навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Четирима прокурори се проверяват заради откази да разследват обвиняем за убийство

Източник: mediapool.bg 12.07.2017 0 - A +

Четирима прокурори се проверяват заради откази да разследват обвиняем за убийство Снимка: mediapool.bg

Четирима прокурори и няколко служители на МВР са подценили редица жалби срещу арестувания за зверското убийство на приятелката си Стефан Станев, обяви във вторник главният прокурор Сотир Цацаров.

Той даде специален брифинг, посветен на проверка, извършена по информация от бившата съпруга на обвиняемия Благовеста Пенева, че многократно е сигнализирала разследващите за заплахите за убийство, отправяни ѝ от Станев. Впоследствие той бе арестуван за жестокото убийство на приятелката му Виола Николова, извършено на 23 юни в София.

От думите на Цацаров стана ясно, че по сигнали на Пенева са образувани общо 5 преписки срещу Станев, като само една от тях е прераснала в досъдебно производство. Всички тези жалби са подадени преди убийството на Виола Николова.

"Прости ми, Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих", написа във "Фейсбук" неотдавна бившата съпруга на задържания, добавяйки, че прокуратурата и полицията отказват да разследват сигналите ѝ.

Според данните от проверката, изнесени от главния прокурор, единственото разследване срещу Станев е образувано по преписка от 16 май т.г. в Трето РПУ. Става въпрос за сигнал за закана с убийство, подаден от Пенева на 1 май. По този случай се води дело от 28 юни – 5 дни, след като бе извършено убийството на Виола.

Всички останали преписки, заведени по жалби на бившата съпруга на Стефан Станев, завършват с отказ на прокуратурата да образува разследване. Първата е по неин сигнал от април м.г. в Девето РПУ, когато тя се оплаква, че бившият ѝ мъж я заплашва по телефона със закани от типа – "Ще те убия" и "Приготвил съм ти инвалидна количка". По този случай Дияна Векилова от Софийската районна прокуратура отказва да образува досъдебно производство, без да посочи мотиви за това.

Няколко дни по-късно Благовеста Пенева отново подава сигнал за закани с убийство, отправени ѝ от Станев. Този път преписката е в Трето РПУ. Тя също не прераства в разследване, а единственият резултат от нея е, че на Станев е съставен предупредителен протокол от полицията, в който той заявява, че не планира престъпление.

Междувременно прокурор Велин Воденичаров постановява отказ от разследване по случая, аргументирайки се с обстоятелството, че бившият мъж на Пенева бил на лечение в клиника през 2015 г., където заключили, че е невменяем.

"Известен факт е, че невменяемостта се установява само към момента на извършване на престъплението и това се установява с експертни знания", отбеляза по този повод Цацаров във вторник.

На 20 юли 2016 г. в Трето РПУ е образувана нова преписка срещу Станев. Тя отново е по жалба на Благовеста Пенева и отново по нея е постановен отказ за образуване на досъдебно производство – този път от прокурор Валери Василев.

Два месеца по-късно бившата жена на Станев подава във Второ РПУ нов сигнал срещу него – за това, че проникнал с взлом в къщата на майка ѝ и сестра ѝ. Пратеният на място патрул установява, че мъжът действително е проникнал в къщата, след което обаче Софийската районна прокуратура постановява поредния си отказ да го разследва.

По думите на главния прокурор всички тези откази ще бъдат отменени, въпреки че това няма да доведе до "удовлетворение на пострадалите". Освен това е разпоредена проверка на работата на всеки от споменатите обвинители, чийто резултати също ще бъдат обявени публично.

за 47%  против 53%  94 гласували


rss
Посети форума