"КОВАРНИ" ЧЕНГЕТА ОБРИЧАТ МИТЬО ОЧИТЕ НА САМОТА
По странно стечение на обстоятелствата от разстрела на Георги Илиев (25 август) - бос на бившата (уж) силова групировка "ВИС", най-много пострада несебърският бизнесмен Димитър Желязков-Митьо Очите.
Според някои "пророци", след смъртта на Илиев най-напред трябваше да "сдаде багажа" неговият футболен отбор "Локомотив" (Пловдив), после туристическата му империя по Черноморието, а накрая и всичко останало - концесията за пловдивските боклуци, десетките кръчми и барове из страната, магазините и бутиците, автокъщите, автомивките, паркингите.
Едновременно с рухването на легалната бизнес пирамида на Георги Илиев вещи аналитици предрекоха и хаос в подземните му "занятия" - дрогата, контрабандата, износът на проститутки, крадените коли и т. н. В първите дни след показната екзекуция на Георги Илиев "статуквото" трябваше да бъде променено или в полза на конкурентите от бившата "СИК", или в полза на "мощна руска групировка", която много искала да купи туристическия бизнес на Илиев за около 150 млн. евро.
Поне засега обаче нито една от двете прогнози не се сбъдна, въпреки че те бяха определени като "стопроцентово сигурни". Тъкмо обратното - "Локомотив" (Пловдив) за малко не се класира за груповата фаза в турнира на УЕФА. "Пъпът" на бизнес империята на Георги Илиев - "ВАИ Холдинг", се намира в добро (поне на пръв поглед) финансово здраве, а слуховете, че вдовицата на Илиев - Мая, "масово" разпродава черноморските хотели и заведения на покойния си съпруг, засега се оказват леко преувеличени.
Не по-различно е и състоянието в подземната империя на бившата "ВИС". Според източници от МВР, там юздите са поели Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Те се оказаха единствените ветерани, които разполагат с достатъчно сили и средства да овладеят регионалните структури на бившата "ВИС", да им осигурят относително стабилна защита от "чужди" посегателства и да възстановят нормалния ритъм на "работа".
Единственият, който в момента наистина физически страда от разстрела на Георги Илиев, се оказа несебърският бизнесмен Димитър Желязков-Митьо Очите. Загубил изведнъж стабилния "чадър", осигуряван му в продължение на 14 години, най-напред от Васил Илиев, а след неговия разстрел (на 25 април 1995 г.) и от брат му Георги Илиев, днес Митьо Очите е обречен на... такава самота, че човек жив да го оплаче.
Освен двамата босове от белия свят си отидоха още десетина-петнайсет негови "набори", на които той беше свикнал да разчита по всяко време на денонощието, независимо от повода. Като се започне от столичните "колоси" Мето Илиянски и Антон Милтенов-Клюна, мине се през бургазлиите Пешо Кучето и Митко Релакса, та се стигне чак до кюстендилеца Голяма Мърла, благоевградчанина Васил Горчев-Кьоравия и хасковлията Валентин Подмолов-Вальо Подмола.
Една от версиите, разпространявана упорито в дните след разстрела на Георги Илиев, бе, че Митьо Желязков бил обречен, защото през последната година до такава степен се самозабравил, та загубил доверието на боса. Според достоверни източници, в разгара на туристическия сезон Георги Илиев бил предупреден от "високо ниво в МВР да върже булдога си". Тоест - да озапти Митьо Очите, който "развързал" рекетьорските бригади" и ги пуснал из Южното Черноморие да събират пари.
Ако "добре осведомените източници" бяха спрели дотук, някой можеше и да се излъже, че на Митьо Очите вече му е писнало от опекунството на Георги Илиев и затова го е застрелял. Втората сюжетна линия в тяхната версия обаче доказва, че хипотезата "Димитър Желязков срещу Георги Илиев" е съшита с много бели и много дебели конци. Този извод се базира на това, че в интригата е забъркано името на Янко Гюров-Помориеца, описан като "злият гений на Митьо Очите, много отмъстителен и много амбициозен и едновременно с това - склонен да се оплита в интриги на дребно".
Оттук нататък "запознатите" нареждат пъзела по възможно най-лесния начин: Янко Помориеца поръчва разстрела на един от най-доверените хора на Митьо Очите - Марин Христов-Марата. После обаче полицейските "разказвачи" се пообъркват: Митьо Очите изпаднал под влиянието на Помориеца, станал много лесно управляем и започнал да не цепи басма никому. Именно с благословията на Помориеца миналото лято двама от сводниците на Митьо Очите - Димитър Видев-Митко Релакса и Тошко Стамов-Малкотърновския, настаняват свои проститутки в бар "Релакс" на "Слънчев бряг". Това нахалство вбесява Георги Илиев и той разпорежда заведението да бъде опразнено от "чуждите моми". В знак на отмъщение "бригадата" на Митко Релакса и Тошко Малкотърновския изпотрошава заведението, след което "инкасаторите" на Илиев разстрелват Релакса, раняват Малкотърновеца и прибират от Янко Гюров 20 000 евро глоба за неподчинение...
Какво са правили бургаските ченгета в продължение на една година, за да не озаптят поне една от страните във "висаджийския" вътрешен конфликт, не е трудно да се досети човек. Просто те не са направили абсолютно нищо, защото подобен конфликт не съществува. А причините за това са две. Първата е от чисто хронологично естество: Релаксът и Малкотърновския попадат под куршумите на неизвестните стрелци през август 2004 г., Марата е убит на 5 април 2005 г., а Митьо Очите "развързва" рекетьорските си бригади едва преди два-три месеца - в края на юли - началото на август. Освен това Марата е разстрелян не защото Помориеца е искал да подчини Митьо Очите на волята си, а защото е ключов свидетел на обвинението по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара (21 ноември 2002-а). А той, за сведение на "добре информираните източници", е човек на Мито Очите и е ликвидиран по поръчка на бургаския "сикаджия" Пламен Дишков-Кела.
Другата причина, заради която версията за Янко Гюров издиша е, че Помориеца по никакъв начин не се вписва в "словесния портрет", така майсторски изваян от бургаските "добре информирани източници". Тъкмо обратното - Гюров е единственият човек от обкръжението на Митьо Очите, за когото нормалните ченгета твърдят, че е... достоен противник. Още на 11 септември 2002 г. директорът на РДВР-Бургас - ген. Красимир Петров, го описа по следния начин: "Янко Гюров-Помориеца е вероятният наследник на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите. От цялата структура или група, която гравитира около Очите, Гюров е с най-много гънки в мозъка. Той се изявява като техен стратег и като човек, който има разум. Всяко нещо, което предстои да се извърши, той го обмисля и планира. РЗБОП-Бургас целенасочено работи по този въпрос и нито сме преставали, нито ще престанем да следим делата на тези лица."
Всеки, който познава ген. Красимир Петров, знае, че когато няма какво да каже, той просто предпочита да мълчи или да не се появява пред медиите. Още по-неприсъщо му е да прави актив, като си измисля високоинтелигентни врагове, с които да се разправя на бърза ръка, защото е по-умен от тях. А самият факт, че откакто името на Янко Гюров се появи в публичното пространство (пръв за него писа "Параграф 22" в бр. 17 от 27 април 2002 г.), неговото криминално досие продължава да е чисто като сняг, показва само едно - че той не е случаен човек и много добре знае как се оцелява в подобна "игра".
Всъщност от четири години пускането на подобни информационни "димни завеси" е доста любим похват за "образуването на нерви" по високите етажи на организираната престъпност. Примерите за бизнесмените с екзотични прякори, разстреляни, взривени или ранени след като вездесъщите "добре информирани източници" ги превърнат в медийни звезди, са толкова много, че... направо си прилича на "отстрел по предварително съставен и одобрен списък": Косьо Самоковеца, Антон Милтенов-Клюна, Цветан Василев-Хафти, Славчо Симеонов-Малкия чук, Киро Японеца и т. н.
И е цяло щастие (за Митьо Очите, разбира се), че от известно време група граждани, препитаващи се като служители в системата на МВР, взеха да потискат силно развитата си интуиция и престанаха да пророкуват кой е следващият бизнесмен с екзотичен прякор, който ще "гушне букета".
Още по-голямо щастие е обаче е (този път за обикновените хора), че държаните доскоро в сянка "мълчаливци" в МВР някак задишаха по-свободно и започнаха да хващат бандитите на Митьо Очите така, че... нито един съд да не ги пуска така, както ги пускаше през последните пет-шест години.
Принтирай print