навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Първо съдебно заседание по делото „Октопод”

Източник: DarikNews.bg 12.12.2011 0 - A +

Софийският градски съд даде ход на делото "Октопод", по което основен подсъдим е бившият сътрудник на ДАНС и кандидат за президент на изминалите избори Алексей Петров.

Той застава пред съда по обвинения за принуда, изнудване и разгласяване на държавна тайна. Според обвинението Петров, заедно с другите подсъдими Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет.

Подсъдими са още и Кирил Топалов, и бившият прокурор Цеко Йорданов, който ще отговаря за осуетяване на наказателно преследване.

Престъпната група беше разбита през февруари 2010 г. след мащабна полицейска операция. Обвинителният акт по делото беше внесен преди близо месец. Доказателствата по процеса са събрани в 230 тома.

 

Противно на очакванията делото започна в Градския, а не в Специализирания наказателен съд, който отваря врати догодина. Според адвоката на основния свидетел на прокуратурата Георги Цветанов - Менко Менков, все още има вероятност делото да бъде преместено, ако някоя от страните поиска това. Засега обаче никой не е изявил претенции за подобно нещо.

Алексей Петров пък поиска закриване на спецсъда. Според бившата барета съдилището било създадено от премиера Бойко Борисов специално за разправа с неговите противници.

Съдът отхвърли гражданските искове по процеса с мотива, че те биха затруднили и без това сложното съдебно следствие.

за 49%  против 51%  1079 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума