навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

От 1 януари парите за деца с увреждания се увеличават

Източник: Mediapool.bg 30.12.2016 0 - A +

От 1 януари парите за деца с увреждания се увеличават Снимка: Mediapool.bg

От 1 януари влизат в сила съществени изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за семейните помощи за деца. Това информират от Агенцията за социално подпомагане.

Промените са свързани с предоставянето на нов вид месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване.

Досега, съгласно бюджета за 2016 г., размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане беше в размер на 240 лв. С новия бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност.

Размерът на месечните помощи по закона за семейните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) за 2017 г. е между 930 и 350 лв.

Запазва се досегашният размер на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст.

 

Само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности.

за 52%  против 48%  184 гласували


rss
Посети форума