навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

След като се закани да го блокира, Радев подкрепи споразумението между ЕС и Канада

Източник: mediapool.bg 10.03.2017 0 - A +

След като се закани да го блокира, Радев подкрепи споразумението между ЕС и Канада

Само месец след като президентът Румен Радев се закани да блокира споразумението между ЕС и Канада, известно като СЕТА, той го подкрепи в Брюксел и заяви, че очаква неговото приложение.

"Европейският съвет приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение". Това решение приеха лидерите на ЕС по време на срещата си в Брюксел.

Под него се е подписал и българският президент Румен Радев, който представя България на срещата. Решението не е подкрепено само от Полша, чието правителство обяви, че ще блокира срещата на върха заради преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.

Съпротивата срещу СЕТА бе основен стълб в кандидат-президентската кампания на Румен Радев. Той заплаши, че ще сезира Конституционния съд, а не изключва и възможността ратификацията на СЕТА да бъде подложена на национален референдум.

На 15 февруари Европейският парламент одобри подписаното с Канада и най-всеобхватно до момента споразумение за свободна търговия на ЕС – СЕТА. След като Канада приключи ратификационните си процедури, то ще се прилага временно в по-голямата си част, която се отнася основно до търговията между ЕС и Канада.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която превърна битката си срещу СЕТА в предизборно оръжие, обяви за "национални предатели" всички български евродепутати, които подкрепиха споразумението.

В духа на заканите на Радев тя обеща БСП да блокира СЕТА в парламента, защото то ще донесе в България "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система".

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни ангажиментите на Радев и Нинова и попита "За Нинова президентът Радев национален предател ли е, след като е гласувал в подкрепа на СЕТА?"

Борисов изрази признателността си към Радев, че не е заложил държавата на риск и го призова да продължава да не слуша тези, които си го преписват за техен президент. "Ако беше Нинова там и тя щеше да гласува "за", защото България е сред страните, получили най-много средства от ЕС", коментира той.

за 56%  против 44%  259 гласували


rss
Посети форума