LALU METEV
Accipere quam facere praestat injuriam

София 1000, meteff@lex.bg meteff@abv.bg
Home
Фамилия
Банкя - гейт
Рефлексии
Плевенски цимент
Contacts
Links
 
Other site
Bulgarian

Банкя - гейт

Национализират земя в Банкя по време на демокрация
----------------------------------------

Афера с имота на НРС в Банкя върти Гяуров?

Какво всъщност вбеси Димо

Как си присвоиха частен имот със секретно постановление на МС

community.webshots.com/photo/32966721/47057801gCKyeW

Представете си как един хубав ден се оказва, че имотът ви всъщност не е ваш, а на разузнаването, на което е харизан с постановление на Министерския съвет. Да, България е правова държава, но въобще не си мислете, че може бързо да защитите правата си, тъй като постановлението е секретно, а върху компетентните органи се оказва сериозен натиск.

“Колегата ви да внимава, извършил е особено тежко престъпление”. Така размаха пръст Димо Гяуров на пресконференцията, на която се опита да обясни как се е сдобил с китния имот на “Константин Щъркелов” 5, за който “Република” писа. Думи звучащи при всички положения като грозна заплаха, щом излизат от устата на шефа на разузнаването.

Какво написахме? В края на 1999 г. генералът купува апартаменти в кооперацията на тихата софийска уличка до кубинското посолство и паркхотел “Москва” за 4 пъти по-ниска сума от пазарната за този елитен район на столицата. Фирмата, построила имота, в същото време прави ремонти на сградите на НРС на “Хайдушка поляна” 12 и на “Ропотамо” 10 в Банкя. Тъкмо думичката Банкя обаче предизвиква неистов гняв у генерала. Защо?

На 2 август 2001 г. комисия от община Банкя отива до “Ропотамо” 10, за да определи линия за временна ограда. Служители на НРС обаче ги гонят с мотива, че става дума за секретен обект, като по този начин възпрепятсват изпълнението на служебните им задължения и дори ги заплашват с оръжие.

Какво се оказва? Теренът на “Ропотамо” 10 всъщност е реституирана частна собственост, като част от нея вече е върната на собственика проф. Васил Лалев Метев по надлежния законов ред, за което има заповед № РД-43-109/30.IV.1999 г. на кмета Стефан Софиянски и заповед № РД-57-60/2.III.2001 г. на тогавашния областен управител Васил Маринчев. Другата част от терена около почивните домове 1, 2, 3, 4 и 5 пък е обект на реституционно дело от същите собственици.

Адвокатите на Метев подават жалба за действията на служители на разузнаването до Военната прокуратура и на 5 октомври прокурорът подп. Стойчо Ненков нарежда на директора на НРС да осигури достъп до имотите на законния собственик проф. Васил Метев. Две седмици по-късно обаче, на 22 октомври, същият прокурор отказва да образува предварително производство срещу служителите на НРС, попречили на истинския собственик да влезе във владение, мотивирайки се, че със секретно решение № 598/8.IX.2000 г. на МС същият имот е бил обявен за публична държавна собственост, като на НРС безвъзмездно е било предоставено правото за управлението му. Въпреки, че областният управител е бил длъжен да отрази промяната в акта за държавна собственост, той не е сторил това, пише още във второто прокурорско постановление.

Тоест? От мотивите, вписани във второто постановление на прокурора Ненков, е видно, че изведнъж се появява постановление на МС, което собствениците не са виждали никога. Да кажем, причината е секретността. Само че как така един законен частен имот изведнъж се превръща в държавен с някакво си постановление, в което никой незнае какво пише. Все едно станалото вече скандалноизвестно жилище на г-н Гяуров на “Константин Щъркелов” 5 да бъде подарено от МС на другата служба – НСС. Може ли да е секретно нещо, когато се отнася за частен имот и по никакъв начин не е свързано с националната сигурност? Какви преписки са представили служители на НРС на кмета на Банкя, след като сем. Метеви имат всички документи на законни собственици на парцела? Нещо повече – Метеви са платили и всички дължими данъци за тях и не е ли по смисъла на всички видове законодателство един имот на този, който плаща данък за него? “Някой е представил документ с невярно съдържание или документ, който е скрит от публичното пространство. Но къде отива конституционната равнопоставеност щом кметът на Банкя може да се запознае с документите на НРС (ако ги има), а законния собственик дори не знае за съществувавето им”, коментира адвокатът на Метеви проф. Димитър Марковски.

Оказан ли е натиск върху прокурора Ненков и защо само в разсттояние на 17 дни той издава две противоположни постановления е другият голям въпрос. Според Марковски вината не е на прокурора. “След 30 години трудов стаж познавам чудесно магистратурата, той е бил просто подведен от НРС”, убеден е адвокатът.

Друг твърде странен факт е, че изведнъж във второто прокурорско постановление се появява адресът “Ропотамо” 2. Имотът, за който тече скандалът, обаче е на “Ропатамо” 10. Откъде идва разминаването и свързано ли е то със секретното постановление № 598 на МС?

Мястото на “Ропотамо” 10 е златна хапка. Навремето тук са построени вили на ЦК, използвани от партийния елит за отмора и творческо вдъхновение. А златните хапки не са за случайни хора като Метеви. Затова и срещу тях е впрегната цялата държавна машина. Наложило им се е да си сменят адвокатите, тъй като са били заплашвани, заплахи са получавали и самите собственици. Сегашният адвокат проф. Марковски отказа да отговори на въпроса дали и на него му е оказван натиск така: “Засега не коментирам. Нека умните хора да се сещат сами.”

Отлично информиран източник довери, че Гяуров явно много е харесал имота в Банкя. По негово нареждане била направена сериозна подготовка той постепенно да бъде изваден от регистрите на службата и да се преотстъпи на фирма, която да построи сгради там. Като видял в публикацията на “Република”, че се споменава Банкя обаче, той направо полудял, защото плановете му били на път да се развалят. Собствениците щяха да ги принудят да си траят – така или иначе, категоричен е източникът ни.

От данните е видно, че са извършени сериозни закононарушения. С едно единствено оправдание – секретност. Но не се ли използва тази секретност просто като параван за нещо друго? Добре ще е последният въпрос да го зададе и прокурор.

ИВАН ПЪРВАНОВ

community.webshots.com/photo/32966721/47057801gCKyeW

Очаквайте още разкрития по темата.

Готови сме да предоставим на прокуратурата и следствието всички документи, с които разполагаме, както и правото на засегнатите в публикацията лица и институции за отговор.

www.bnt.bg/shows/Chasten+Slychai/160703md02.htm

(Със случая са сезирани безрезултатно всички компетентни институции в Република България, включително съд, прокуратура, полиция и различни държавни и местни администрации)
----------------------------------------

ОТГОВОР ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Уважаеми г-н Метев,

Благодарим Ви за e-mail писмото, което сте изпратили до Администрацията на
Президента на Република България.
Благодарим и за доверието, което демонстрирате по този начин към институцията на президента, въпреки ограничените му възможности за намеса в този случай.

За съжаление, поради огромното количество получени по интернет писма,
Президентът не може персонално да отговори на всяко едно.
Все пак, екипът от секретари и технически помощници на Президента имат служебното и професионално задължение да разгледат и вземат отношение към всяко едно писмо на гражданин, към всяка ценна идея и препоръка.

Поради естеството на Вашата молба, предполагаме, че е необходимо да
депозирате при нас копия от документите, които отразяват фактите и
обстоятелствата по Вашето дело.
Можете да подадете необходимите документи - лично или чрез ваш близък - до нашата Приемна, София 1123, "Дондуков" 2, работно време: понеделник-четвъртък 10.00-12.00 и 14.30-17.00 часа; Тел: (02)9239333 /централа/.

Междувременно все пак се надяваме отговорните органи да реагират по
законосъобразния начин, за да получите справедливо отсъждане по предмета на
Вашата молба.

Е. Илиев, експерт, Администрация на президента
Понеделник, 21 Октомври 2002 19:06:49
----------------------------------------

СКАНДАЛ НА ДЕНЯ

23.10.2001г. FOCUS

в. "Република": Въпросите остават
Ген. Димо Гяуров, директор на Националната разузнавателна служба: Атакуват ме заради поста
- Ген. Гяуров, защо точно сега ви атакуват?
- Атаката е свързана с моя пост. Вероятно има хора и кръгове, на които това не им харесва, които биха искали да видят някой друг на този пост.
-Ако наистина искате да отвърнете на една клевета, защо не търсите правата си по друг ред, изчаквайки прокуратурата?
- Моята първа реакция беше да сезирам Главна прокуратура за осъществен състав на престъпление срещу мен.
- По своя воля ли сте тук, или изпълнявате молбата на президента да дадете публично обяснение?
- Не знам дали си давате сметка колко сериозни са обвиненията срещу мен. Ако това се докаже, аз не просто би трябвало да напусна този пост, а и да бъда съден и осъден. Именно това не мога да подмина. Не толкова за да отговоря на подканването на президента, а да се възползвам от правото си на защита.
- От прокуратурата искаха ли вече доказателства?
- До момента не. Не бих могъл да ви дам каквато и да било информация за действията на Главна прокуратура - не е моя работа. Моля ви да се обърнете към нея.
- Смятате ли, че се прави опит за атака и на кандидатпрезидентската двойка Стоянов-Куцкова?
- Аз казах, че само мога да предполагам. Не бих желал да политизирам този разговор.
- Но данните за имотите ви са отпреди години, а атаката се прави сега?
- Вероятно не е случаен фактът, че откакто съм на поста, никой не си е позволил подобна инсинуация и подобни груби лъжи.
- Какви са отношенията ви с Емил Стоянов?
- Познаваме се бегло, не сме особено близки.
в. 24 часа – стр. 12

Разузнавач №1 Димо Гяуров: Аз съм богат
Аз и семейството ми не сме бедни, обяви вчера шефът на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров. Вчера той публично разкри доходите на семейството си в отговор на обвинения, че е отклонявал средства от НРС, за да си строи къща. $ 69 509 и 49 675 лв. е взело семейството от наеми, рента и продадени имоти само в периода между 1994-2000 г.
Разузнавач №1 не изключва целта на "удара" да е в посока към кандидатпрезидентската двойка Петър Стоянов-Нели Куцкова.
в. Труд - стр. 1

Ген. Димо Гяуров,директор на Националната разузнавателна служба: Да се срамувам ли, че имам имоти?
Публикациите за жилището ми са 100 процента лъжа
В публикацията на в. "Република" няма абсолютно нищо вярно, освен че семейството ми е купило имот. Публикацията е 100 процента лъжа. Без да изпадам в детайли, семейството ми разполага със сериозни средства. От наеми на жилища след реституцията, ренти на земеделски земи и граждански договори на баща ми в периода 1994-2000 г. сме придобили 68-70 хиляди долара. Освен това продадохме два имота. Единият на цена около 39 000 лв. и другият на цена 10 000 лв. Сега като имам имоти, какво да правя - да се срамувам ли? Има такъв имот, който изплащаме. Оттук нататък няма нищо вярно, освен че семейството ми е купило имота. Абсолютна лъжа е, че съм източил пари от Националната разузнавателна служба. Цитираната в публикацията фирма "Филто" не е контактувала с НРС нито пряко, нито косвено и не се е занимавала с никакви дейности при нас. Освен това в службата има строга процедура за възлагане на поръчки. Аз не мога да правя това, а само сключвам договорите. Изборът на изпълнителите прави специална комисия. Аз не съм участвал в такава комисия. От юли в продължение на два месеца НРС беше подложена на изключително дълбока проверка от отдела в ДФК, който ревизира отбраната и сигурността. Заключението й е секретно, но мога да кажа, че в него няма дори и намек за каквото и да било финансово нарушение. Сделката за въпросните апартаменти е от 1999 г. Те са два, ателие и два гаража. Когато я сключихме, на мястото нямаше почти нищо. Оттогава семейството ми ги изплаща. До момента сме платили 110 хил. лв., догодина трябва да платим вноска около 35 хил. лв., а до 2004 г. - още около 40 хил. лв. Общата стойност на имотите, с които разполага семейството ми, надхвърля стойността на апартаментите. Освен това сме обявили за продажба още 3 апартамента във Варна. Това са моят собствен и мои и на родителите ми идеални части от други. Твърденията в публикацията не са клевета, те са набедяване. Сезирал съм прокуратурата и съм готов да й предоставя всички документи. Засега обаче никой не е проявил интерес към тях. Аз съм юрист и смятам, че всичко трябва и може да се доказва по законов път. Изключително много ми е неприятно, че предизборно се петни и замесва името на Националната разузнавателна служба.
в. Стандарт - стр. 14

Не са открити злоупотреби в НРС
Одитната проверка, направена през лятото в Националната разузнавателна служба от Агенцията за държавен и финансов контрол, не е установила финансово нарушение. Направен е пълен преглед на всички договори и възлагания за доставка на оборудване и ремонт. В заключителната част на одитния доклад няма нито едно твърдение за финансово нарушение на длъжностно лице от НРС. Това съобщи вчера разузнавач №1 генерал-майор Димо Гяуров, който даде пресконференция по повод две публикации във в. "Република", посветени на директора на НРС.
Статиите са от 13 и 17 октомври. Първата е озаглавена "Източват разузнаването", втората е със заглавие "Жабокът, който стана принц с дворец". Според материалите огромна сума от сметките на НРС, предвидена за ремонт на нейни сгради в Банкя, била отклонена за строеж на частна кооперация, в която ще живеят Димо Гяуров и Емил Стоянов • брат на президента Петър Стоянов. Гяуров нарече обвиненията "сериозни", а написаното е стопроцентова лъжа и не отговаря на истината. Според него, фирмата, посочена в публикациите, никога не е контактувала с НРС. Не е изпълнявала дейности, свързани с ремонт и строителство на обекти на службата, не е кандидатствала за такива дейности и това можело да се провери по документацията на НРС.
Имотът в кв."Изток", за който пише "Република", Гяуров съобщи, че го е купил преди около 2 години. Общата сума на имота възлиза на 191 000 лв., допълни той. Произходът на средствата Димо Гяуров обясни с факта, че притежава редица недвижими имоти от реституция и по наследство.
Той предположи, че Емил Стоянов случайно има имот в сградата в кв. "Изток".
Не сме се наговаряли да бъдем заедно, познаваме се бегло и нямаме особено близки отношения, каза Гяуров Той съобщи, че е потърсил правата си като гражданин и затова първата му работа е била да сезира Главна прокуратурата за осъществен състав на
престъпление срещу него. Според него авторът на материала е осъществил състава на престъпление - набедяване.
Очаквам прокуратурата и съдът да си свършат работата и да видя виновниците наказани и осъдени, каза Димо Гяуров.
Засега той няма намерение да завежда граждански иск.
в. Българска армия – стр. 1-3

Иван ПЪРВАНОВ, Гяуров отново размаха пръст
Авторът на материалите много е сбъркал, каза вчера шефът на НРС Димо Гяуров по повод публикациите в "Република" за къщата му в кв. "Изток". Колегата ви да внимава, размаха пръст разведката и допълни, че очаква Филчев сериозно да се заеме със случая.
Написаното е стопроцентова лъжа, богат човек съм и мога да си купя къща, оправда се Гяуров. Той се закле, че "Филто-С", която е построила имота, никога не е контактувала с НРС. Съседството с брата на президента бе определено като случайно, а атаката - свързана с предизборната кампания.
в. Република - стр. 1

Въпросите остават
Богат съм, призна шефът на НРС Димо Гяуров. Лошо няма, не му завиждаме. Но числата за доходите на родителите си (не и своите!), с които обсипа журналистите, не дават отговор на въпроса защо се е сдобил с такъв имот чак. Дори години след като стана шеф
на службата, а не по-рано. Преди не е ли бил богат? Не дават отговор и как покупката е била направена на такива цени - за $ 150 на кв. м и гараж в "Младост" няма как да вземе. Съседството с Емил Стоянов било случайно. Как не стана комшия с нечий друг брат, а точно с брата на човека, от чийто подпис ти зависи местенцето? Позоваването- на одиторска проверка, която доказвала, че Димо е чист, пък е направо смехотворно, след като самият той призна, че докладът е секретен и даже Главната прокуратура трудно ще се сдобие с него.
в. Република - стр. 1

Лили КЛИСУРОВА, Богат съм и не виждам в това нищо лошо
"Всичко е 100-процентова лъжа", обяви в изненадваща пресконференция вчера шефът на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.
В публикации на в. „Република" от миналата седмица той бе обвинен, че е източил НРС, за да си построи апартаменти в столичния квартал "Изток".
В първата си пресконференция, откакто е шеф на разузнаването, генералът 45 минути разказва за имотите и парите си. До него седеше лично шефът на БТА Панайот Денев Гяуров извади пред себе си документи и отговори на всяко едно от обвиненията, отправени към него. Според вестника ТОЙ източвал НРС чрез фирми, които участвали в строителство или ремонт на обекти на службата. Посочената в публикациите фирма „Филто-С" никога не е контактувала с НРС, отсече Гяуров. Фирмата не само не била ремонтирала или строила на обекти на службата, но не била и кандидатствала за тези дейности.
Самият аз никога не съм участвал в комисии, които са избирали фирми чрез конкурси, каза генералът. Той подписвал договорите заедно с юрист, финансист и представител на Стопанския отдел на НРС.
Според разузнавач N1 в службата му няма финансови нарушения. Като доказателство той извади доклад от одитна проверка на финансиите и разходите на НРС за последните 4 г., извършена през юли тази година от Агенцията за държавен и финансов контрол. Злоупотреби с пари в НРС не били възможни, тъй като всеки месец службата се отчитала пред Министерство на финансите.
Шефът на НРС призна, че наистина има имот близо до парк-хотел „Москва" в кв. „Изток". През 1999 г. той и семейството му купили във въпросната сграда 2 апартамента, ателие и 2 гаража общо за около 146 хил. лв. Тогава строежът на сградата все още не бил започнал. За тази сума имотите трябвало да се предадат в незавършен вид. Цената на квадратен метър по това време била 280 долара.
При покупката преди 2 години сем. Гяурови заплатили 40 хил. лв., а останалите ще изплащат с годишни вноски от по 35 хил. лв. до края на 2002 г., когато ще бъде завършен строежът.
През ноември м.г. било подписано ново споразумение с фирмата строител за допълнителни завършителни работи за 41 268 лв. Така сумата станала около 191 хил. лв. Тези имоти са платени и се изплащат с пари на семейството ми, обясни ген. Гяуров. Ние не сме бедни не виждам нищо лошо в това, допълни той. Дядовците и родителите му били имотни хора. За последните 10 г. от реституция и наеми на техните имоти семейството било получило немалки приходи.
Гяуров изброи всичките имоти на семейството си: идеални части от два магазина и част от голям апартамент във Варна, земеделски земи в района на Генерал Тошево и из Добруджа. Всички те били дадени под наем
За периода 1994 г. - 2000 г. бащата на Гяуров бил декларирал 31 510 долара от стопанска дейност, наеми и граждански договори. Доходите на майка му за същия период от наеми пък били близо 38 хил. долара.
Почти 50 хил. лв. пък генералът получил от продажбата на имоти в началото на година. Още над 100 хил. лв. очаквал да получи от други три мота във Варна, които също били обявени за Продан.
Това са суми, с които могат да се купят и други имоти освен тези в „Изток", каза Гяуров.
Той имал информация, че „материали, придружени с пликчета, се разнасят по много от редакциите". Атаката била и заради президентските избори. Гяуров бил готов да предостави всички документи по случая на прокуратурата. Той сам я сезира в края на миналата седмица. Засега не бил решил дали ще търси правата си и чрез граждански иск.
Той очаквал прокуратурата и съда да си свършат работата и да види виновниците наказани и осъдени. Шефът на НРС обаче няма да излиза в отпуск докато трае проверката на прокуратурата.
в. 24 часа – стр. 12

Пламен Енчев, главен редактор на в. "Република": Не бе отговорено на въпросите ни
Ние продължаваме да задаваме въпросите, на които и днес не получихме отговор. Защо например генералът се е сдобил с този апартамент 3 години след като стана шеф на НРС, а не по-рано. Нали и по-рано е бил също толкова богат, колкото сега се изкарва.
Той твърди, че имотът му струвал $280 на квадрат, но нашите сметки показват $150. Освен това защо Гяуров непрекъснато декларира имоти на своите родители, а не своите? Лично на мен ми се струва абсурдна ситуацията един шеф на разузнаването да не знае кои ще му бъдат съседи. Ние разполагаме с документи и материали, които сме готови да представим по всяко време на прокуратурата. Продължаваме със серия публикации, първата от които ще бъде в четвъртък.
в. 24 часа – стр. 12

Лиляна СТОЯНОВА, Бащата бе Шеф на борда на БМФ
Интригата около парите на семейство Гяурови развинти въображението на морските среди във Варна. Наследствените имоти и магазини са само едно на ръка.
72-годишният Георги Гяуров влезе в БМФ почти
веднага след като синът му оглави разузнаването
Той бе лансиран като специалист, свързан с морския транспорт от дългогодишната му работа в бившето СО "Воден транспорт", където стигнал до зам. главен счетоводител. Обединението оперираше предимно с валута и казват, че приходите му надхвърляли тези на "Кинтекс". За кратко след закриването на СО Георги Гяуров е съдружник в консултантска счетоводна фирма. След това на 68 години влезе в борда на директорите на БМФ. В началото бе редови член, а след отстраняването на екипа Краус-Клочков пое и председателството му. Заплащането по това време бе 300-500 лева месечно.
Дълго време за купуването на кораби се ползваха кредити от чужди банки. Ръководството на БМФ упорито твърдеше, че те нямали доверие в държавата и предпочитали да инвестират в частни фирми. Затова бяха създавани офшорки на името на членове на борда и по-първите шефове на фирмата. "Те са 100% собственост на БМФ и никой не може да злоупотреби", твърдеше тогавашното ръководство.
По времето на Георги Гяуров счетоводството на една от най-печелившите дейности на БМФ - контейнерните превози, бе изнесена в Германия. Там е един от офисите на "Болкан енд Блек сий шилинг", дъщерна фирма на БМФ със седалище в Лондон. Обяснението за прехвърлянето бяха тежките данъци, които трябва да се плащат в България. Долу-горе по същото време и със същия мотив бяха изнесени в Лондон и увеличени брокерските комисионни.
Георги Гяуров се оттегли сам от борда на БМФ през 2000 г., когато гръмна скандал с кораб "Трапезица".
Той остана недостроен, но предварително платен във фалиралата "Варненска корабостроителница". По предварителни изчисления параходството закопа там над 10 млн. долара.
Майката на Димо Гяуров - Елена, е пенсионирана гимназиална учителка по руски език.
Съпругата му Нивелина до преместването на семейството в София бе прокурор във Варненската районна прокуратура. В София юристката започна работа в президентството и помага на първата дама Антонина.
в. 24 часа – стр. 12

Диана ПЕТРОВА, Ангел ИВАНОВ
Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров знаел предварително, че по редакциите се разнасят компрометиращи материали, придружени понякога с „пликчета". Единствено в. „Република" публикувал инсинуации и груби лъжи: че е източвал пари от НРС, че с материали от обект на НРС се гради къщата му в столичния жк „Изток", която била комисиона за извършени услуги. „Мога да предполагам, че тези публикации, и то точно 6 този вестник, който е свързан с едни бивши структури на Държавна сигурност, а именно с политическата полиция, могат да имат някакво косвено участие в предизборната кампания", допусна генералът.
За първи път, откак е директор на НРС, ген. Димо Гяуров свика пресконференция. Не за да огласи геройски подвиг на българските разузнавачи, а да обясни, че не е крал, както написа на 13 октомври столичен вестник.
Споменато бе, че и братът на държавния глава, Емил Стоянов, също купил имот там. Гяуров не изключи, че някой може да се цели в кандидат-президентската двойка „Стоянов-Куцкова". След публикацията президентът заяви, че негови роднини не са се облагодетелствали по никакъв начин. А на генерала, в чиято честност не се съмнявал, препоръча да даде едно публично ясно обяснение. Вчера Гяуров заяви, че с Емил Стоянов се познавали бегло и не се били „наговаряли" да стават съседи.
„Тук съм не толкова заради препоръката на президента, а за да очистя името си и службата, която ръководя", заяви Гяуров в БТА. Лично шефът на държавната агенция Панайот Денев водеше пресконференцията, охранявайки госта от въпроси извън темата за имота.
„Истината е, че аз и семейството ми не сме бедни. Дядовците и родителите ми са имотни хора, притежаваме недвижими имоти по реституция, наследство, от които сме получили немалко приходи" („Труд" вече писа, че фамилията Гяурови е заможна. Освен всичко друго тя притежава 2 магазина и 2 апартамента във Варна.) С приходи от наеми за тях и от рентата на земи били закупени 2-та апартамента с гаражи и ателие в столичния жк „Изток". Родителите на Гяуров имали документи общо за $ 69 509 и 49 675 лв. за периода 1994-2000 г. (виж още за доходите на семейството в карето долу). Досега за жилищата в София са платени 110 000 лв., а общата сума щяла да е 191 000лв. А от продажбата на 3 имота чакали още толкова.
При покупката на имотите на 1999 г. платихме 40 000 лв., каза Гяуров. От 1999 г. до тази година внасяли по 35 000 лв. До края на 2002 г. ще броят още 35 340 лева. През ноември м. г. било подписано допълнително споразумение с фирма „Филто-С" за довършителни работи в размер на 41 268 лв. Гяуров отбеляза, че сделката е сключена, когато сградата не е съществувала. Квадратен метър по тогавашен курс на долара излизал $ 280 при груб строеж.
Гяуров заяви, че фирмата-строител „Филто-С" няма нищо общо с ръководената от него НРС, не била работила по техни обекти. Това било установено и в заключението на одита, направен от Агенцията по държавен и финансов контрол наскоро. Проверени били всички договори, дори харчовете за тайните операции. И нямало нито дума за нарушение. Докладът е секретен, питайте в ДФК, рече Гяуров и го пазеше от камерите. Оттам пък обявиха, че едва ли не той издал държавна тайна като е разгласил, че е правена проверка. Разузнавателните служби се ревизирали от отдел, чийто шеф е военен, а докладите се пазели в секретно деловодство. Гяуров обаче изяви готовност да предаде материала на прокуратурата, ако прояви интерес.
в. Труд - стр. 5

Семейството чака 100 000 лв. от три имота за продан
Семейството притежава 2 магазина във Варна и 2 апартамента, като единият от 1992 г. се дава под наем, обяви Гяуров.
Пред данъчните родителите на Гяуров са декларирали доходите си. Баща му, Георги Гяуров е получил $31 510 за периода 1994-2000 г. от стопанска дейност, наеми, граждански договори. Майка му Елена Гяурова е декларирала $11 757 от наем за магазин във Варна, получен за периода 1994-2000 г.
От земеделски земи в района на Генерал Тошево и на още няколко места в Добруджа семейството получило за 1995-1999 г. -$3684 от единия масив и $ 22 558 от другия. През юни т. г. Димо Гяуров е продал къща с двор за 39 600 лв. а родителите му продали пък 1/3 от парцел за 10 075 лв.
Доходите от $69 509 и 49 675 лева са напълно достатъчни за покупката на жилищата.
Още 100 00 лева очакват от продажбата на 2-та апартамента във Варна и на 1/2 част от къща с двор. С тях ще изплатят имота в София.
в. Труд - стр. 5

Не изпълнявам политически поръчки, обяви ген. Гяуров
Твърденията за изпълнение на политически поръчки са само на едно лице, което си е позволило в нарушение на подписани от него ангажименти към НРС да дава квалификации за службата и за мен, обяви ген. Гяуров. „Няма никаква политическа чистка. И досега в службата работят синове и дъщери на бивши функционери на БКП. И ще продължат да работят, докато изпълняват задълженията си качествено и съвестно", каза разузнавач № 1.
Той призна, че НРС е правила проверки по някои от над 1000-та сигнали за корупция, изпратени в Главна прокуратура от президента Стоянов. „Имайте предвид, че НРС не се занимава с разследвания", направи уговорка генералът.
Имам доста сериозна работа в службата, за да си взема отпуск, докато прокуратурата проверява случая, каза Гяуров.
Той допуска, че атаката срещу него вероятно е свързана с поста му и е дело на хора, които вероятно искат да видят друг на това място.
в. Труд - стр. 5

Димо си каза пръв
Разузнавач №1 Димо Гяуров даде пример на държавните мъже, като пръв публично огласи доходите си.
Вместо да чака 2 години прокуратурата да обяви, че не е крадец, сам извади на показ доходите си.
Най-младият ни генерал натри носа на бивши и настоящи колеги, които „четат" закона според това накъде духа политическия вятър. Затова 10 години не е ясно кой от властта е бъркал в меда, и кому са измислили сестра. А „заподозрените" не извадиха и една фактура!
в. Труд - стр. 3

Венцислав ЛАКОВ, Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров: Обвиненията срещу мен са 100-процентова лъжа
Доходите на Гяуров и фамилията му били от наеми, ренти и продадени имоти
Публикациите във в. “Република” за източване на Националната разузнавателна служба (НРС) са 100 % лъжа и не отговарят на истината. Това заяви вчера директорът на разузнаването ген. Димо Гяуров. Той даде специална пресконференция по повод обвиненията в изданието, че е пренасочил средства на службата за строежа на новия си апартамент в столичния комплекс “Изток”. Строителството било извършвано от фирмата “Филто-С, която ремонтирала и други имоти на НРС, пише вестникът
Посочената фирма не е контактувала с НРС, не е правила ремонт и строителство на обекти на службата и не е кандидатствала за такива поръчки, каза Гяуров. Процедурата при избиране на такива оферти е да се направи комисия, която е от 4, 5 или седем души от разузнаването, поясни той. Освен това договорите се подписвали не само от директора на НРС, но и от юрист, финансист и специалист от стопанския отдел, твърди генералът.
Одитна проверка за разходите на службата е била извършена през юли от специално звено на Агенцията за държавен и финансов контрол. Не са констатирани нарушения, посочи Гяуров и показа (отдалече) строго секретния доклад на Агенцията. Миналата седмица той е сезирал прокуратурата за публикациите, които го злепоставят в качеството му на длъжностно лице и гражданин. Готов съм да предоставя материалите от одита на прокурорите, обяви разузнавачът. От две години службата била и постоянно контролирана от Министерството на финансите, добави генералът.
“Истината е, че аз и семейството ми не сме бедни”, обяви Гяуров. Той потвърди, че от две години семейството му е закупило два апартамента, ателие и два гаража в сградата на ул. Константин Щъркелов. Покупката станала “на зелено”. През 1999 г. Гяурови платили 40 хил. лева, следващите две години по 35 хил. лева, а догодина ще дължи 35 340 лв. Допълнителен договор за довършителни работи бил сключен с фирмата за 41 268 лева.
Доходите на Гяуров и фамилията му били от наеми, ренти и продадени имоти. Семейството притежавало идеални части от два магазина във Варна, и апартамент в града. Имали и земи в Генерал Тошево и на други места в Добруджа. За да се финансира строителството в София били продадени и два недвижими имоти. Разузнавач № 1 обяви, че данъчните доходи на баща му от 1994 г. до 2000 г. били 31 500 долара. За същия период майка му пък получила от наеми 11 957 долара. От ренти за земеделски земи семейството придобило 68 хил. долара. Два имота били продадени през юли съответно за 39 600 и 10 075 лева, декларира генералът Той възнамерявал да продаде други два имота във Варна поне за 100 000 лева.
Предполагам, че Емил Стоянов случайно има имот в същата сграда, заяви Гяуров. Не сме се наговаряли да пребиваваме там заедно, заяви той и допълни, че познава съвсем бегло брата на президента.
в. Монитор – стр. 4

Версиите за атаката
Според Гяуров публикациите имали за цел да насочат удара в друга посока и да донесат политически дивиденти на някого. “Долно и непочтено е моето име да се използва с такава цел”, отсече генералът. Скандалът бил косвено свързан с предизборната кандидатпрезидентска кампания, смята шпионският началник. В качеството си на разузнавач той нямал данни за материалите и автора им. “В качеството си на Димо Гяуров обаче знам, че материалите са били предлагани и в други редакции” разкри шефът на НРС. Генералът отрече да е правил политическа чистка в службата. И досега там работя деца на бивши функционери от БКП, посочи той. “Всеки си носи последствията за собствената глупост”, заключи разузнавачът. Той не обяви дали ще заведе гражданско дело срещу “Репубрика” и дали дава пресконференцията си по нареждане на Стоянов.
в. Монитор – стр. 4

Димо Гяуров отрича да е източвал НРС
ДОХОДИТЕ ми са достатъчни да си купя имота, за който в. Република твърди, че съм придобил с пари на разузнаването, каза пред журналисти вчера Димо Гяуров. Така шефът на НРС опроверга публикацията във вестника, според която бил отклонявал средства на Националната разузнавателна служба, предвидени за ремонт на нейни имоти в Банкя, към строежа на кооперация в столицата, където има жилище. Братът на Петър Стоянов - Емил, е съкооператор на Гяуров. По този повод миналата седмица президентът призова Гяуров да даде публично обяснение.
Вероятно не е случаен фактът, че през всичките тези 4 и половина години, през които съм на този пост, никой не си е позволил подобни инсинуации и груби лъжи, каза шефът на НРС. Никой не си е позволил да свързва името на службата или моето име с един или друг скандал просто защото такива не е имало. Мога само да предполагам, че тези публични акции, и то точно в този вестник, който е свързан с бивши структури на Държавна сигурност, могат да имат някакво косвено участие в предизборната кампания, добави Гяуров
в. Пари – стр. 3

Кирил МАРИНОВ, Димо Гяуров: Атаките са политически, сезирах прокуратурата
Началникът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Димо Гяуров е сезирал прокуратурата заради публикациите във в. "Република" по негов адрес, обяви самият той във вторник. "Всичко това е стопроцентова лъжа", каза той. Гяуров допусна атаките да са свързани с предстоящите президентски избори.
В няколко поредни броя разузнавач № 1 беше обвинен в източване на средства от спецслужбата, с които е придобил луксозни жилища в столицата. Според авторите по този начин Гяуров се е сдобил с два апартамента, ателие и два гаража от нова кооперация в кв. "Изток". Сградата е построена от фирма "Филто-С", която според вестника извършва ремонтите в НРС. Според вестника бил замесен и братът на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов. Той притежавал два апартамента, ателие и гараж в същата кооперация. Гяуров определи комшийството си с него като случайност. Преди няколко дни държавният глава поиска от началника на разузнаването да изясни случая публично.
Гяуров е поискал от главния прокурор Никола Филчев да разследва обвиненията, които по думите му представляват "особено тежко престъпление". Към този момент прокуратурата не е поискала никакви доказателства от началника на НРС.
Разузнавачът отхвърли твърденията, че "Филто-С" е извършвала ремонтна дейност в службата. "С тази фирма НРС никога не е контактувала", заяви той. През юли тази година Държавен финансов контрол е извършил проверка за похарчените от НРС средства през последните четири години. Отделно са извършвани проверки от спецревизионни комисии към МВР. "Към момента не са регистрирани никакви нарушения", каза Гяуров.
Шефът на разузнаването информира, че стойността на имотите в София е 191 хил. лева, като цената на един квадратен метър е 280 $. Жилищата ще бъдат изплатени през 2002 г. "Истината е, че аз и семейството ми не сме бедни", обясни Гяуров. Той каза, че фамилията притежава два магазина в идеалния център на Варна, няколко апартамента в града и земи в Добруджа. Данъчните декларации сочат, че в периода 1994 - 2000 г. баща му е регистрирал печалба от 31 510 лева, а майка му - 11 757 лева. От даването под аренда на земеделските площи приходите за същия период възлизат на 68 хил. лева. Отделно семейството е продало няколко имота през последните две години.
"Вероятно има кръгове, на които не им харесва, че съм на този пост", предположи Гяуров .Разузнавач №1 имал информация, че човек от службата обикалял из редакциите на другите вестници и предлагал в плик скандалните информации.
в. Дневник – стр. 2.

Петьо ЦЕКОВ, Димо Гяуров потвърди, че строи апартаменти и отрече да е завлякъл НРС
Шефът на разузнаването имал много пари от имоти
26 200 долара за 6 години взело семейство Гяурови от аренда на земи
На безпрецедентна пресконференция шефът на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров опроверга публикации във в. "Република", според които огромни суми от сметките на НРС са били отклонени за строеж на частна кооперация.
Така разузнавач N 1 изпълни публичната заръка на президента Петър Стоянов, на когото е на пряко подчинение, "да даде ясно обяснение относно скандала около апартамента му". До този момент, откакто е заел поста през март 1997 г., шефът на НРС не бе давал пресконференции.
Димо Гяуров призна вчера, че от 1999 г. фирма "Филто-С" му строи два апартамента, ателие и два гаража на ул. "Константин Щъркелов"5 в елитния столичен квартал "Изток". Според него фирмата-изпълнител обаче няма никаква връзка с НРС, а парите за имотите - около 191 000 лева, той бил набавил с помощта на цялото си семейство. За периода от 1994 г. до 2000 г. бащата на Димо спечелил 31 510 долара от фирми и граждански договори, а за същия период от наеми майка му заделила 11 757 долара. Голям приток на пари в семейството му - 26232 долара за шест години, идвал от аренда на земи. Гяуров уточни, че изплаща апартамента на вноски, като последната ще бъде платена догодина.
Генералът потвърди, че в същата кооперация ще живее и Емил Стоянов - брат на президента, но съжителството на двамата ближни на държавния глава било плод на случайност. "Познаваме се бегло и нямаме приятелски отношения", каза Гяуров. Той твърди, че през юли т.г. в НРС е извършена одитна проверка от Агенцията за държавен и финансов контрол и нарушения не са установени. НРС подлежи на текущ контрол от финансовото министерство, напомни той.
Според Гяуров "хора с пликчета" са предлагали и на други редакции компромати срещу НРС, а атаката била предизборна. Сам той се колебаел дали да не заведе граждански иск срещу вестника на Димитър Иванов. Миналата сряда Гяуров сезира главпрокурора Никола Филчев за публикациите в "Република".
в. Сега – стр. 5

Бисерка БОРИСОВА , Ген. Гяуров: Богат човек съм
Компроматът с жилището на разузнавач Х1 целел президента
Богат човек съм и не виждам нищо лошо в това, заяви разузнавач Х1 ген. Димо Гуяров. Той даде първата си пресконференция откакто оглави Националната разузнавателна служба преди 4 г. по повод информацията във в."Република", че източвал пари от НРС за лични цели. Фирма, която изпълнявала поръчки на службата, пък строяла 2 апартамента с гаражи на генерала на безценица в столичния квартал "Изток", твърди още изданието.
Всичко това са лъжи, за които съм сезирал прокуратурата, заяви Гуяров. Цената на жилищата му била 191 хил. лв. до момента, като от тях били платени около 110 хил.
Семейството на Гяуров във Варна притежавало няколко недвижими имоти по реституция и наследство. Доходите на родителите му от земи и имоти за периода 1994-2000 г. били общо към $68 000.
Атаките срещу мен са свързани с предстоящите президентски избори, предположи разузнавач Х1. Той имал информация, че компромати били предлагани и на други вестници.
в. Новинар – стр. 4

www.focus.bg/scandal/scandal.php?scandal_id=139
----------------------------------------


ИВАН ПЪРВАНОВ

Иван Първанов е роден през 1978 г. в Раднево, Старозагорско. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и Софийския университет, специалност политология. Работил е във в. “Русия днес”, в. “Дума” и в. “Република”.

E-mail: ivan_parvanov@yahoo.com

www.republica.bg/index.php?a=about
----------------------------------------

Ръкоположиха разузнавач №1
в условията на дълбока нелегалност


(Параграф 22) - 2003/3/1

Онзи ден, кой знае защо, президентът Георги Първанов реши да се направи на интересен и въведе в длъжност новия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) в условията на дълбока нелегалност. На мероприятието, проведено на 26 февруари (сряда) в духа на стилистиката на масонството от средните векове, държавният глава, министър-председателят и бившият директор на разузнаването ген. Димо Гяуров ръкоположиха полк. Кирчо Киров далеч от “хорските” очи и уши. Все още не е ясно дали новият директор на НРС е скрепил трудовия си договор с кръв, или пък се е заклел да служи на Бог, Президент и Отечество по някакъв осъвременен ритуал. За сметка на това обаче е съвършено ясно, че никой (поне засега) няма никакво намерение да демократизира българското разузнаване и да го приведе “в съответствие с европейските и световни стандарти”. Как би могло да се случи това?

По няколко начина, най-простият от които е президентът Първанов да поиска от досегашния шеф на разузнаването Димо Гяуров доклад за свършеното и несвършеното по време на мандата му. В този доклад трябва да има специален раздел, посветен на парите, похарчени от Националната разузнавателна служба за последните четири години, както и пълен опис на недвижимите имоти в страната, собственост на НРС. В случая задграничните имоти на НРС не интересуват никого, защото те са дълбоко засекретени, и така трябва да бъде. По закон обаче тази служба няма право да извършва дейност на територията на България и придобиването на апартаменти, къщи и цели вилни селища (“за оперативни нужди”) просто трябва да стане публично достояние. След анализирането на този доклад президентът би трябвало да прецени кое е секретно и не бива да бъде научавано от широката публика, а останалото да публикува в своя уебсайт и в медиите.

Другото, което е необходимо да направи държавният глава, е да преразгледа смисъла от съществуването на една структура в НРС, която дублира (почти изцяло) дейността на Националната служба за сигурност (контраразузнаването). Това се налага по същата причина, заради която НРС не може да има “оперативни квартири” в страната – тя няма правомощия за работа в България.

Е, и друго трябва да свърши държавният глава: да намери начин и да “подтикне” премиера, който да накара хората си да напишат и приемат закона за Националната разузнавателна служба. Това обаче е тема на друг разговор, на който явно не му е дошло времето. Защото той е свързан най-вече с волята на “жълтите” да сложат край на масонството в спецслужбите. Нещо, което засега няма никакви изгледи да се случи. §22

community.webshots.com/photo/63367025/65211784DKxMNa
----------------------------------------

Терминаторът остави разузнаването в руини

"Лисицата" на Петър Стоянов само за няколко месеца почти изпразва "кокошарника" на българското разузнаване

Стефан Солаков

Краят на февруари 1997 година. Снегът засипва резиденция "Бояна", където двама мъже блаженстват пред разпалената камина. Новоизбраният президент Петър Стоянов дава последни напътствия на своя семеен приятел: "Разкажи им играта на комунягите!" Събеседник му е младият варненски адвокат и депутат от СДС Димо Гяуров. Седмица по-късно тази почти неизвестна личност оглавява една от най-тайнствените институции в държавата - Националната служба за разузнаване (НРС).

В едно свое интервю Димо Гяуров се оправда, че на службата му не била поставена задача да следи чуждите икономически операции, насочени към България.

Очевидци разказват потресаващи епизоди от първите началнически стъпки на амбициозното "синьо" протеже. "Имахме усещането, че върху нас се стовари торнадо", споделят някои от тогавашните разузнавачи. "Лисицата" на Петър Стоянов само за няколко месеца почти изпразва "кокошарника" на българското разузнаване - над 300 високо квалифицирани офицери са изхвърлени на улицата.

Невзрачният ефрейтор, който като в приказка на Андерсен се превръща в напет генерал, наистина разказва играта на какво ли не виделите в живота си разведки. Бързо намира подходящите хора, които вместо него да размахат сатъра на масовите уволнения. Наричат ги двамата Васковци - добре известни интриганти, завършили школата на Държавна сигурност в Симеоново. Малцина у нас знаят, че преди 10 ноември 1989 година служителите в българското разузнаване са подбирани от най-високите етажи на интелектуалния елит. Едва в последните години преди демократичните промени Държавна сигурност слага ръка върху външния шпионаж и го превръща в своето Първо главно управление.

С помощта на верните "горили" Васко К. и Васко В. новоизлюпеният генерал Гяуров за нула време унищожава не само ценните кадри, но и някои от главните направления на разузнаването - отделите за борба срещу тероризма и корупцията в чужбина, икономическото разузнаване, външното контраразузнаване и т.н. Целта е ясна: върховните бонзи на СДС имат амбициозни замисли и не желаят някой да следи далаверите им в чужбина.

Първата специална задача на "Памперса" (един от нежните прякори на Гяуров) е да саботира енергийния проект "Син поток" между Русия и Турция. Възложена му е лично от премиера Иван Костов, на когото хрумва налудничавата мисъл да използва едва прохождащия в шпионажа адвокат за сложна и безсмислена операция срещу намерението на Москва и Анкара да се свържат с пряка газопреносна система. Руснаци и турци са принудени да рискуват с този скъп проект заради затрудненията, сервирани им от някои наши безскрупулни политици, които контролират газопроводите, минаващи през България.

Въпреки несръчните опити на Гяурчето да внуши на политици, бизнесмени и медии в Русия и Турция, че Черно море ще бъде едва ли не отровено от руския газ, днес "Синият поток" вече е безспорен факт и убедително доказателство за управленческата олигофрения на Костовия кабинет.

Между другото Евгений Бакърджиев, днешният яростен критик на Костов и неговата "клика", като вицепремиер най-активно използва ведомството на Димо Гяуров, за да преследва икономическите врагове на Командира - "Овергаз" и Мултигруп. Вместо да събира информация за външните заплахи срещу България, НРС се занимава с кокошкарско следене на български бизнесмени, неудобни на Костовите адютанти Бакърко и Ал Бож. В същото време хората на Гяуров съзнателно затварят очи пред далаверите, пълнещи партийните каси на СДС.

В едно свое интервю "Памперса" се оправдава, че на службата му не била поставена задача да следи чуждите икономически операции, насочени към България. Има си хас Костов, Стоянов и компания да бяха му поставили именно такава задача, която да освети куфарите с валута, пристигащи от чужбина по линия на множеството фондации и "братски" партии.

Ако Гяуров беше на своето място, едва ли мошеници като Зееви, Джейлан, Йозкан и десетки други международни аферисти щяха безнаказано да си разиграват коня в България. Бивши разузнавачи добре си спомнят, че икономическото надиграване с външни съперници и дори с партньорите винаги е заемало приоритетно място в техните оперативни задания, без да се чака каквато и да е препоръка "отгоре".

Въпреки че по закон НРС е подчинена на президента, бившият премиер Иван Костов превръща ведомството в пощенска кутия за своите себични приумици и прищевки. Освен за борбата с представители на националния капитал Командира използва хората на Гяуров и за полицейски операции срещу лавинообразно нарастващата група от лични врагове.

Побеснял от факта, че "малкия Мук" (друг нежен прякор на разузнавач №1) не може да открие митичните пари, изнесени от бившите тайни служби в чужбина, Костов изобщо престава да ползва външнополитическите анализи на НРС. Интересуват го само "червените мангизи", а чуждите замисли срещу националната сигурност оставя на ... Емма Москова! Няма майтап, тогавашната министърка на културата, без да има и хабер от шпионаж и международни конспирации, е натоварена от Командира да оценява секретните доклади на генерал Гяуров! Затова и ефектът от тях е смехотворен. Правителството съвсем естествено не успява да реагира на скандалното арестуване на българските медици в Либия и пропуска някои от съдбовните събития в разпадаща се Югославия и съседна Македония.

Днес, когато напрежението в Близкия изток расте с всеки изминат ден и войната вече е на хоризонта, някой да е чул каква е експертната оценка на нашето разузнаване? Преди години неговата агентура беше най-силна именно там, в арабските държави. Ако Гяуров тежеше на мястото си, България отдавна трябваше да е помогнала не само на партньорите, но и на широката международна общност за изясняване на ожесточените спорове около тайнствените оръжия на Ирак. Защото един прецизен разузнавателен анализ тежи многократно повече от празните брътвежи на политическите фигуранти.

Преди да напусне централата на НРС Димо Гяуров се опита да обиди своите служители като ги нарече неграмотни и незнаещи българския език. Може би е прав, защото за разлика от него нашите джеймсбондовци владеят по няколко чужди езика, както и огромното търпение да изтраят и изпратят поредния политически парашутист. На неговия заместник не остава нищо друго освен да събира разбитите отломки и да сглобява отново сложния механизъм на външното разузнаване.

www.monitor.bg/news.html?date=20030303&topic=analysis_bg&story=01501.htm
----------------------------------------

ИНТЕРВЮ

Георги Константинов - Анархиста: "НРС е просто наследник на Първо главно"

Досието на дългогодишния политически затворник е около 40 хиляди страници. Досега е получил едва половината. Заплашва шефа на разузнаването Димо Гяуров, че ще го даде под съд за укриване на престъпници

РАЗГОВАРЯ: СТЕПАН ПОЛЯКОВ

­ ...Сред първите хора, които са ви посрещнали във Франция, е Димитър-Джон Паница. Сега обаче не сте особено близки.
­ Отношенията ни с Дими не са развалени. По различни пътища се движим. Когато пристигнах, имах там един братовчед, който е много близък с него ­ Иван Чапръшиков. От фамилия на крупни тютюневи търговци. Бяхме заедно с него и в затвора. Иван е съден заедно със стария Атанас Буров. Като излезе от затвора, Тодор Живков взе къщата му на "Оборище". Та на Иван му беше разрешено официално да излезе от България. Неговата сестра беше редактор на "Пари мач" за Съединените щати. Станал е някакъв пазарлък между Живков и "Пари мач" и в списанието излязоха 12 безплатни и благоприятни страници за България. След като братовчед ми ни запозна, Дими, и по-точно съпругата му, която е изключително богата, искаха да ми предоставят 3-стаен апартамент. Аз обаче съм открит човек и веднага му казах на думи как гледам на нещата тук, на Запад, и отвъд Запад. Тогава от 3-стаен апартамент минахме на таван за прислугата.

Защо не ви дават всичко от досието ви?
­ Не ми дават онази част с по-тежките престъпления. Друга част има в Първо главно, сега наследник им е Националната разузнавателна служба. Там също е ясно защо няма интерес да ни се дава каквото да било. Не искат да разсекретят мрежата на задграничната си агентура.
­ Искате да кажате, че за задгранична агентура се водят и мнозина, които още навремето са преследвали хора за политическите им убеждения?
­ Ако им следите дебатите, те винаги казват, че Външно разузнаване никога не се е занимавало с това.
­ Но вие сте живият пример за обратното.
­ Аз имам и документ. Те ме допуснаха да видя едно от делата, които са водени срещу мене ­ "Сердар". Генерал Григор Шопов, който тогава е шеф на ДС, разпорежда Първо главно да започне работа по мене още веднага след бягството ми. Предадоха ми документи от 1985 до 1989 г. Там има един план от 60 точки. Самото им описание ще заеме цял том.
­ Досега май използвахте твърде често местоимението "те". Кои са те, кой стои зад тази непрекъсната мистериозност?
­ Настоящият шеф на разузнавателната служба ген. Димо Гяуров. Аз и на него съм му писал нелицеприятни работи. Писал съм и на този, на когото той е непосредствено подчинен ­ президента. Изложението ми до него беше 12 ­ 13 страници. Отговор не получих, а записка, че моето изложение е изпратено до Димо Гяуров. Старият маниер! Писмата ми до Гяуров са без всякакъв отговор. Предупредил съм го, че рано или късно ще бъда принуден да водя дело и срещу него като укривател на престъпници. Как си представят, че с това бреме ще влезем в НАТО, в ЕС. Изобщо ­ пълно мълчание.
­ Какъв може да им е интересът това да го вършат хора, за които се предполага, че нямат нищо общо с онези неща?
­ Аз не съм сигурен, че нямат нищо общо.
­ А може ли пък да подозирате целия апарат на МВР?
­ Целия апарат не, но Първо главно (разузнавателната служба), което все още се помещава на ул. "Хайдушка поляна" 12. Като влязох там, видях: всички муцуни са си старите. От секретарките до пазачите долу, от тия, с които имах контакт, до тия, с които просто се разминавах по коридорите. Е, такива като Любен Гоцев и трети, пети ­ те са отдавна пенсионери, но всички след тях ­ майори, подполковници, шефове на отдели, са си все там. И, ако сред тях единственото ново лице през последните 4 години е Димо Гяуров, в една такава машина той и добра воля да има... Тоя апарат трябва да се унищожи! И да се подмени изцяло.

Архив

При главния прокурор Филчев наскоро пристигна едно изложение от 228 страници. То изглежда като книга, но всъщност е обвинението на Георги Константинов (ЕГН 3305150226) към Държавна сигурност. Досега Константинов е успял да получи само около 20 хиляди страници от досието си при предполагаеми около 40 хиляди.

От 1950 до1989 г., и в България, и в чужбина тайните служби не са престанали да го следят. След като през 1953 г. взривява статуята на Сталин в София, е арестуван и осъден на 20 години лишаване от свобода като "организатор на терористична организация". След 10 години из затворите на София, Пазарджик, Плевен и Белене успява да избяга от страната през 1973 година без документи. През Югославия стига до Франция. От там се завръща отново без документи през 1991 г. Оттогава се опитва да осъди ДС, но напразно.

Георги Константинов ­ Анархиста не е човек, когото ще заобичаш от първата минута. Нито е особено общителен, нито кой знае колко сърдечен. На 68 години той вече няма накъде да се променя, още повече има и всички основания да не го прави. Той е обсебен от идеята да продължи битката за моралната компенсация на така или иначе съсипания си живот. Определя себе си като "анархист по убеждения, по образование ­ математик, по професия ­ информатик, и в изпълнение на гражданския си дълг ­нещатен публицист".


www.cash.bg/br29-01/291011.htm
----------------------------------------

Пишат бяла книга за безобразията в разузнаването

Таен доклад къде са парите, колите и имотите на НРС
Бившият кадровик, който направи чистката на разведките по времето на Димо Гяуров, назначен на друг отговорен пост

Мартин Кръстев

И. д. директор на разузнаването полк. Кирчо Киров е поставил задачата да се изготви "бяла книга" за безобразията през последните години в НРС, съобщиха пред "Монитор" източници от службата.
Комисия от разведки описва финасовите своеволия в службата по времето на Димо Гяуров, безмислените строежи и ремонти, излишния луксозен и неизползван автомобилен парк, закупен да осигурява шофьорските мераци на бившия директор, твърди източникът.
Прави се актуализация и опис на секретните квартири на разузнаването, част от които не са били ползвани по предназначение.
В секретния доклад щяла да бъде включена аферата с 400-те хиляди дарени на НРС от израелската МОСАД, за които единствен "Монитор" съобщи преди четири месеца. Парите е трябвало да бъдат използвани за радиотехническо оборудване в нашите разузнавателни мисии в арабски страни, но те бяха заключени в касата на Гяуров. Едва когато МОСАД попита официално защо София не прави нищо, НРС ги върна, но в други купюри и опаковки, а не както бяха специално маркирани от израелците.
Реформа и възстановяване в сградата на "Хайдушка поляна" не се забелязва, твърдят разузнавачи. В законодателен план НРС продължава да работи без закон, функционирайки "по милост" близо година по правилата на закона за въоръжените сили, от който по същество е извадена.
Оказаха се верни слуховете, че поправките в ЗОВС свързани с премахването на възрастовите ограничения за постъпване в разузнаването бяха направени само за един човек. Бриго Аспарухов отпадна от състезанието и поправките в закона останаха да висят в пленарна зала на първо четене, коментират от НРС.
Кадровият въпрос в НРС е един от основните, твърди източникът. И. д. директорът Киров е много нерешителен и твърди, че не могат да се привличат хора в активна възраст поради свързаност с ДС. По тази логика целият състав на НРС трябва да бъде освободен, защото единици са назначените след 10 ноември 1989 г, казват разузнавачи.
Не е потърсена отговорност от основните хора, които осъществяваха политическите чистки по времето на Димо Гяуров, обясниха източниците. Това били бившият кадровик Васил Коцев, пратен в Москва още при Гяуров, и юристът на НРС Евко Патриков.
Бившият началник личен състав В. Митев е назначен на друг отговорен пост, поставен от новия и.д. директор. Митев беше човекът, пратен да уволнява Кирчо Киров, когато сегашният шеф лежеше в болница през 1997 г. Опитът за уволнение беше в нарушение на закона и кадровикът едва не измъкна системите от вените на Киров при опит да му вземе служебната карта, припомнят разведки. Тогава го спаси бившият зам. на Гяуров Любомир Трифонов. Първият път главата на Кирчо Киров бе спасена, когато Бриго Аспарухов се опита да го уволни през 1996 г. Тогава Киров бе преместен от резидентурата в Белград в Тирана.

www.zone168.com/news.html?date=20030602&topic=politics_bg&story=00701.htm
----------------------------------------

Търсят нов шеф на разузнаването

В правителството недоволни от нерешителността на новия шеф на НРС и от миналото му в Шесто управление

Мартин Кръстев

И. д. шеф на разузнаването полк. Кирчо Киров няма дълго време да запази поста си, но няма да стане и титуляр, съобщиха пред "Монитор" осведомени източници, близки до правителството.
Премиерът Сакскобургготски се оглеждал за нови кандидатури, като се ориентирал към доказали се дипломати. Споменавало се името на Стоян Сталев и на още трима посланици и зам.-министри.
Източниците припомниха, че при избора на Киров в началото на годината за и. д. директор кандидатурата му лесно бе одобрена от президентството, но много мъчително мина съгласуването с правителството.
Основният аргумент срещу Киров е, че в сградата на ул. "Хайдушка поляна" нищо ново не се случва. Мнозина считат за неудачна като подход "совалката", която той направи между парламентарно представените политически сили. Още повече на фона на твърденията, че НРС е деполитизирана и департизирана. НРС и нейното ръководство си имат ясни принципали в лицето на президента, парламента и МС. Най-негативна беше реакцията на Пламен Панайотов след срещата му с полк. Кирчо Киров.
Най-близкото обкръжение на премиера е недоволно от Киров, тъй като за всяко свое действие, особено касаещи кадрови промени и търсене на отговорности, той е изключително предпазлив и на практика блокира на кадровата реформа в службата. Според източниците Киров се опасявал от компромати срещу него, дори от Сугаревия комитет "14 декември".
Представителите на изпълнителната власт били притеснени не само, че Киров не е махнал екипа на предшественика си, но и е разпоредил служебна кола и оперативен работник за шофьор да бъдат на разположение по всяко време на Димо Гяуров. Освен това забранил в НРС всякакви негативни коментарии по адрес на бившия директор. Близки до Киров споделят, че той често се среща с него, дава му обяди и проявявал пълна загриженост да не се накърни репутацията му. Посредник за добрите отношения между Гяуров и Киров бил бивш генерал от ДС.
Миналото на Киров бил следващият аргумент да се търси нов кандидат за директор на разузнаването. Началото на кариерата на Киров е в Окръжното управление на МВР във Враца, където години наред е бил оперативен работник по линия на 6-то управление. Източниците твърдят, че е по-добре да се намери нов чист човек за поста, отколкото партньорите ни от НАТО да ни обърнат внимание за ДС-миналото на шефа на една от най-важните служби в държавата и да припомнят посредническата му роля в сделката с 250 000 тона жито от Сърбия от 1996 г. Тогава полк. Кирчо Киров като работещ в българското посолство в Белград е основен участник в осъществяването й, осигурявайки неофициални контакти на съветници на Виденов и на членове на правителството с хората на Милошевич.

www.monitor.bg/news.html?date=20030616&topic=home_bg&story=00102.htm

Last modify date 8.7.201056811 visits