навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Трима посланици-агенти спечелиха дела за предсрочното им отзоваване

Източник: DarikNews.bg 03.01.2012 0 - A +

Трима посланици, които бяха предсрочно отзовани заради това, че са работили за бившата Държавна сигурност, спечелиха дела срещу министъра на външните работи Николай Младенов.

Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Гърция, Сърбия и Холандия - Андрей Караславов, Георги Димитров и Златин Тръпков.

Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС. Пред Дарик говорителят на министерството Весела Чернева заяви, че най-вероятно външното ведомство ще обжалва.

И тримата дипломати са работили в администрацията на президента Георги Първанов, който категорично отказа да отзове всички - над 30 дипломати с агентурно минало, за което настояваше правителството на ГЕРБ.

Заради отказа на държавния глава, външният министър разписа заповеди за служебно пътуване до София на посланиците, чиито имена бяха огласени от комисията по досиетата. Така на практика те трябва да изкарат мандата си в България.

Парламентарното мнозинство направи опит да промени и закона за дипломатическата служба, с който да забрани назначаването на дипломатически и ръководни постове на сътрудници на бившите комунистически служби. Текстовете обаче бяха отменени от Конституционния съд.

И докато протичаха процедурните хватки, тримата дипломати заведоха дела срещу външния министър Николай Младенов заради пропуснати ползи от еднопосочното им командироване в София.

По Конституция новоизбраният президент Росен Плевнелиев може при встъпване в длъжност да подпише указите за връщане на дипломатите.

за 47%  против 53%  681 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума