навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

До 50 лева глоба за гратисчии в градския транспорт

Източник: NovaNews.bg 13.01.2017 0 - A +

До 50 лева глоба за гратисчии в градския транспорт Снимка: NovaNews.bg

Глобата за пътуване без билет в градския транспорт вече може да варира от 10 до 50 лева. Общинският съвет във всяка една община ще определя размера на санкцията.

Това гласят промените в Закона за автомобилните превози, които парламентът прие на второ четене. „За” това решение гласуваха 91 народни представители, 7 се въздържаха и никой не беше „против”.

Текстът на закона предвижда пътник в обществения транспорт, който пътува без билет или карта, да се наказва с глоба в размер от 10 до 50 лв. за превози по общинските транспортни схеми. Глобата за междуселищни превози е 50 лв. За международни превози глобата е 300 лв.

„Законодателството в момента оправя неточностите по какъв начин да се налагат глобите за нередовен пътник. Това засяга и Столичната община, като трябва да има решение на Общинския съвет, който да прецени каква да е глобата”, поясни председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев. Той припомни, че преди глобата за без билет в столичния градски транспорт беше 20.00 лв., а сега е вдигната на 40.00 лв. „Моето мнение е, че глобата е висока за София, защото преди беше 20 пъти размерът на билета, който беше 1.00 лв., а сега билетът е 1.60 лв., а глобата е много повече над 20 пъти. Бих призовал Общинския съвет на София да вземе решение за по-ниска глоба от 40.00 лв.”, заяви още Настимир Ананиев.

Друга промяна в закона предвижда, че който назначи на работа или допусне водач, който не отговаря на някое от изискванията по закон, да управлява превозно средство за обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници или товари, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер на 3000 лв. При повторно нарушение глобата става двойна - 6000 лв. 

 
за 49%  против 51%  221 гласували


rss
Посети форума