начало
Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров

удостоверение за търпимост

Казуси за недвижими имоти


удостоверение за търпимост

Мнениеот datta » 04 Юни 2005, 05:31

Ще купуваме къща, но се оказа, че за таванския етаж ще ни бъде издадено удостоверение за търпимост т.е. той е незаконен. Може ли да узаконим това строителство след покупката, още повече, че то е само в груб строеж и не може да остане така. Или по-добре да развалим предварителния договор. Ще Ви бъда много благодарна за съвет.
**************
Да поясня, че в нотариалния акт и в скицата на имота къщата е дадена като едноетажна, а реално има тавански етаж в груб строеж, с прозорци, балкон и прочее.
datta
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2005, 05:22

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 05 Юни 2005, 08:33

Е не сте написали от кога е строежа на тоя тавански етаж ,удостоверение за търпимост се издава в случаите на пар.16 ал.1от допълнителните р-би на ЗУТ

§ 16. (1) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.
4) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 и 3 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот datta » 09 Юни 2005, 17:21

Здравейте,
Не отговорих до сега, защото чаках да излезе удостоверението за търпимост. В него се казва дословно "масивна едноетажна жилищна сграда с тавански етаж, построена по одобрен архитектурен проект от 1984 г (ама в архитектурния отдел проекта е загубен). Масивна сграда, строена преди 20 години с ЖБ конструкция. Напълно завършена със самостиятелен жилищен етаж с вътрешно стълбище за таванския етаж."

Май няма да имам проблем и в нотариалния акт и новата данъчна декларация да да пишем и таванския етаж?
datta
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2005, 05:22

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот scribtor » 09 Юни 2005, 23:36

Не са го написали много свястно, но те спасява това, дето са казали, че е по одобрен проект и е построена преди 20г. Върши работа. Пази си оригинала, че може един ден да ти потрябва!
Ако искаш да купуваш обаче само тавана, без първия етаж /извинявай, ама не ми се връща в началото, да видя кое точно щеше да се купува/, ще ти ТРЯБВА и удостоверение, че тавана има статут на сомостоятелен обект, а не на прилежаща част.
Аватар
scribtor
Потребител
 
Мнения: 688
Регистриран на: 18 Яну 2005, 23:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот hariman » 10 Юни 2005, 07:42

Не не може само въз основа на удостоверение за търпимост да узаконите този тавански етаж. колкото по одобренен проект може да значи че съгласно тогавашния план е било разрешено надстрояване на тавански етаж, по принцип и това все пак е основание за търпимостта на строежа.
НО УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА ТЪРПИМОСТ НЕ УЗАКОНЯВА ТОЗИ ЕТАЖ, той си е незаконен просто не подлежи на принудително разрушаване, но не може да фигурира в нот. акт, защото незаконен строеж не може да бъде обект на сделка.
Колкото за процедурата по узаконяване на строежа е важно кога е извършено надстрояването, нямам пред мен ЗУТ, но мисля че сте изпуснали всички срокове ако досега не сте задвижили процедурата, а след последните изменения на ЗУТ, след иззтичане на преклузивни срокове за заварено строителство, няма процедура за узаконяване на строеж, уредбата беше отменена
hariman
Потребител
 
Мнения: 173
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот scribtor » 10 Юни 2005, 21:04

Май нещо бъркате - ако един строеж е търпим, няма нужда да се узаконява. Също, ако един обект е търпим, то той не може да се премахне като незаконен.
Да се говори за узаконяване на търпим строеж, е пълна дивотия!
Аватар
scribtor
Потребител
 
Мнения: 688
Регистриран на: 18 Яну 2005, 23:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот datta » 11 Юни 2005, 17:18

Искам да обясня, купуваме цялата къща, но беше неясен статута на таванския етаж, защото къщата се води едноетажна по скица и в стария нотариален акт, а има изграден тавански етаж в груб строеж. Чудехме се дали след покупката ще можем да довършим таванския етаж, дали няма да ни накарат да го съборим. Но след удостоверението за търпимост, издадено по &16 (1) от ЗУТ, в архитектурния отдел на общината ни казаха, че нямат никакви претенции към етажа и можем да го довършим. Сега не ми е ясно, мога ли да го декларирам в данъчното като етаж(стаи) и т.н? И защо да не го напишем в нот. акт при покупко-продажбата, нали етажа го има?
datta
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2005, 05:22

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 11 Юни 2005, 17:23

правилно са ти обяснили от общината колегата хариман нещо се е объркал
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот hariman » 13 Юни 2005, 01:37

Не бъркам колеги търпимия строеж е незаконен, и като такъв подлежи на събаряне, но при определени условия, изрично посочени в ЗУТ той остава да съществува точно като"ТЪРПИМ", но това не го прави законен, защото за узаконяване на търпими строежи ЗУТ предвижда специална процедура, а дотогава той е незаконен и не може да бъде обект на сделка.
*************
Погледнете внимателно §16 ot ПЗР на ЗУТ и §183 и §184 от ЗИДЗУТ -ДВ бр. 65 от 2003г. С него бе премахната процедурата по узаконяване по чл. 226 от ЗУТ, и остана тази по §184 ot ЗИДЗУТ. Същото и в книгата на проф. Владимир Петров - коментар на ЗУТ от 2004г.
hariman
Потребител
 
Мнения: 173
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 13 Юни 2005, 07:57

колега ,човека е получил това удостовеление съгласно пар.16 ал.1 от ЗУТ-търпим строеж , при това положение няма проблем да се извърши покупко продажбата и да се опише в НА цялата сграда

тук не става въпрос за узаконяване съграсно пар.184 ЗИДЗУТ
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот hariman » 13 Юни 2005, 08:43

Да строежа е търпим, но незаконен, а незаконен строеж не може да е обект на превни сделки, преди да се узакони. Удостоверението за търпимост само удостоверява, че макар и незаконен отговаря на условията на §16 ot ПЗР на ЗУТ и не подлежи на премахване, на каквото по принцип подлежат незаконните строежи
hariman
Потребител
 
Мнения: 173
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот donna » 13 Юни 2005, 08:54

могат ,прочетете си пар.16 ал.1 изречение последно от ЗУТ именно затва е издадено удостоверението за търпимост
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот datta » 13 Юни 2005, 19:30

До Hariman: Вече съвсем ме объркахте. Тъкмо си помислих, че с това удостоверение за търпимост съм си решил проблемите. Какъв е този пар. 184 от ЗИДЗУТ, като той е отменен? И в сегашния ЗУТ има озаконяване на незаконните строежи само в 6 месечен срок от влизането му в сила, ама това е било до 24.01.2004. Сега какво озаконяване? Какво да се прави?
datta
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Юни 2005, 05:22

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 13 Юни 2005, 19:50

Господине ,имате удостоверение за търпимост ,нямате проблеми тъй като строежа е търпим съгласно пар.16 ал.1 от ЗУТ . Та нали точно заради сделката се е наложило да ви бъде издадено това удостоверение .
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот deborah » 13 Юни 2005, 23:01

Простете, че се намесвам в триалога ви, но ще изкажа чисто практически, а не теоретически доводи и съображения относно разпоредителните сделки с "търпими строежи" по смисъла на ЗУТ. Въпросът на datta беше дали ще може този тавански етаж да бъде вписан в неговия нотариален акт, с който ще придобие имота. Моето мнение и практика е, че малко нотариуси биха изповядали сделка относно прехвърляне на правото на собственост на обект, който макар и търпим, е незаконен, при все че и законът не разрешава такива сделки. Обратното би било възможно не само при "добра воля" на нотариус, но и само ако този обект вече е вписан в предходния документ за собственост на праводателя (пример - стари селски къщи, построени без строителни книжа, но съществуващи в документ за собственост). Нещо повече - самото издаване или не на удостоверение за търпимост на строежа няма никакво правно значение, защото с или без удостоверението строежът е търпим по смисъла на закона, ако отговаря на изискванията на параграф 16, ал. 1 от ЗУТ. Нотариусът ще изследва законността на обекта, за да го впише в нотариалния акт. А търпимост е различно от законност! Не се вписват в новия нотариален акт обекти, за които няма строителни книжа, а същите не са описани в предходния нотариален акт - това е трайната нотариална практика!
В конкретния случай дори се съмнявам, че новият собственик ще може да доизгради таванския етаж без строително разрешение (ако такова се изисква в зависимост от довършителните работи). Защото една от особеностите на търпимите строежи е, че независимо от това, че същите не подлежат на събаряне, не е възможно да бъдат пристроявани и надстроявани, а само "реновирани", като се запазват параметрите на застроеното. Търпимите строежи просто си остават такива, каквито са били построени през периода, допустим за търпимостта им, а всяко последващо действие по тях следва да съблюдава действащата нормативна уредба.
Предвид изтеклите преклузивни срокове за узаконяване на незаконните строежи, този тавански етаж към настоящия момент има характер по-скоро на подобрение в имота, отколкото на самостоятелен жилищен обект, какъвто е построената сграда по одобрен проект.
Моите уважения към мненията на колегите. Правото е затова - за да се тълкува разширително :)
П.С.: Не се доверявайте безрезервно на становищата на служителите в отделите на районните кметства или общините. Защото те не винаги вникват в същината на казуса, а и правото не им е професия.

[%sig%]
deborah
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 13 Юни 2005, 23:56

Колега, нотариуса би изповядал сделката и би вписал търпимият строеж ,представете си че имате една къща и за нея имате само едно удостоверение за търпимост ,нима нотариусът ще откаже да изповяда сделката ,тя така или инъче ще е във формата на НА ,а подробното описание на имота ако искате можете да се поискате лицензиран оценител да го изготви и да се представи и това допълнително към документите с оглед квадратурите да се верни и правилно изчислени , както и описанието помещенията ,височината и т.н. .
Все пак виждала съм стари нотариални актове ,с които се прехвърлят търпими строежи това са сгради построени ,когато е действал ЗПИНС/отм/ говоря ви за края на 50 г.,та сградите построени незаконно до 14.11.58 г.,също така съгласно отм.ППЗТСУ /точния член в момента не мога да цитирам нямам система у дома ,но ако представлява интерес утре ще го направя /строежи не се премахваха бяха търпими...........има и др. но сега не е мястото да ги цитирам.
Та тия строежи са се прехвърляли/и тогава и сега е имало търпими строежи / ,законът е разрешевал разрешава и сега , НА от онова време са факт.

А питащият сигурно вече е говорил с нотариус .

В книгата на В.Петро -Устройство на територията -има много хубава разработка относно търпимите строежи .
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот deborah » 14 Юни 2005, 09:27

Имам само един коментар-въпрос: Вие, колега донна2, бихте ли посъветвали Ваш клиент - купувач, чиито интереси защитавате, да купи такъв имот? Питам Ви и като адвокат, и като гражданин. Сделки на конвейрн всеки неуважаващ професионализма адвокат може да прави.
deborah
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот донна2 » 14 Юни 2005, 17:59

Това не са сделки на конвеир след кото заокна позволява такъв строеж да се прехвърля ,разбира се след представяне на удостоверение за търпимост.
Колеги като не сте работили една материя просто не обърквайте питащите с ваши си теории ,които нямат нищо общо с действителното положение ,правните норми и т.н.
Дадох ви пример и то житейски ,пример защото такива сделки са се изповядвали и продължават да се изповядват /може и вие колега да живеете в жилище което е търпим строеж или най-малко на баба ви или леля ви на село къщата е от тая категория /. Според вас търпимите строежи трябва да стоят необитаеми ли ............моля ви това е смешно .......сделки на конвеир ....ха ха
Питащият спокойно маже да си купи имота на нотариуса се представя НА и удостоверението за търпимост .
****************
И още нещо колега закона допуска да се прехвърлят тия строежи след представяне на удостоверението за търпим строеж , за да се прехвърли имота трябва да се изповяда от нотариус не мислите ли ..............кви са тия идеи ,че нама да се изповяда ..............ами те такива са се изпъвядвали и преди вашето раждане съгласно тогава действащата законодателна база , изповядват се и сега ......имота вече може да е купен
донна2
 

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот scribtor » 15 Юни 2005, 20:44

Колега, и кои са тези специални процедури за "узаконяване" на "търпим" строеж?
***********
Донна и Донна2 са напълно прави!
Аватар
scribtor
Потребител
 
Мнения: 688
Регистриран на: 18 Яну 2005, 23:46

Re: удостоверение за търпимост

Мнениеот donna » 15 Юни 2005, 20:47

само едно уточниние те двете са едно и също с донна 2 влам когато не се регистрирам в системата инък с donna
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Следваща

Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron