навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Брюксел не смята да прекрати скоро мониторинга над България

Източник: Mediapool.bg 22.12.2016 0 - A +

Брюксел не смята да прекрати скоро мониторинга над България Снимка: Mediapool.bg

"Не е в интерес на процеса да се дава дата за прекратяването на механизма за сътрудничество и проверка (на България и Румъния – б. ред.)", обяви в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от БТА.

"Единствената работна хипотеза, с която разполагаме, е казаното от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че се надява да успеем да отменим механизма до края на мандата на тази комисия. Това би могло да бъде по всяко време в рамките на мандата", поясни Тимерманс.

Мандатът на тази Европейска комисия приключва през 2019 година. Засега от Брюксел идват единствено сигнали за промяна, но не и за отмяна на наблюдението върху България. Румъния има значително по-големи шансове заради резултатите от борбата срещу корупцията по върховете на властта.

"Според мен е много по-добре за България да останем съсредоточени в целта (резултати от борбата с корупцията – б. ред.). Под ръководството на премиера Бойко Борисов бяха постигнати резултати, особено в борбата с данъчните измами. Резултатите са забележителни - събрани са допълнително над два милиарда евро в бюджета в последните две години. Поздравявам го за това усилие. Никога не съм поставял краен срок за действието на механизма", каза Тимерманс.

През миналата седмица първият заместник-председател на ЕК се срещна с българския премиер в оставка Бойко Борисов в Брюксел. Тогава Тимерманс отново похвали Борисов за борбата с контрабандата.

Българският премиер обясни след срещата, че Европейската комисия обмисля промяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Той изрази личните се надежди мониторингът да да отпадне от 2017 година, но подкрепа от ЕК в това отношение не се вижда.

През 2017 година Еврокомисията ще излезе не с един, а с цели два доклада за България. Единият ще бъде представен на 25 януари, другият - в края на годината. Това се налага заради факта, че България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

Целта е по този начин да се избегне унижението председателстващата Съвета на министрите страна да е под мониторинг на ЕК. Това няма да бъде прецедент, защото същата мярка беше приложена и спрямо Гърция и Кипър, които бяха със спасителни програми по време на председателствата им.

България и Румъния са единствените страни в ЕС, които бяха поставени под мониторинг дали се спазва върховенството на закона след влизането в ЕС. Първоначалната идея беше той да продължи три години след приемането ни, но мониторингът остана и след това, а всяка година докладите констатираха незначителен напредък в съдебната реформа и в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

за 45%  против 55%  182 гласували


rss
Посети форума