навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ВАС отказа да отвори КТБ по жалба на неин клиент

Източник: Красен Николов, Mediapool.bg 01.10.2014 0 - A +

ВАС отказа да отвори КТБ по жалба на неин клиент Снимка: mediapool.bg

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба на клиент на КТБ, която атакува решението на БНБ да постави банката под особен надзор. Според съда клиентите на банката нямат пряк и личен правен интерес, свързан с решението на БНБ за затварянето на КТБ, и нямат право да оспорват по съдебен ред нейното решение.

Оспорващата Анелия Димитрова обосновава правния си интерес с факта, че е клиент на банката и има сключен с КТБ рамков договор за платежни услуги за потребители, който е безсрочен. Което обаче не е достатъчно за ВАС.

Извън това съдебния състав на ВАС с председател Емилия Миткова и докладчик Весела Панова убедено заявява, че поставянето на КТБ под особен надзор е решението, което е "благоприятно" за вложителите, защото цели да оздрави банката.

В жалбата си Димитрова излага подробни доводи за незаконосъобразност на решението на Управителния съвет на БНБ, с което е ограничена дейността на КТБ, като й е забранено да извършва всички дейности, съгласно лиценз за извършване на банкова дейност, и иска отмяна на административния акт в оспорената му част.

Пред съда Управителният съвет на БНБ заявява, че жалбата й е недопустима, защото жалбоподателката не е адресат на решението на централната банка и няма личен интерес от оспорването му по съдебен ред. Тричленният състав на ВАС приема напълно именно становището на БНБ, оставя без разглеждане жалбата и прекратява делото по нея.

Според него специалният надзор по глава 11, раздел 8 от Закона за кредитните институции е оздравителна мярка, насочена към съхраняване жизнеспособността на банката. В този смисъл решението на УС на БНБ се явява благоприятно за вложителите и останалите кредитори на банката, като осигурява защитата на правната сфера на тези лица и гарантира обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната й дейност.

Според съда актът на БНБ не засяга никакви субективни права или законни интереси на Анелия Димитрова, нито й създава задължение. ВАС пропуска факта, че решението на ВАС блокира достъпа на Димитрова да парите й в банката, което накърнява правата й. Съдът се измъква от ситуацията като препоръчва на Димитрова да заведе гражданско дело срещу КТБ, ако банката не изпълнява своите задължения към нея.

Множество финансови експерти и адвокати по защита на човешките права вече прогнозираха, че вложителите в банката ще съдят не КТБ, а точно БНБ заради прекомерното блокиране на достъпа до парите им. Ако това не се случи пред българския съд, то налице е Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

От решението на ВАС излиза, че затварянето на банката не ощетява, а облагодетелства вложителите и кредиторите й, а липсата на достъп до техните средства не ги засяга "пряко и лично".

за 49%  против 51%  647 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума