начало

ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава

Договор с наематели и продажба на имот след изтичането му

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Договор с наематели и продажба на имот след изтичането му

Мнениеот georgikolev » 05 Окт 2022, 13:28

Здравейте, не съм сигурен дали поста ми е за тук, но ако не е се извинявам.

Преди половин година дадох под наем полуобзаведен и полуремонтиран етаж от къща, като сключихме договор, които не е заверен пред нотариус и все още не съм декларирал нищо. Въпросът е, че се договорихме с наемателите да направят ремонт за тяхна сметка на бянята и леки довършителни работи по хола и другите стаи. Направо има казах да си го направят така както им харесва, като в договорът е описано, че всичко ще се приспадне към наемът. Наемателите се нанесоха преди 2-3 месеца и си живеят там, като все още правят по нещо, а и всъщност ремонтът го правят те, тъй като имат строителна фирма.

Тук въпросът е, че все още не съм получил никакви документи, които да приспаднем към наема и, че все още чакам, като все още не съм ги натиснал. Казаха ми, че скоро ще ме извикат да преговорим и ще ми предоставят документи.
Дадох им нова пералня, почти нова спалня и тн..., но не съм правил протокол с тези неща, което е грешка.

Въпросът е, че в момента живея далеч от имота и започва да ми писва да се занимавам с наематели и обмислям като ми приключи договорът, който е със срок от 2год. да продавам къщата.

Скоро ще намеря време да отида при адвокат или нотариус да погледне договорът и да ме посъветва нещо, но в момента много ме тормози мисълта, че може да имам проблеми след 2рата год., ако им дам предизвестие.

Наемите приспаднати към ремонтните дейности са около 1 год да кажем, тоест при приключване на договорът не би следвало да дължа нищо, но възможно ли е наематели да откажат да напуснат жилището и да ми създадът проблем? В договорът ми има клауза, че нямам право да продавам жилището докато не изтече 2 годишният срок.

Ще се радвам да споделите, какво мислите и ако може да ме посъветвате нещо.

Благодаря на всеки, които ще удари едно рамо и ще си направи трудът да даде някой друг съвет.

Поздрави. :)
georgikolev
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 13 Яну 2022, 18:03

Re: Договор с наематели и продажба на имот след изтичането м

Мнениеот ivanov_p » 05 Окт 2022, 18:22

Без договор е трудно да се каже нещо, а вие нямате и протокол в какво състояние е предадено жилището. Ако не се разберете с тях, което трябва да направите писмено, в съда те ще претендират за прихващане на ремонтите от наемното цена, а това става след експертиза и оценяване на същите. Ако не сте записали и наемната цена тя ще се определи по същия начин, с експертиза. Това е адвокатска работа и е добре от по-рано да се разберете с някой, за да почнете с подготовка на доказателствата, а и да не направите някаква грешка, но при всички случаи е добре да се споразумеете, но пак след съвет с адвокат.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4029
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Договор с наематели и продажба на имот след изтичането м

Мнениеот georgikolev » 05 Окт 2022, 20:33

Здравейте и благодаря за включването. Договор имаме, които гласи, че отдавам жилището и имаме и наемна цена. Тук предполагам, че ще се оправим до месец, а и преди да започнат ми изпратиха оферти от фирмата си и имам и тях, като ориентировъчни цени. Нищо сериозно не е правено по жилището освен банята, като даже плочките и лепилото бяха закупени от мен, а от тях работата.
Както споменах ще се обърна към адвокат, но ми беше интересно след изтичането на двугодишния договор дали съм задължен да го преподпиша. Ремонтните дейности не са повече от 10к лв, като това е даже много, тоест това е една сума която отговаря на наеми за 1г. и 2-3 месеца. А какво се случва ако не дам предизвестие, договорът автоматично ли се преподписва за още 2г?

Хората изглеждат читави, но предпочитам да продам имота и да си взема друг.

Много благодаря.
georgikolev
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 13 Яну 2022, 18:03

Re: Договор с наематели и продажба на имот след изтичането м

Мнениеот ivanov_p » 05 Окт 2022, 23:02

Когато срокът на договора изтече той не се подновява, а става безсрочен, като може да го прекратите с едномесечно предизвестие. За да се поднови договора като двугодишен това трябва изрично да е вписано в него като уславие, напр. "в случай, че в срока по еди коя си точка липсва волеизявление на някоя от страните за прекратяване на договора, същия се подновява". След като сте решили да го прекратите при някоя от срещите им дайте предизвестие, че след изтичане на срока прекратявате договора и искате имота да ви бъде предаден, като ги помолите да подпишат, че са го получили. За да няма проблеми им кажете, че искате да го продадете.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4029
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron