навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарния вот на ГЕРБ

Източник: mediapool.bg 15.06.2017 0 - A +

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарния вот на ГЕРБ

Парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на мажоритарната система. Предложението за промяна в Изборния кодекс беше направено от парламентарната група на ГЕРБ, след като около 2.5 млн души подкрепиха такъв въпрос в референдум, организиран по настояване на "Шоуто на Слави" паралелно с президентските избори.


Изменението в изборния закон предвиждаше въвеждане на мажоритарна система в два тура и разделяне на страната на 240 едномандатни района. Според проекта обаче прерайонирането на страната трябва да бъде извършено от президента.

 

В пленарната зала гласуваха 220 народни представители, "за" бяха 98 депутати от ГЕРБ, Воля и един независим, а против - 121 от БСП, Обединени Патриоти и ДПС.

 

Във вторник по време на заседанието на правната комисия представителите на Движението за права и свободи подкрепиха текстовете, но ден по-късно то се върна към обичайната си партийна позиция – против мажоритарния вот.

Срещу обясненията от страна на ГЕРБ, че със законопроекта се отговаря на исканията на суверена, изразени в референдум, социалистите, ДПС и патриотите противопоставиха аргументите, че така ще се стимулира купуването на гласове, в парламента няма да има ясни мнозинства, ще се размие партийната отговорност, а местните феодали ще имат свои представители в НС и повече влияние.

Депутатите от различни парламентарни групи обвиниха ГЕРБ, че внася проекта, знаейки, че никой няма да го подкрепи, а по този начин формацията иска да се хареса на избирателите. В залата дори се чуха призиви към останалите групи да подкрепят проекта, за да се види как ГЕРБ сами ще излязат от пленарна зала, за да не бъде достигнато необходимото мнозинство.

Междувременно в дебата се стигна до там от ДПС, които традиционно винаги са изказвали аргументи срещу преференциалния вот, да го защитават, а Волен Сидеров да предупреждава, че в мажоритарни избори е възможен евентуален превес на антиевропейски и антинатовски настроения.

В крайна сметка след гласуване и прегласуване, парламентът отхвърли на първо четене проекта. Очаква се БСП да внесе свои предложения за нов Изборен кодекс, които да регламентират въвеждането на смесена пропорционална и мажоритарна система, по германски модел.

 

Междувременно парламентът отхвърли и проекта на ДПС за промяна на Изборния кодекс, който допускаше агитацията на майчин език, предвиждаше премахване на квадратчето "не подкрепям никого" и задължителното гласуване, плюс връщане на старите правила за вота в чужбина. Освен това се предлагаше премахване на дублирането между номера на кандидат и номера на партийната бюлетина. Тези предложения бяха подкрепени от 24 депутати от ДПС, 113 бяха против, 69 се въздържаха - 63-ма от тях от ГЕРБ.

 

Дебатът

 

Дебатът по проектите продължи над два часа. Парламентаристите повториха изказванията си в правната комисия, някои направиха исторически преглед до Великото Народно събрание, а други обърнаха внимание, че когато "Алеко Констатинов е написал как Бай Ганьо прави избори“ системата е била точно мажоритарна.

 

"Законопроектът е реакция и изпълнение на волята на мнозинството български избиратели, която беше изразена на референдума през 2016 г", заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който представи внесеното от ГЕРБ.

 

Той обаче пропусна факта, че много българи не участваха в референдума, за да не мине той границата на активност, която го прави задължителен.

 

Депутати от левицата атакуваха предложението с познати аргументи - че мажоритарната система води до по-малко представителност, че подобна система в два тура има едва в няколко държави по света, предимно африкански, че и сега законът позволява да се гласува за личности.

 

Сидеров: Ако мажоритарно избраните поискат да напуснем ЕС и НАТО?

 

"Предизборната кампания ще е фрагментирана, това я прави по-скъпа и увеличава опасността от купуване на гласове. Намаляването на държавната субсидия на партиите ще засили участието на корпоративните интереси, и то на местно ниво", отбеляза правистът от левицата Филип Попов. "Ще влязат 2/3 политически неангажирани и безотговорни депутати. Трудно ще се поддават на партийна дисциплина, ще скачат от групичка в групичка, няма да имат състоятелна политика", добави той.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, макар и коалиционен партньор на ГЕРБ чрез "Обединените патриоти", също се изказа остро срещу мажоритарния вот.

 

"Политическият живот в България се основава на принципите на плурализма. Около референдума се внушаваше на хората, че партиите са нещо лошо. Ако някой смята, че е по-добре да има анархия, да излезе и да го каже ясно. Дали ще е член на шоупрограма - да излезе и да го каже ясно, не да се позовава ясно на 2,5 млн българи, които са гласували без разяснение. Всички политолози излязоха след референдума, хората се подлъгаха от некоректната кампания", заяви Сидеров.

 

И добави тезата си от вчера - че с мажоритарна система може лесно да влезе мнозинство, което да изкара България от ЕС и НАТО, да дойдат депутати, които да са против евроатлантическата ни ориентация и даже да поискат страната ни да завие към Евразийския съюз.

 

"О, ужас - а вашите либерални, социалдемократически, християндемократски алианси в Евросъюза ще изреват като бяла мечка в топло време. Замислихте ли се каква врата отваряте, като подкрепяте такъв мажоритарен вот?", запита той. "Да говориш против политиците не е конструктивно, не е полезно за хората, за обществото", добави някогашният антисистемен играч.

 

Депутатката от "Воля" Кръстина Таскова отвърна на Сидеров, че "избирателите са изморени от огромната пропаст между политиците и народа". "Затова искат мажоритарен вот. И Сидеров бе обещал 300 лв пенсия, народът над всичко, сега обаче властта е всичко", каза Таскова.

 

Реч държа и парламентаристът от ГЕРБ Георги Марков, който както обикновено посочи за пример премиера на Унгария Виктор Орбан. По думите на Марков "Орбан може да прави толкова неща за народа си, защото има мнозинство, взето с мажоритарен вот".

 

Въпреки това Марков разкритикува съпартийците си, че са вменили прерайонирането на президента. И напомни, че при избора на ВНС то е правено от държавния глава, защото той тогава е имал повече правомощия.

 

Президентът: Парламентът да не бяга от отговорност за районирането

 

По същото време такава теза изказа и държавният глава Румен Радев от Варна. "Депутатите, които предлагат администрацията на държавния глава да направи районирането при евентуални мажоритарни избори, да не бягат от отговорност. И да се държат като депутати в парламентарна република", каза той.
 

"Нека тези, които предлагат такова едно райониране да извърши президентството, да не бягат от своята отговорност. Това би означавало, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република”, изтъкна Румен Радев, като благодари за доверието.

Той припомни, че президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в конституцията.

 

"Не мисля, че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. По конституция той няма нито правомощия, нито капацитета, като институция, да извърши такова райониране. Това иска много задълбочени експертни способности, с каквито президентството не разполага", каза държавният глава.

 

ГЕРБ обвинени в блъф

 

"ДПС се отказва от собствените, партийните интереси, и застава зад националните интереси", каза от своя страна депутатът Рамадан Аталай.

 

По думите му, ако останалите партии декларират, че ще подкрепят проекта на ГЕРБ, хората на Борисов сами ще напуснат пленарната зала, за да не се събере необходимото за приемането му мнозинство.

 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи дебата едва след почивката, като отбеляза, че ГЕРБ вече са правили избори в частично мажоритарен вот - през 2009 г, когато за пръв път влязоха в Народното събрание. Тогава системата бе променена по искане на президента Първанов и наред с пропорционалните депутати имаше 31 мажоритарни избраника.

 

"Когато участвахме за пръв път на избори, имаше смесена система. През 2009 година се видя, че хората имат нужда от тази система", заяви той. "Обществото е задало съответните въпроси, на които трябва да отговорим. Ние достатъчно сме им дали възможност да изберат това, което желаят."

 

Веселин Марешки, който уж подкрепяше мажоритарния вот на ГЕРБ, и гласува "за", всъщност атакува ГЕРБ в дебата.

 

"След седмица-две ще бъде внесен друг закон, също за 100% мажоритарна система, който няма недъзите на този. Ще продължавате ли да твърдите, че трябва да се вслушаме във волята на тези 2,5 млн. български избиратели? Лошо е сега да опорочим една хубава идея, вие сте глупави, има изследване, че някои хора не подкрепят тази идея. Те разбраха, че е глупава и неработеща. Малко след изборите в България имаше избори в САЩ, след това имаше избори в „Младост“, преди недалеко имаше избори във Франция. И всички тези избори потвърдиха, че има една вълна на негодувание срещу статуквото", каза Марешки в изказването, в което ту атакуваше мажоритарната система, ту я защитаваше, ту се заканваше да внесе друг проект.

 

В крайна сметка той заключи, че въпросът за мажоритарната система не е приключил.

 

Слави Трифонов: На зла круша – зъл прът

 

След като парламентът отхвърли законопроекта, очаквано шоуменът Слави Трифонов изпрати поредното отворено писмо до парламента.

 

В него той твърди, че депутатите са суспендирали конституцията. "В конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава", твърди той.

 

Трифонов пропуска факта, че по закон резултатът от референдума не е задължителен за парламента заради но-слабото от изискваното участие.

 

"От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем. В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие", казва още Трифонов.

 

По думите му историята е показала, че българският народ е мъдър. Затова и водещият завършва писмото си многозначително с две поговорки: “Каквото повикало - такова се обадило" и “На зла круша – зъл прът.”

за 51%  против 49%  1132 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума