навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спецсъдът поиска да чете статиите за себе си преди да бъдат публикувани

Източник: DarikNews.bg 01.02.2012 0 - A +

В официално писмо ръководството на Специализирания съд поиска от медиите преди да публикуват статиите и репортажите си да ги съгласуват с него, когато използват информация, дадена от самия съд.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", се казва в съобщението на новата специализирана структура, която трябва да разглежда дела, свързани с организираната престъпност.

Пред Дарик председателят на специализирания съд Георги Ушев заяви, че институцията не се опитва да наложи цензура, била е разбрана погрешно и явно това е някаква медийна спекулация.

Специализираният съд изпрати две съобщения до медиите. Първо писка всяка публикация по информация, дадена от институцията, да се съгласува с нея преди да бъде публикувана или излъчена. В същото писмо се казва, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното - Специализиран наказателен съд. Да не се заменя с наименованието „Антимафия". Председателят на специализираният съд Георги Ушев коментира пред Дарик, че медиите не са разбрали правилно призива на новия орган и спекулират с това. И добави, че поводът за призива е публикация в медия, която не отразявала точно думите и данните, дадени от специализирания съд.

Малко след това Специализираният съд изпрати уточнение, в което пише: „Поясняваме, че смисълът на написаното от нас е, че всяка информация, предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото. Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес. Надяваме се този път да бъдем разбрани правилно!", завършват от Специализирания съд.

за 51%  против 49%  466 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума