навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Поскъпването на водата в София също отива на съд

Източник: mediapool.bg 11.04.2017 0 - A +

Поскъпването на водата в София също отива на съд Снимка: mediapool.bg

Влязлото в сила поскъпване на водата в София с 18 процента за бита и 4.4. на сто за стопанските потребители от април се обжалва пред Софийския административен съд, съобщиха във вторник от Върховната административна прокуратура (ВАП), която е протестирала решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Обвинението смята, че решението е взето незаконосъобразно, с което е одобрен петгодишният бизнес план на концесионера на столичната ВиК-мрежа - "Софийска вода". Основният мотив на прокуратурата е, че регулаторът е нарушил изискванията на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Според разпоредбите му комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, която се определя целево за всеки воден оператор, отчитайки специфичните условия във всяко ВиК-дружество и като взема предвид социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност.

"Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода“ АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и „Софийска вода“ АД", посочват от ВАП.

Според държавното обвинение е налице противоречие на мотиви (по същество приравнено на липса на такива), тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която "пречи“ на приложението на закона.

Именно нормата на възвръщаемост на "Софийска вода" бе най-тежко дискутираният въпрос по време на закрито заседание на регулатора, след което бе решено да се отложи окончателното одобряване на бизнес плана на концесионера.

Комисарите спореха дали да се заложат 17-те процента от концесионния договор или нормативно определената от КЕВР норма на печалба от 9.94 на сто за "Софийска вода". По-ниската възвръщемост би позволила натиск на поскъпването на водата в следващите пет години.

В крайна сметка във взетото непосредствено след предсрочните парламентарни избори решение се заложи нормата от 17 на сто с мотива, че в противен случай "Софийска вода" ще има повод да прекрати концесионния си договор със Столична община и от "Московска "33 да бъдат принудени да плащат взетия от компанията заем от над 100  млн. лв. за рехабилитация на ВиК-мрежата.

Одобреното поскъпване в петгодишния бизнес план бе приветствано от "Софийска вода", откъдето обясниха, че така ще могат да покрият задълженията си и да изпълнят инвестиционната си програма за подновяване на ВиК-мрежата.

От април домакинствата в София ще плащат за кубически метър по 2.16 лв. с ДДС, а през следващите четири години тарифите ще са съответно 2.32 лв., 2.47 лв. през 2019 г., 2.57 лв. година по-късно и 2.69 лв. през 2021 г. Процентно поскъпванията са съответно 27%, 35%, 41% и 47 на сто за периода 2018-2021  г.

за 50%  против 50%  210 гласували


rss
Посети форума