навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Заради хакерската намеса в изборите Обама гони 35 руски дипломати

Източник: Mediapool.bg 30.12.2016 0 - A +

Заради хакерската намеса в изборите Обама гони 35 руски дипломати Снимка: Mediapool.bg

Президентът Барак Обама обвини Русия в намеса в изборите в САЩ и одобри серия от санкции срещу Москва, които определи като "необходими и адекватни". Те са в отговор на кибероперациите на руското правителство по време на президентските избории на нарастващия агресивен тормоз през последните две години срещу американски дипломатически персонал в Русия.

Тези мерки бяха предшествани от нееднократни предупреждения към руското правителство и ние ги смятаме за необходим и адекватен отговор на опитите му да навреди на интересите на САЩ чрез нарушаване на установените международни норми на поведение, се казва в изявление на Обама, цитирано от Ройтерс.

Тези мерки не са последните в отговор на руските агресивни действия. Ние ще продължим да реагираме своевременно и адекватно, допълва президентът.

Той посочва, че правителствен доклад за руските опити за намеса в изборите в САЩ ще бъде изпратен в Конгреса в близките дни.

В изпълнение на решението на президента Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско, отбеляза "Ройтерс", като се позова на официален американски източник.

Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са използвани от руски представители с цел събиране на разузнавателна информация.

В комюнике на Белия дом се съобщава за въвеждане на санкции срещу девет юридически и физически лица, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Сред санкционираните са двете разузнавания – Федералната служба за сигурност и руското военно разузнаване (ГРУ). Второто е обвинявано от Белия дом, че благодарение на агентите и техническите си средства е фалшифицирало и променило информации с цел да се намеси в американския избирателен процес. ФСС пък е обвинена, че е помагала на ГРУ. Три руски компании са обвинени, че са оказали материална помощ за хакерските атаки. Те също са обект на финансови и юридически санкции.

Персонални санкции се въвеждат срещу началника на ГРУ генерал-лейтенант Игор Коробов и трима негови заместници. Под санкции попадат още Алексей Белан и Евгений Богачев – двама руски граждани, издирвани от години от ФБР за киберпрестъпления.

Белият дом уточни, че мерките са отговор и срещу нарастващия тормоз през последните две години срещу американския дипломатически персонал в Русия от страна на силите за сигурност и полицията. Този тормоз се е простирал отвъд правилата за поведение, установени в международната дипломация.

Според Марк Тонър, говорителя на Държавния департамент, тормозът над американски дипломати е нараснал пред последните 12 месеца, което отговаря на увеличаване на напрежението между САЩ и Русия във връзка с конфликтите в Сирия и Украйна. Тонър посочи като пример полицейски проверки, физическа агресия и разпространяване по руската държавна телевизия на лични информации за дипломатите, което ги е изложило на риск.

Барак Обама предупреди, че други санкции може да се очакват в това число и наказателни мерки, които ще останат поверителни.

Същевременно министерството на вътрешната сигурност и ФБР публикуваха доклад, който представя в детайли руската кибернамеса, предаде Асошиейтед прес.

Докладът включва информация за компютри по света, върху които руските разунавателни служби са "сложили ръка" за своите цели. В доклада има данни, които могат да бъдат използвани за откриване на злонамерени програми, използвани от руските разузнавателни служби. В доклада има и информации как руските разузнавания действат по принцип. Целта на документа е да се помогне на компютърните специалисти да откриват руската кибернамеса и да блокират всякакви нови атаки.

Говорителят на Кремъл: Русия ще даде адекватен отговор

Русия ще даде адекватен отговор на въведените от Вашингтон нови санкции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Засега не мога да кажа какъв ще бъде отговорът. Но както ние знаем, тук абсолютно безалтернативно действа принципът на взаимността. Така че предполагам, че ще дадем адекватен отговор, заяви Песков и допълни, че руският президент Владимир Путин ще реши в какво направление ще бъде този отговор.

Песков каза, че деструктивните действия на оттеглящата се администрация на Белия дом спрямо Русия пораждат недоумение и се разглеждат като проява на непредвидима агресия.

За съжаление такива действия на действащата администрация във Вашингтон са проява, според нас, на непредсказуема и може дори да се каже агресивна външна политика, заяви Песков. Според него тези действия безусловно ще влошат отношенията между САЩ и Русия.

Говорителят заяви, че Кремъл категорично не е съгласен с безпочвените обвинения на САЩ и каза, че наложените санкции се възприемат като необосновани и незаконни от гледна точка на международното право.

Песков каза, че Обама се стреми да нанесе удар по външната политика на бъдещата американска администрация и че налага на екипа на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп модел на поведение, като го лишава от правото да избира своя път.

Песков заяви, че Кремъл е изпаднал в дълбоко недоумение относно изявленията на Вашингтон, че американски дипломати са преследвани в Русия от правоохранителните органи. Той заяви, че може да даде примери за пряк натиск над руски дипломати, работещи в САЩ и припомни случай, в който американски дипломат се опитал да вербува в Москва по телефона сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия.

Тръмп: Време е да се премине към по-значими неща

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви, че е време да се премине към други по-значими неща след обявените от администрацията на Барак Обама нови санкции срещу Русия.

В интерес на страната ни и на нашия велик народ ще се срещна идната седмица с ръководителите на нашето разунаване, за да бъда информиран в детайли за тази история, се казва в кратко изявление на Тръмп.

Време е нашата страна да се захване с по-големи и по-добри неща, се допълва в изявлението.

за 46%  против 54%  182 гласували


rss
Посети форума