навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Централен софтуер ще прави техническите прегледи на колите

Източник: Mediapool.bg 14.02.2017 0 - A +

Централен софтуер ще прави техническите прегледи на колите Снимка: Mediapool.bg

Онлайн платформа ще решава дали автомобилът е преминал годишния технически преглед, а не сервизът, в който превозното средство е постъпило за проверка. Това стана ясно по време на дебат за пътната безопасност, организиран от в. "24 часа" в понеделник.

Министерството на транспорта работи върху софтуер, който ще подобри контрола при провеждането на техническите прегледи на автомобилите. Чрез него се предвижда данните от уредите на проверяваното превозно средство да се регистрират онлайн в централната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и на база на получената информация безпристрастно да се определя валидността на прегледа.

Това съобщи служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, според когото това ще ограничи възможността за манипулиране на показанията от техническите прегледи.

В момента данните от измерванията на спирачните стендове, газ анализаторите и димомерите се съхраняват в техническите пунктове, което позволява промяна на стойностите им или въвеждане на фиктивни прегледи, посочи заместник-министърът.

Не стана ясно обаче кога се предвижда въвеждането на тази система за технически прегледи на автомобилите.

Тодоров обяви, че повод за промените са зачестилите случаи на нарушения при техническите прегледи. За една година са съставени над 550 акта. От тях 134 са за издавани документи за техническа изправност на автомобили, които не отговарят на изискванията или не са били представени за преглед. При 15 от случаите е констатирано извършването на преглед със съоръжения и средствата за измерване, които не отговарят на изискванията. Открити са и 15 административни производства за отнемане на разрешения на пунктове или заличаване технически специалисти от регистъра на автомобилна администрация, каза още той.

Зам.-министърът изнесе данни, според които за една година са анулирани над 280 изпита на кандидати за водачи. Извършени са над 3600 проверки на учебни центрове, като за констатирани нарушения са наложени над 90 санкции, допълни той.

Тодоров съобщи, че се очаква от началото на март да заработи новата електронна система за контрол на всички теоретични изпити, която ще гарантира прекратяването на порочните практики. Според приетите законови промени тестовете ще се правят в специално оборудвани изпитни центрове в областните отдели на "Автомобилна администрация“, където кандидат-шофьорите полагат изпита на изолирани работни места, без възможност за подсказване или преписване. Преди и по време на изпита, всички кандидати ще бъдат проверявани със скенери и специална техника за наличието на устройства за подсказване и преписване, припомни зам.-министърът

Той обясни, че преди изпита личните карти на кандидатите ще бъдат сканирани от системата. При стартирането на изпита ще се правят автоматични снимки и чрез лицево разпознаване, ще се сравнява снимката от личната карта със снимките от работното място. Това ще пресече възможността кандидатите да си разменят работните места, което няма да позволява някой да решава теста вместо друг.

за 45%  против 55%  119 гласували


rss
Посети форума