начало

Русия малтретира и убива затворници. Професионално е българският съд да се осведоми Русия малтретира и убива затворници. Професионално е българският съд да се осведоми

Въпрос за движими вещи в наследство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот dino-1 » 02 Авг 2022, 08:54

Имам следния въпрос -продадено движимо имущество от наследство на наследниците.
Когато е продавано от единия от наследниците и негов приятел.Другите наследници в последствие са уведомени и нямат претенции към продалия наследник.Но въпросният приятел който не е наследник създава проблеми . Възможно ли е да се потърси отговорност за продажбата на този приятел на единия наследник или той може да каже че е продал със съгласието на този наследник.
Продажбата е извършена за да се помогне на този приятел и той после да върне финансовия жест,но това не се е случило.
Четох по темата че продажба на общи вещи дори и в съсобственост си е пак неправомерно,но ако са били уведомени другите съсобственици и нямат против, възможно ли е да се търси отговорност на този приятел.
dino-1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Ное 2021, 15:17

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот hristev » 02 Авг 2022, 11:23

Видът на имуществото ? Ако е автомобил - има ли договор с удостоверени подписи ? Датата на сделката ? Датата на смърта ? поне това

Като отговор за сега мога да дам, че винаги е възможно да се потърси отговорност, но не винаги търсенето бива успешно.
hristev
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот ivanov_p » 03 Авг 2022, 11:49

Правовият ред е блато в което нищо не се движи и не шава. Появи ли се движение, в случая разместване на блага, има и искове с което да се възстанови старото положение. Какви обаче ще са тези искове може да се разбере при ясна фактическа обстановка, каквато в сбития преразказ липсва. Най-вероятно един от наследниците е продал колата без да изповяда сделката, дал е парите на приятеля, който е уредил сделката и сега някой друг наследник чака парите да се върнат. Естествено може да си ги иска, и съдиите трябва да живеят, но ще си ги иска от наследника-продавач, а не от филанкишията.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3893
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот dino-1 » 03 Авг 2022, 19:45

Не мога да разбера защо не се чете и осмисля и като един отговорил че ако е МПС всички пишат мпс-не.
Двама човека са живеели в един наследствен имот единият е сънаследник другият приятел на сънаследника.Когато не са били заети на работа а и да са били не са им достигали средства са продавали желязо на пункт за вторични суровини-поотделно в смисъл продавал е и приятеля на този сънаследник.
В последствие приятеля създава проблеми и напуска внезапно жилището.
Останалите сънаследници нямат претенции срещу сънаследника живял със този приятел в това жилище и също продавал.Може ли да се потърси съдебна отговорност от приятеля на наследника и това може ли да представлява един вид не гражданско дело а наказателно все пак той спрямо имота не е собственик.Този приятел е живял в този имот в населено място което не е негово и когато се продава се поисква мисля лична карта със което може да се докаже продажбата от приятеля.Освен това нека да не звучи като някакво отмъщение към приятеля,той е създавал наистина проблеми и в далечно минало е имал дело за кражба на желязо от работно място.Дори и това да е заличено не оставали като доказателство?
dino-1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Ное 2021, 15:17

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот nikodim77 » 03 Авг 2022, 21:53

Вижте dino-1,
Обръщате се за съдействие във специализирана платформа, където двама юристи отделят от времето си и полагат труд за да Ви обърнат внимание, а Вие с жлъчен тон обиждате, че някой не осмисля?!? Прочетете си словореда на първия пост, а в последствие получените отговори и тогава пишете за осмисляне…!
Тук във форума има юзър, който ще Ви е от изключителна полза, защото е много отзивчив и не обръща внимание, ако някой го квалифицира като неосмислящ или нещо си, Ако не се включи в темата то, можете да се консултирате с него на Л.С. за да не Ви пречат неосмислящите във форума. Тук юзърът е под никнейм - guest1
И все пак малко по темата: Права може да търсите както по гражданско-правен ред, така и по наказателно-правен такъв. Изборът е Ваш или по-скоро на адвоката към когото ще се обърнете и горещо Ви препоръчвам. Освен, ако посоченият правен корифей, когото Ви посочих успешно даде необходимите напътствия.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1075
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот dino-1 » 03 Авг 2022, 22:41

Нямам за цел някого да обидя просто си помислих че като е форум а не платена консултация се чете вяло.
Благодаря за насоките.
dino-1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Ное 2021, 15:17

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот nikodim77 » 03 Авг 2022, 23:38

Добре, все пак след като се изяснихме и най-вче това, да приема, че не сте желаел обиден ефект, съм длъжен да отбележа, че Ви „хвърлих на джанката” по отношение на - guest1. Точно той е един от неосмислящите и тролещи юзъри във форума, раздаващ некомпетентни мнения с вид, че са такива. Така че, сега Вие приемете извинението ми и не се обръщайте към него. Просто бях подразнен от отношението, което показахте към двамата преждепишещи, а те са юристи, компетентни (кадърни).
Но казусът Ви наистина не е за форум или соц. мрежа, а с подробнен и обстоятелствен разказ и ако има някакви доказателства към него – при адвокат или друг юрист, вещ в областта.
Личен мой съвет е, първо да се потърси наказателна отговорност към „приятеля”, злоупотребил с доверието. Принципно отговорността може да бъде потърсена от всеки заинтересуван – наследник или този от тях с когото са съжителствали. За предишните му прояви ако говорим, те могат да бъдат приети само ако не е реабилитиран по смисъла на чл. 86 от НК. То и иначе се споменават пред съда, но това е по-скоро за „психологическо влияние” над съдебния състав…
Но каквото и да е начинанието, то трябва да е изключително добре пдплътено със стабилни доказателства!
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1075
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за движими вещи в наследство

Мнениеот guest1 » 04 Авг 2022, 20:11

dino-1 написа:Нямам за цел някого да обидя просто си помислих че като е форум а не платена консултация се чете вяло.
Благодаря за насоките.

Не е въпрос какво искате и къде питате, а как задавате въпросите .
В случая ivanov_p Ви е отговорил доста добре, предвид неясното питане.
А дали е форум или съдебно заседание, дали ще е безплатно или срещу солиден хонорар - когато човек е глупав, дипломата няма да му помогне.

По принцип - движимото имущество (без МПС) не подлежи на регистрация. Следователно - много е трудно, да се проследи и контролира.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 851
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron