начало

ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава

свидетелстване при съдебно дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот vodata » 03 Окт 2022, 16:39

Съгласно НПК:

Чл. 119. Съпругът, възходящите, низходящите, братята и сестрите на обвиняемия и лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, могат да откажат да свидетелстват.

Чл. 121. (1) Свидетелят не е длъжен да дава показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в извършване на престъпление него, неговите възходящи, низходящи, братя, сестри или съпруг или лице, с което той се намира във фактическо съжителство.


Въпросите ми са:
1. има ли разлика между свидетелстване в съд и даване на показания пред полиция и прокуратура?
2. Описаните чл. 119 и 121 (1) от НПК отнасят ли се до съдебни дела?
vodata
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Сеп 2022, 14:39

Re: свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот ivanov_p » 03 Окт 2022, 17:52

1. Разлика има, чисто техническа, не по същество.
2. Ако сте свидетел или лице по чл. 119 трябва да заявите, че ще се ползвате от правото си да не свидетелствате още в първия разпит.
Ако показанията ви не попадат под хипотезата на 121, да уличат вас или близки, нямате право да откажете да свидетелствате и трябва да изложите обстановката както сте я приел, без интерпретации, на всички нива.
Дадете ли веднъж показания, без значение дали ще се откажете от тях или не, дали съдът ще приеме отказа, напр. ако докажете с медицинско, че сте били съветван да го правите, без значение дали са били пред орган или в килията, в кръчмата или в работата, тези показания се ползват и ви вредят. Първото което адвокат трябва да каже на клиент е никога, никъде и при никакви обстоятелства да не говори за това в което по грешка са го обвинили, въпреки безупречната му репутация на почтен гражданин и намерения труп в хладилника му.
Ако вече сте дали показания питайте адвоката какви ще ги правите от тук нататък, но при всички случаи сте сгрешили.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4029
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот vodata » 03 Окт 2022, 20:26

Явно трябва да обясня случая - свидетел съм на скандал между две лица, в който нямам участие. Едното лице завежда дело срещу другото. Мога ли да се позова на горните членове и да откажа да свидетеслствам? Не искам да свидетеслтвам, понеже и двете страни са мои близки. Описаните чл от НК отнасят ли се за съдебни дела?
vodata
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Сеп 2022, 14:39

Re: свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот ivanov_p » 03 Окт 2022, 20:44

Отнасят се за наказателни дела. Малко ще ви е трудно да откажете да свидетелствате, но ако нещата са по-сериозни потърсете адвокат.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4029
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот ilian_todorov » 03 Окт 2022, 22:27

ivanov_p написа:Отнасят се за наказателни дела. Малко ще ви е трудно да откажете да свидетелствате, но ако нещата са по-сериозни потърсете адвокат.

Отнасят се и за граждански дела, както и за наказателни дела от частен характер. :idea: Може да откаже да свидетелства, ако е съпруг или близък роднина. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1282
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: свидетелстване при съдебно дело

Мнениеот guest1 » 04 Окт 2022, 10:00

Отказ от свидетелстване е краен вариант, но няма да е първия свидетел, който казва - „Май беше така, не си спомням добре, позабравил съм …”
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 991
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron