навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Заседанието на ВСС за реформата в прокуратурата пропадна отново

Източник: mediapool.bg 14.07.2017 0 - A +

Заседанието на ВСС за реформата в прокуратурата пропадна отново Снимка: bgnes.com

  За трети пореден път заради липса на кворум пропадна заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, който трябва да обсъди продължаването на реформата в прокуратурата. Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще внесе точките за държавното обвинение в дневния ред на заседанието след седмица.

За петък в предложения от Цецка Цачева дневен ред фигурираше приемането на отчет на ВСС по изпълнение на препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Следващите две точки бяха свързани именно с доклада на европейските прокурори, по които се предлага ВСС да си каже мнението. Главният прокурор Сотир Цацаров също не присъстваше на заседанието.

При предишните два опита на съдебния съвет да обсъди темата членовете на мнозинството около Цацаров започваха да излизат от залата точно преди обсъждането. Така кворумът падаше под необходимия брой от 13 членове (ВСС има 25 членове – б.р.) и заседанията бяха прекъсвани.

Докладът на петимата европейски прокурори излезе в края на декември миналата година. В него се предлага въвеждането на модифицирана версия на независимата прокуратура по румънски модел. Европрокурорите смятат, че в България в такава прокуратура трябва да се превърне Националната следствена служба. Според тях шефът на следствието не бива да е подчинен на Цацаров и трябва да има властта да разследва главния прокурор при съмнение за извършено престъпление.

Отделно европейските прокурори предлагат българската прокуратура да подлежи на много по-голяма отчетност пред обществото, особено по знаковите дела. В техния доклад се казва, че главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела. В края на доклада се казва, че България не бива да приема техните препоръки на парче, защото не би имало смисъл. Тези препоръки намериха място и в политическия доклад на Европейската комисия. Брюксел поиска от българските власти предоставяне на ясен ангажимент за приемане на препоръките на европейските прокурори (пътна карта).

И досега ВСС не е обсъдил доклада на европейските прокурори.
за 46%  против 54%  120 гласували


rss
Посети форума