навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Разследваният ректор на МУ изнесъл обучение в Швейцария въпреки забрана от МОН

Източник: Мартина Бозукова, Mediapool.bg 06.10.2016 0 - A +

Разследваният ректор на МУ изнесъл обучение в Швейцария въпреки забрана от МОН Снимка: m

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София проф. Ваньо Митев е започнал изнесено обучение на студенти в чужбина, въпреки че е бил предупреден със становище от Министерството на образованието, че това е в нарушение на закона.

Митев, който от миналата седмица е разследван заради изнесени в одит на образователното министерство злоупотреби при неговото управление, в сряда отрече част от твърденията. Така например той твърди, че е имал разрешение да бъде открит изнесен център за обучение на студенти в Швейцария и Италия.

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обаче опроверга тези твърдения и съобщи, че още в становище на МОН от 2013 година се посочва изрично, че Медицинският университет няма право да извършва обучение в изнесените звена.

Вълчев обясни, че терминът “обслужващи звена“, каквито са въпросните центрове, се тълкува в Закона за висшето образование като учебни бази, работилници или библиотеки, в които не се извършва обучение.

"Обучение се извършва в основни звена (факултети, филиали). Има ясни законови разпоредби, които не са били спазени през 2013 г. По тогава действащото законодателство Медицинският университет не е имал право да обучава студенти в тези центрове. Това становище на МОН е било предоставено на МУ - София през 2013 година, а тази година е отразено в одитния доклад за висшето училище. С промените от тази година в Закона за висше образование беше регламентирано изнесеното обучение и то става с решение на Министерски съвет. И към този момент подобно решение на МС липсва за което и да е висше училище в страната", каза Вълчев.

Писмото от 2013 г., с което Mediapool разполага, е подписано от бившия министър на образованието Анелия Клисарова. В него тя излага законовите разпоредби за това къде се допуска обучение на студенти и докторанти и заключва, че "предложението за подготовка на студенти за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" по специалности от професионални направления "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация" във филиал на МУ-София на територията на Конфедерация Швейцария би било в противоречие със закона".

Въпреки това Митев заяви в сряда, че изнесеният център в Швейцария е започнал с разрешението на Клисарова и не е имало забележки към работата му и от министър Тодор Танев.

Предназначението на центъра за изнесено обучение е да обучава италиански студенти в Швейцария за период от две години срещу по-ниска такса – 1000 евро, като през това време те да се убедят в качеството на висшето училище, след което да се прехвърлят у нас. За целта Медицинският университет имал сключен договор с италианската компания "Студиум", която промотирала образованието в българското изнесено звено и набирала студенти.

Според бившия ректор и бизнес-партньорите му това било от полза за България, която не е позната страна за медицинско обучение в Европа, а конкуренцията от европейски медицински университети е голяма. Към днешна дата италианските студенти от този център са 300 и всеки от тях плаща по 8000 евро годишно на България – само за образование, и още по 10 000 евро за останалите си разходи у нас на година.

Заради скандала от Италия у нас са пристигнали представители на италианската компания, занимаваща се с набирането на студенти.

"Затварянето на центъра означава, че студентите от втори курс в Киасо трябва спешно да се преместят в София без предупреждение и не е ясно дали ще получат дипломи", коментира Антонио Джованони от "Студиум". Представителите на италианската компания ще търсят у нас изход от създалата се ситуация, която също е засегната от случващото се.

Според Митев и италианските му партньори работата на центъра трябва да продължи, докато тече процедурата за филиал. "Ако сега се прекъсне обучението, догодина няма да има нито един нов италиански студент", каза Джованони.

Митев призова държавата да не върви против собственото си висше образование.

за 49%  против 51%  504 гласували


rss
Посети форума