начало

Пратиха на съд шофьора, който блъсна и уби съдия от спецсъда Пратиха на съд шофьора, който блъсна и уби съдия от спецсъда

Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Мнениеот hellmad » 14 Авг 2022, 13:49

Здравейте, казуса е следният:

Според думите на познат върху него е налаган психически тормоз от баща му. Бащата и майката имат развод от почти 20 години, като с решение на съда семейното жилище е дадено за безвъзмезно ползване на майката, но собствеността върху жилището е поделена поравно между бащата и майката.
От скоро бащата се е нанесъл в същото жилище и налага психически тормоз с агресивно поведени, обиди и опити да изгони останалите от жилището чрез заплахи и прочее. Викана е полиция и е съствен предупредителен протокол.

Как да се процедира в този случай?
Има ли смисъл да се иска ограничителна заповед и има ли въобще правно основание, на базата на което да се иска извеждане от жилището?

Благодаря предварително.
hellmad
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 06 Окт 2013, 18:35

Re: Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Мнениеот berto » 14 Авг 2022, 14:52

Прочетете чл. 2, ал. 1 /ЗЗДН: "Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или СА БИЛИ В СЕМЕЙНА ВРЪЗКА или във фактическо съпружеско съжителство."

Кажете на жената да се обърне към районния съд по адреса на имота - чл. 7 /ЗЗДН.

Делото е гражданско.

ЗЗДН е кратък закон и ясно написан, прочетете го, ако имате въпроси, питайте пак, но най-добре е консултация с адвокат, даже е задължително!!! Свидетели, снимки, оплаквания в полицията (писмени протоколи) и на 112, както и видеоклипчета със сцени на насилие от страна на бащата са добре дошли, съдът може и да ги приеме за доказателства.
berto
Потребител
 
Мнения: 233
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron