навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Целият кабинет "Борисов" 2 на разпит

Източник: Vesti.bg 22.11.2016 0 - A +

Целият кабинет Снимка: Vesti.bg

Целият кабинет в оставка ще бъде разпитан днес и утре, без премиера Бойко Борисов. Причината - повдигнатите обвинения на здравния министър Петър Москов и неговия заместник - Адам Персенски, че са ощетили държавата покрай даренията с ваксини между Турция и България.

На двамата беше наложена мярка за неотклонение подписка вчера.

В рамките на днешния ден в следствието се очаква да отидат Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, а Меглена Кунева вече е влязла - общо престоят ѝ на бул. "Монтевидео" е продължил около час. 

Не стана ясно за какво е била разпитван вицепремиерът и образователен министър в оставка. 

След нея в столичното следствие влезе и военния министър в оставка Николай Ненчев. 

  Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Министрите от кабинета в оставка ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения,

предаде БГНЕС. Именно с неприсъствено решение на МС е сключен договорът за бартер на ваксини. С решение на Министерския съвет от 28 май 2015 г. е одобрено дарение на ваксини, така че двете страни да се снабдят с ваксини, необходими за нуждите на имунизационния календар на България и Турция.

„Подкрепила съм неприсъствено само едно от решенията на здравния министър, в рамките на политиките по здравеопазване, които сме водили като правителство", обясни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Тя заяви, че не е получавала призовка и не е викана в столичното следствие.

„Смятаме, че са налице доказателства, че действията

на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижът на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според прокурорите и Москов е нарушил множество процедури, разписани в българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева.

„Половината от приетите като дарение ампули,

тези с наименование „Еувакс”, които са против хепатит B, са забранени за употреба в България.

В началото на годината Върховната административна прокуратура направи възможно тези ампули да не бъдат разпространени в страната”, коментира още Арнаудова.

Вчера Софийската градска прокуратура обвини министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов и заместник-министъра на здравеопазването в оставка Адам Персенски в престъпления по служба и в безстопанственост.

Разследването е във връзка с финансовата изгода на страната от сделката.

В началото на годината (20 януари) прокуратурата обяви, че ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България. Това се отнася за внесените като дарение от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим” – 100 000 бройки.

През април заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира проверката, която започна прокуратурата относно двата паралелни договора за дарение – този, с който Турция ни дава ваксините „Пентаксим”, и другият, с който България дава на Турция препарат срещу хепатит „В”. Тогава той каза, че именно след проверката на прокуратурата разговорът ще бъде завършен и за всички ще стане ясно, че всичко е направено, както трябва.

През април 2015 г. бяха спрени реимунизациите на деца заради недостиг на ваксини, след като фирмите, които ги доставят, не се явиха на обявените обществени поръчки.

Месец по-късно родители излязоха на протест против задължителните ваксини. Те настояваха лекарят да има индивидуален подход към всяко дете и да преценява има ли нужда от ваксина или не.

В края на октомври пък се появи информация, че особено опасна ваксина срещу хепатит В, съдържаща живак, била внесена у нас от Турция. Тя била произведена в Южна Корея и забранена за употреба както от Европейската агенция по лекарствата, така и от нашата ИАЛ заради високото съдържанието на т.нар. тиомерсал, в който има живак. Още тогава министър Москов обяви тази информация за „абсолютно фалшива новина”. Той обяви, че ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините.

за 52%  против 48%  494 гласували


rss
Посети форума