навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Банките, общините и държавата няма да могат да блокират сметки на длъжници без съд

Източник: Mediapool.bg 26.03.2015 0 - A +

Банките, общините и държавата няма да могат да блокират сметки на длъжници без съд Снимка: bgnes.com

Банките, общините и държавните учреждения няма да могат да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжниците си само въз основа административен акт, документ или извлечение от счетоводни книги, а едва след съдебно решение на спора. Това предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), прието на първо четене в сряда.

Четири основания за т. нар. заповедно производство, с което се отива директно на съдебен изпълнител, отпаднаха по предложение на Патриотичния фронт (ПФ), които обявиха, че така ще спасят клиентите на "Топлофикация", тъй като тя тормозела десетки хиляди свои клиенти.

Идеята е да не може да се издава изпълнителен лист срещу длъжник без да се призовава длъжникът.

На основание на четири различни хипотези всеки може да бъде жертва на изпълнително дело, съответно да му бъдат събирани средства по четирите основни точки, сред които най-характерната е по счетоводни документи на топлофикации или някое експлоатационно дружество, каза Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Според патриотите текстът е антидемократичен, ретрограден и е в противоречие с принципите на Европейската харта за правата на човека, според която всеки има право на публично производство по отношение на всякакви искания и нарушаване на неговите права или задълженията, които той има.

 Заедно с това НС обсъди общ проект на ГЕРБ, Реформаторския блок и ПФ за изменения в ГПК, с който се въвежда ограничение на делата, които да стигат до Върховния касационен съд. Става дума за жалбите по търговски спорове до 20 хил. лв., граждански дела с "по-малка правна сложност" като искове за издръжка, брачни искове и др., както и исковете за установяване на незаконността на стачка.

Изненадващо съвместната законодателна инициатива бе разкритикувана остро от Славчо Бинев (ПФ), въпреки че формацията му е съвносител на предложението. "Изменението е изключително популистко, изключително невярно, ощетява държавата и общините", заяви той, след което председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) допусна, че ПФ са оттеглили подкрепата си за законопроекта. Колегите на Бинев обаче успяха да замажат положението и се извиниха, след което проектът бе гласуван.

Одобрени бяха и внесените от правителството промени в ГПК, свързани с еврорегламент за компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела.

Друга забележителност на парламентарния ден беше, че депутатите дружно аплодираха социалистката Мая Манолова, която бе вносител на законопроект, който предвижда намаляване на таксите на частните съдебни изпълнители до размера на задължението на длъжника.

Според промените в случаите, когато длъжникът сам плати задължението си изцяло или частично в срока на връчената му покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума да се събира в половин размер.

"За задължения обикновено към дружества, монополисти, към банки, гражданите от едно задължение в рамките на 300-400 лева накрая се оказват длъжници на задължения от по няколко хиляди лева. Това не е справедливо. Не е справедливо също така съдебният изпълнител да насочи изпълнението за едно задължение от 300 лева към няколко имота на длъжника към неговите трудови възнаграждения", заяви тя.

По-късно Мая Манолова отправи персонална благодарност към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, тъй като внесените от нея поправки минаха на първо четене благодарение на личната му намеса.

"След намесата на Цветан Цветанов, на когото благодаря персонално, депутатите от ГЕРБ се оказаха в смешна ситуация, след като се изказваха "против” по време на дебатите, в крайна сметка а гласуваха "за”", заяви Манолова пред бТВ по адрес на отколешния си политически противник Цветанов.

Тя благодари още на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

За нея обаче най-важно е да бъдат подкрепени промените в ГПК.

за 47%  против 53%  607 гласували


Lex.bg прекратява услугата
електронна поща

Новини


 
 
 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума