навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Контролът на забраната за пушене ще е успешен с помощта на хората

Източник: Мартина Бозукова, Mediapool.bg 16.05.2012 0 - A +

Д-р Кунчев, веднага след влизането в сила на забраната за пушене от 1 юни ли ще започнат проверките за спазването й или ще са нужни и промени в съществуващите наредби?

Законът разписва правилата и контролната дейност, не са необходими допълнителни промени в наредби. Контрол и сега има и през миналата година от глоби са събрани близо 300 000 лева. Това са приблизително около 1500 акта. Вероятно с влизането на пълната забрана за пушене на закрито и с това, че смятаме приоритетно да насочим хора към този вид контрол, и броят на актовете, и сумата на глобите ще нараснат.

Идеята е действително хората да разберат, че нещата са сериозни, че след като е прието такова решение, то трябва да се спазва. Между другото контролът ще стане по-лесен за нас, защото много често сега се натъкваме на комични случаи да се изключи коридора на заведението от площта, за да попадне в категорията до 50 кв. метра, за да се пуши. Проблеми имаше и с преградите и със системите за вентилация, защото това, че има такава система не означава, че е включена.

Сега при пълната забрана, ако се приеме, нещата са ясни. Просто не може в заведенията да се пуши и всеки, който пуши е нарушител – от една страна самият собственик на заведението, защото той носи основната отговорност, от друга и хората, които нарушават забраната.

Казвате, че ще бъдете улеснени при контрола, но с какъв капацитет разполагате и достатъчен ли е той, за да упражнявате качествен контрол? Още повече, че обхватът на забраната беше разширен и вече трябва да проверявате и някои открити места като детски площадки, а не се знае и дали при окончателното гласуване и стадионите няма да попаднат в забранителния списък...

Ако кажа, че броят на хората е достатъчен, няма да съм прав, защото на контрол подлежат десетки и дори стотици хиляди заведения. Като започнем от най-малкото кафене с две маси в края на града или в някое село и се стигне до големите елитни ресторанти и дискотеки. Така че непрекъснато наблюдение навсякъде няма как да има, това не се и прави никъде по света.

На практика ние разполагаме грубо с около 550-600 здравни инспектори, работещи в Районните здравни инспекции (РЗИ). Те, разбира се, не извършват само контрол над тютюнопушенето. Дейността им е много разнообразна – контрол над питейните води, плувните басейни, радиационен контрол, контрол на нейонизиращи лъчения, контрол на заразни болести и какво ли не още. За съжаление те не са от най-мотивираните хора, защото заплатите им останаха на дъното в системата на здравеопазване. Те работят грубо за между 400 лева и 700 лева. Така че трудно може да се каже, че това са най-мотивираните служители, но голяма част от тях са дългогодишни, имат опит и работят наистина както трябва.

Трудно ще бъде да поддържаме целия набор от хора да следи само спазването на забраната за пушене, но моето желание е поне в първите няколко месеца наистина да го направим приоритетна задача, за да стане ясно, че когато се приеме един закон, той наистина трябва да се спазва.

Другото, на което ще разчитаме, са неправителствените организации, които и до момента бяха много активни – убедени хора, които се бориха за въвеждането на тази забрана. Те имат много ефективна мрежа от хора, които виждат, обикалят, гледат, подават сигнали или директно на телефоните, които поддържаме, или на специален сайт за това къде не се спазва сега съществуващата забрана.

В рамките на 24 часа ние реагираме на всеки един такъв сигнал. Сами разбирате, че това не винаги е ефективно. Човек може да засече пушач и само след един час да го няма там. Но видимото неспазване на забраната, видимо сложени пепелници и допускане на масово пушене – това го хващаме и санкционираме. В по-голямата си част сигналите са достоверни.

Имаме готовност при такива сигнали за проверки и през почивните дни, и в нощните часове.

Как приемате коментарите, че забраната за пушене масово няма да се спазва у нас, подобно на други държави, където е въведена, но хората я бойкотират?

Мен ме учудва малко нихилизма ни в това отношение, защото всички социологически проучвания показват, че голяма част от хората наистина искат да има такава забрана и за моя много голяма изненада – значителна част от пушачите също.

Крайни са настроенията, които наблюдаваме в последните дни – имаше демонстрация на известни личности. Това не е тотална забрана за пушене и ние не нарушаваме човешките права. Всеки е свободен да пуши вкъщи, в гората или другаде на открито. Просто защитаваме правата на тези, които не желаят да бъдат тровени.

Т.е. вие вярвате, че масовата воля да не се пуши на закрито, за която говорите, ще помогне забраната да се спазва?

Определено ще помогне, защото хората са много активни. Аз съм изненадан от активността не само на отделни организации, но и на обикновени хора, които се обаждат да кажат, че някой съвсем нагло си позволява да пуши на непозволено място.

Имате ли план кои заведения ще проверявате първо и могат ли да се осланят собствениците на малки квартални кафенета, че няма да стигнете до тях?

Не бива да се осланят на това, защото дори нашите санитарни инспектори да не стигнат навсякъде, има достатъчно много клиенти, които държат на тази забрана.

Така че няма как да бъде избегнат контрола. Имахме желание да насочим повече усилия към големите заведения, но в същото време искаме да има равнопоставеност в контрола.

Всеки трябва да се чувства задължен да спазва закона, независимо в какво заведение работи.

Ако в крайна сметка се приеме забраната за пушене на стадионите, чисто технологично как може да се упражнява този контрол? Знаете колко проблеми има с футболните агитки...

Ами трудно... Сами разбирате, че това е най-трудната за контрол от всякаква гледна точка група, камо ли пък за пушене. Разбира се, тук търсим помощта на охраната и на полицията. Защото най-трудното е да санкционираш физическо лице. Собственикът е там и няма къде да избяга, знаем му данните. Отделният нарушител обаче може да откаже да си даде документите. В това отношение правомощия имат само органите на реда, така че ние сме го правили и досега, ще го правим и в бъдеще – да търсим тяхното съдействие.

Не си правим илюзията, че това е първата и най-важна задача на полицията. Не можем да я отклоняваме от други важни неща, но при нощни проверки, в почивните дни, обикновено правим проверките съвместно с други контролни органи.

Ще има ли засилен контрол по Черноморието в летния сезон?

Разбира се. Първо на общо основание като навсякъде другаде, но на базата на това, че броят на заведенията рязко скача, а и посещението, контролът ще е засилен. Пък и човек като отиде на почивка е по-склонен да не спазва много-много правилата.

Има и чуждестранни гости, които иначе много добре знаят къде е разрешено да се пуши и къде не, но тук не са толкова склонни да спазват забраната.

През лятото ние обикновено подсилваме екипите на инспекциите в Бургас, Варна и Добрич, доколкото това е възможно, защото това струва пари.

Имате ли опасения, че ниските заплати на инспекторите в съчетание с пълната забрана създават предпоставки за по-голяма корупция, каквито притеснения се чуват от бизнеса?

Никой не е застрахован срещу такива практики и да кажа, че е невъзможно, означава да излъжа, но в интерес на истината не са много случаите на опити за корупция при такъв род нарушения.

Става въпрос за едно по-малко нарушение, а не нещо, което много сериозно да засяга хората. Освен това е въпрос на контрол. Ако имаме такива данни, естествено се реагира веднага. Аз лично не очаквам кой знае какви злоупотреби в това отношение.

Какво мислите за аргументите, които се привеждат против забраната, че тя ще доведе до загуби за икономиката?

Аз не съм специалист в това отношение, но ние сме проучвали достатъчно практиката в други страни и е абсолютно доказано, че в отделни страни дори след лек спад, има пълно възстановяване, а някъде и увеличаване на оборотите в заведенията.

А в много страни изобщо и не се забелязва такъв спад. Красноречив пример е Община Кюстендил, която преди една година въведе пълната забрана. Там нито има спад в оборота, нито има едно закрито кафене.

Достатъчно високи ли са глобите, за да респектират бизнеса?

До голяма степен – да. Не би трябвало да се разчита на огромните суми. Моето лично мнение е, че ако човек е убеден, а има достатъчно такива хора, че това е полезно за общественото здраве, той го приема. А високите глоби, както за собствениците, така и за отделни хора, понякога са пречка да бъдат събирани. Никой не обича да му бъркат в джоба дори и за пет лева, така че е по-важно да бъде убеден в ползата.

за 46%  против 54%  955 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума