проспериращ, прогонозируем съсед, който не води антибългарска кампания – подчертавам!", каза външният министър във връзка с очакванията на 2 август двете страни да подпишат договор за добросъседство. За слуховете, че има противоречия в Скопие по отношение на споразумението, Захариева коментира, че "всичко е в техните (на македонците) ръце. Ако те не са готови – да се сърдят на себе си".

за 47%  против 53%  1330 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума