начало

Президентът връчи мандата на Асен Василев Президентът връчи мандата на Асен Василев

Помощ за делба на селски имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 12 Юни 2022, 05:52

Здравейте, четох много, но не ми станаха ясни много неща. Например това, че ако не вземат участие в делбата всички участници на общността и делбата била недействителна. Това как да го тълкувам? Че един собственик на идеална част отказва да се яви в съда и съда не може да осъществи съдебна делба ли?

Как мога да разбера дали имота ми е поделяем ?

Таксата от 4% непроменена ли е?
Колко време долу-горе, нормално би отнело делба на поделяем имот? Година? Повече от две години? Трябва ми някаква представа.


Ситуацията е следната. 1983г . дядо ми е закупил от държавата място в регулацията на едно село. Той бе професионален зидарин и е изградил там къща с две летни кухни, два гаража, басейн, външна тоалетна (макар да има вътрешни) и огромна стопанска постройка. Изпълнил си е договора с държавата и е получил право на собственост над постройките си. Идваха от общината архитекти и геодезисти и замерваха. Установи се, и се доказа собствеността на починалия ми дядо. Нямаме нотариален акт, но имаме документ за собственост и казаха, че можем да си изкараме нотариален акт, но няма смисъл преди да направим делбата.

Къщата бе собственост на дядо и съпругата му баба. Баба почина, после дядо и я наследяват по равно леля и татко, но не си оправят никакви документи, немърливо и несериозно от тяхна страна. Татко почина юни миналата година и неговата половина я наследихме - аз, сестра ми и майка ( всички по равни части). Ние искаме да си оправим документите и чакахме леля да се върне в България да си направим доброволна делба, тя уж беше съгласна. Но се оправдаваше, че чак март месец (2022г.) можело от Англия да пътува за България, заради ковид спрени полети. А реално през февруари и март полетите са най-евтини и затова е решила да пътува тогава. Дойде в България и уж се бяхме разбрали за доброволната делба, но се оказа, че тя иска да ни изнудва да се съгласим тя да избере втория етаж (който е по-светъл, по-топъл и с по-голяма тераса), а за нас да бъдело първия етаж. Отделно иска първата лятна кухня и първия гараж залепени за къщата, а ние да сме били взели далечната втора лятна кухня и далечния гараж. Като лятната кухня и гаража, които тя иска са с плоча, а другите не са. Твърди, че тя нямала зор да прави делба, а ние сме имали и ако не сме се били съгласили на условията ѝ, и да ѝ направим отстъпка, нямало да можем никога да разделим къщата. Аз ѝ обясних, че съществува и съдебна делба, но тя твърди, че нямало такова нещо и без нейното съгласие не можело да се осъществи делба. Най-безпардонно ни изнудва.

После мъжа на едната ѝ дъщеря, който малко повече разбира също ме убеждаваше, че съдебната делба щяла да се точи години и кой знае кога щяло да се случи, демек да не се занимаваме. Колко време може да продължи долу горе?

Самата къща е на два етажа с покрив, едната лятна кухня и единия гараж дядо ги е построил залепени за къщата, а другата лятна кухня и гараж малко по-далеч в двора. Огромната стопанска постройка пък е на съвсем другия край на двора. Предвид това можете ли да кажете дали имота ми е поделяем или неподеляем?

При съдебната делба нали няма опасност съда да реши да дели всеки етаж на половина, (една стая на леля, една на мен, една на сестра ми, една на майка)? Нали може съда да подели къщата така, че половината да е на леля, а другата половина да е заедно на мен, сестра ми и майка ми?

Ако аз, майка ми и сестра ми кажем в съда кой етаж предпочитаме, а леля не се яви в съда, съда ще уважи ли желанието ни да реши в наша полза или ще хвърля зар кой етаж ще е за нас и кой за леля?

Това, че леля живее от години в Англия и се връща за няколко дни в България ще има ли значение в съда, той да решите наша полза - предпочитаните от нас етаж и допълнителни постройки?


Как ще известят леля ми да се яви в съда за делбата щом тя не живее в България? По телефон? Пре писмо от адреса ѝ в Англия?

Насадил съм двора с трайни насаждения, но след като двора е общински леля ми има ли законово право да ги унищожи, ако реши да ми прави мръсно?

Мога да приложа снимки на скица и друг документ показващ квадратурата на сградите, които трябва да поделим с нея, за да може да имате повече информация дали всичко е поделяемо. Надявам се успеете да отговорите на въпросите ми. Хубава и успешна седмица :)
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот guest1 » 12 Юни 2022, 09:18

Здравейте xnikolanx.

Написали сте много детайли, които на този етап са излишни. Ще коментирам само основното.
xnikolanx написа:Например това, че ако не вземат участие в делбата всички участници на общността и делбата била недействителна. Това как да го тълкувам? Че един собственик на идеална част отказва да се яви в съда и съда не може да осъществи съдебна делба ли?
Как мога да разбера дали имота ми е поделяем?

За нищожност - поради неучастие на съсобственик - се говори само при доброволната делба.
Когато се стигне до съдебна делба, има стандартен текст - „Страната Х - редовно придован, не се явява“. Това е така, защото се предполага:
    1. безпристрастност на съда и
    2. незаинтересованост - от отсъстващата страна.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 805
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот errant_lawyer » 12 Юни 2022, 10:38

Здравейте,

по въпросите Ви:

Поделяемост на имотите - за да се установи дали имотът е поделяем, трябва да се изготви инвестиционен проект от архитект или инженер.

Продължителността на производството може да зависи от няколко неща. Ако имотът се намира в по-малка община с по-ненатоварени съдилища, продължителността на производството ще зависи от призоваването на страните (за това вижте по-долу) и от желанието на страните да обжалват решението. От моя опит мога да кажа, че процес в ненатоварен съд в малка община с наследници в България без обжалване на първоинстанционното решение би приключил за по-малко от година. Това, разбира се, не е правило.

Съдебна делба винаги може да има, независимо от съгласието на наследниците и от тяхното желание да участват в процеса (това е разликата с доброволната делба).

Това, че леля Ви живее в друга държава, няма значение за това как ще се разпределят разделените имоти.

По всяка вероятност леля Ви има постоянен адрес в България. Ако тя няма такъв адрес или ако е посочила настоящ адрес в чужбина, връчването ще бъде извършено съобразно Хагската конвенция за връчване в чужбина на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела. Но това е работа на съда.

Ако поземленият имот е собственост на общината, то тя може да има претенции по отношение на насажденията, но не и леля Ви.
errant_lawyer
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот ivanov_p » 12 Юни 2022, 11:07

Като чета нещата вървят към делба. Най-вероятно къщата е деляема и ще се раздели на два етажа, като вероятно към долния етаж ще отиде залепената кухня. Като се приеме разделянето може да се разберете, ако не се разберете ще се разпредели с жребий, възможно е да има и доплащане от едната страна. Това е ако делбата е между леля ви и майка ви. Ако има и други наследници може и имота да стане неподеляем и да има дялове в пари, които трябва да се равнят. Не знам, но може да се стигне и до продажба на целия имот и да си разделите парите. След като така и така ще има делба - отивайте при адвокат, тук сме на принципа "лаф да става". За време - колкото е писано, но то така или иначе си тече.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3830
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 12 Юни 2022, 13:38

ivanov_p написа:Като чета нещата вървят към делба. Най-вероятно къщата е деляема и ще се раздели на два етажа, като вероятно към долния етаж ще отиде залепената кухня. Като се приеме разделянето може да се разберете, ако не се разберете ще се разпредели с жребий, възможно е да има и доплащане от едната страна. Това е ако делбата е между леля ви и майка ви. Ако има и други наследници може и имота да стане неподеляем и да има дялове в пари, които трябва да се равнят. Не знам, но може да се стигне и до продажба на целия имот и да си разделите парите. След като така и така ще има делба - отивайте при адвокат, тук сме на принципа "лаф да става". За време - колкото е писано, но то така или иначе си тече.В текста съм обяснил, че собственици са леля, аз, майка и сестра ми. Леля и татко са били собственици на по половина на всичко. Тоест сега леля има 3/6 идеална част, аз имам 1/6 идеална част, майка има 1/6 идеална част, сестра ми има 1/6 идеална част. Но. Като наследници на баща ми - аз майка и сестра ми сме съгласни нашите сборни 3/6 да са заедно. Това значи ли, че съда ще разглежда имота като деляем?

Значи ли, че съда може да раздели къщата по етаж на леля и етаж на на нас?

Щом аз, сестра ми и майка ми сме съгласни нашите части да са заедно, съдът има ли опасност пак да реши, че нашите идеални части са за продан и да ги предложи на леля ми да ни ги купи или на някой друг ( знам ли) да предложи да ги купи? Леля не иска имота да се продава, ние също не искаме да купуваме частта на ляля, нито искаме да продаваме нашите идеални части. Просто искаме да си ги разделим и да си направим ремонт на етаж и постройки, които са наша собственост на 100% без леля да притежава идеална част от тях.

errant_lawyer написа:Здравейте,

по въпросите Ви:

Поделяемост на имотите - за да се установи дали имотът е поделяем, трябва да се изготви инвестиционен проект от архитект или инженер.

Продължителността на производството може да зависи от няколко неща. Ако имотът се намира в по-малка община с по-ненатоварени съдилища, продължителността на производството ще зависи от призоваването на страните (за това вижте по-долу) и от желанието на страните да обжалват решението. От моя опит мога да кажа, че процес в ненатоварен съд в малка община с наследници в България без обжалване на първоинстанционното решение би приключил за по-малко от година. Това, разбира се, не е правило.

Съдебна делба винаги може да има, независимо от съгласието на наследниците и от тяхното желание да участват в процеса (това е разликата с доброволната делба).

Това, че леля Ви живее в друга държава, няма значение за това как ще се разпределят разделените имоти.

По всяка вероятност леля Ви има постоянен адрес в България. Ако тя няма такъв адрес или ако е посочила настоящ адрес в чужбина, връчването ще бъде извършено съобразно Хагската конвенция за връчване в чужбина на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела. Но това е работа на съда.

Ако поземленият имот е собственост на общината, то тя може да има претенции по отношение на насажденията, но не и леля Ви.
Този инвестиционен проект от архитект или инженер съда ли ще се наеме да търси и организира или ние трябва самоонициативнода се заемем и да платим? Колко долу-горе би би струвал такъв разход? От порядъка на колко долу-горе, да имаме някаква представа? И изобщо разходите по цялата съдебна делба колко долу-горе нормално биха ни излезли, просто да имаме представа дали е рентабилно да го предприемаме? Намира се в община Сливен. Селото е на 5км от магистрала Тракия, на главния път сливен-ямбол. Локацията му е супер добра и селото е хубаво.

Със обжалване на първоинстанционно решение колко може да продължи, да се проточи, и на какво основание може да обжалват такова решение?
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот guest1 » 12 Юни 2022, 13:54

xnikolanx написа:В текста съм обяснил, че собственици са леля, аз, майка и сестра ми. Леля и татко са били собственици на по половина на всичко. Тоест сега леля има 3/6 идеална част, аз имам 1/6 идеална част, майка има 1/6 идеална част, сестра ми има 1/6 идеална част. Но. Като наследници на баща ми - аз майка и сестра ми сме съгласни нашите сборни 3/6 да са заедно.
1. Това значи ли, че съда ще разглежда имота като деляем?

2. Значи ли, че съда може да раздели къщата по етаж на леля и етаж на на нас?

3. Щом аз, сестра ми и майка ми сме съгласни нашите части да са заедно, съдът има ли опасност пак да реши, че нашите идеални части са за продан и да ги предложи на леля ми да ни ги купи или на някой друг ( знам ли) да предложи да ги купи? Леля не иска имота да се продава, ние също не искаме да купуваме частта на ляля, нито искаме да продаваме нашите идеални части. Просто искаме да си ги разделим и да си направим ремонт на етаж и постройки, които са наша собственост на 100% без леля да притежава идеална част от тях.

1. Дали един имот е поделяем или не - зависи от параметрите на самият имот и броят части, на които искаме да се дели.
2. Да. Щом Вие - майка и деца - сте „в кооперация“, вероятно може да се раздели „на реални части“. Един СОС (етаж) за лелята и втори СОС - за тримата.
3. Не.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 805
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот onlyjustice » 12 Юни 2022, 15:35

В Библията пише: Най-близките са ти най-големите врагове!!!
Седнете, Разберете се и Намерете компромиси за делбата! Колкото и да не ви се вярва, едно такова разбиране, е много по добро от една съдебна делба! Бягайте далеч от съдебна делба, съда го интересуват само принципните законни разпоредби. Там се гледа дали един имот е поделям или не. Ако не е поделяем и е единствен съда го праща на търг и го продава. Естествено вие може да участвате в търга и да си купите. Парите от проданта се разделят спрямо квотата на дадените наследници. Съдебната делба се развива в две фази. В първата фаза съда разглежда само кои са наследниците и какви са техните квоти. В това производство може да се включат всички имоти на наследодателя, така ще има възможност за повече комбинации после във втората фаза на делбата. Първата фаза приключва с решение, което може да се обжалва ако някой сметне, че квотата не му е правилно определена, не е включен/допуснат до делбата, не са включени всички имоти които са поискани да бъдат делени. Във втората ваза съда пристъпва към същинската делба, назначава се вещо лице, което описва всички имоти включени за делбата. Описва дали са делими, площи, стойности, въобще дълга експертиза. След това съда пак приканва за доброволна спогодба/делба. После тези имоти които са делими и ако има и друг имот/неделим/, но така че да има за всяка страна реален самостоятелен имот се преминава към теглене на жребии. Ако някой имот е не поделяем и няма разбиране съда го изнася на продан.
Много е неприятна съдебната делба, така, че вземе и се разберете.
Вижте в ГПК от чл 341 до чл.355 https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368
onlyjustice
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 03 Фев 2011, 13:40

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 13 Юни 2022, 00:56

onlyjustice написа:В Библията пише: Най-близките са ти най-големите врагове!!!
Седнете, Разберете се и Намерете компромиси за делбата! Колкото и да не ви се вярва, едно такова разбиране, е много по добро от една съдебна делба! Бягайте далеч от съдебна делба, съда го интересуват само принципните законни разпоредби. Там се гледа дали един имот е поделям или не. Ако не е поделяем и е единствен съда го праща на търг и го продава. Естествено вие може да участвате в търга и да си купите. Парите от проданта се разделят спрямо квотата на дадените наследници. Съдебната делба се развива в две фази. В първата фаза съда разглежда само кои са наследниците и какви са техните квоти. В това производство може да се включат всички имоти на наследодателя, така ще има възможност за повече комбинации после във втората фаза на делбата. Първата фаза приключва с решение, което може да се обжалва ако някой сметне, че квотата не му е правилно определена, не е включен/допуснат до делбата, не са включени всички имоти които са поискани да бъдат делени. Във втората ваза съда пристъпва към същинската делба, назначава се вещо лице, което описва всички имоти включени за делбата. Описва дали са делими, площи, стойности, въобще дълга експертиза. След това съда пак приканва за доброволна спогодба/делба. После тези имоти които са делими и ако има и друг имот/неделим/, но така че да има за всяка страна реален самостоятелен имот се преминава към теглене на жребии. Ако някой имот е не поделяем и няма разбиране съда го изнася на продан.
Много е неприятна съдебната делба, така, че вземе и се разберете.
Вижте в ГПК от чл 341 до чл.355 https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368


Пробвахме го вече това да седнем и да се разберем. Ами като леля не ще да се разберем? Какво друго ни остава?

Моля обяснете ми, ако съда прецени, че имота ни е неподеляем защо го праща на търг да го продава, след като е наша обща собственост? И в този търг само ние собствениците на идеални части ли имаме право да го купуваме или и други случайни хора могат да ни купуват имота?
В селския двор, който е общинска собственост сградите, които трябва да поделим са :

Прикачвам файл с даннит на сградите, за да видите, че залепената лятна кухня и залепения гараж за къщата се водят масивен гараж и масивна лятна кухня, за разлика от другия гараж и другата лятна кухня, които са написани като Полумасивни. Вероятно, защото едните нямат плоча, а другите имат. Остава само още една сграда- паянтова стопанска постройка. С голяма квадратура. Повтарям аз, сестра ми и майка ми искаме да сме кооперирани заедно, и да се разделим само от леля.
Прилагам снимка.

Моля вижте снимката и кажете. Има ли опасност съда да разпореди, че има неделяемо нещо и да направи търг, в който да участват и хора нямащи идеална част?

Също може ли съда да отсъди при делбата масивната лятна кухня и масивния гараж за леля, а полумасивната лятна кухня и гараж за нас. Или масивните сгради трябва да се разделят по равно отделно от полумасивните?
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот ivanov_p » 13 Юни 2022, 08:55

Имотите са делими и няма да се стигне до продажба, която е публична, участва всеки желаещ. Няма как да се кооперирате, има други начини, които ще ви каже адвоката. Няма нищо притеснително, преценете дали това което иска леля ви в повече си струва ядовете и разноските по едно делбено производство в съда, защото може да се стигне до същото или почти същото но след 2-3 години, направени разходи и да сте се скарали окончателно. Аз лично бих предложил към долния етаж да остане залепената кухня, ако не - делба.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3830
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот kalahan2008 » 13 Юни 2022, 11:07

xnikolanx написа:Моля обяснете ми, ако съда прецени, че имота ни е неподеляем защо го праща на търг да го продава, след като е наша обща собственост? И в този търг само ние собствениците на идеални части ли имаме право да го купуваме или и други случайни хора могат да ни купуват имота?

Защото при съдебно производство за делба съдът е длъжен да прекрати съсобствеността, независимо от способа. Щом един от съсобствениците е сезирал съда с искова молба за делба и са налице законовите предпоставки за това, съдът няма право да откаже делбата.
Принципът е, че прекратяването на съсобствеността /делбата/ следва да се извърши, без да се стига до публична продан, но условие за това е имотите да са реално поделяеми. Дали са такива или не, ще реши вещо лице - строителен инженер. Има специфични строителни изисквания за поземлените имоти и сградите, които трябва да са спазени, за да могат да се поделят имотите. Ако тези изисквания не могат да се спазят, няма друг вариант за делба, като крайна мярка, освен публичната продан на неподеляемите имоти.
На тази продан могат да участват и трети лица, но съделителите имат някои допълнителни права, посочени в чл. 354 от ГПК, вр. чл. 505, ал. 2 от ГПК, а именно
Чл. 354. (1)Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 505, ал. 2.
(2) Ако няколко съделители желаят да изкупят имота при условията на ал. 1, се извършва нова продан само между тях при първоначална цена - предложената най-висока при първата продан. Тя продължава една седмица и се извършва по общите правила.
(3) Ако при проданта по ал. 2 никой от съделителите не изкупи имота, той се възлага на наддавача - трето лице на делбата, предложило най-високата цена при първата продан.

Чл. 505. (2) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 492, ал. 1 заяви, че желае да купи имота по най-високата предложена цена.

Т.е. всеки съделител може да поиска да му бъде възложен общият имот на най-високата предложена цена, а ако няколко съделители изявят желание за това, само между тях се провежда нова продан.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3844
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 14 Юни 2022, 06:23

ivanov_p написа:Имотите са делими и няма да се стигне до продажба, която е публична, участва всеки желаещ. Няма как да се кооперирате, има други начини, които ще ви каже адвоката. Няма нищо притеснително, преценете дали това което иска леля ви в повече си струва ядовете и разноските по едно делбено производство в съда, защото може да се стигне до същото или почти същото но след 2-3 години, направени разходи и да сте се скарали окончателно. Аз лично бих предложил към долния етаж да остане залепената кухня, ако не - делба.

По-горе колегите Ви ми казаха, че няма да отиде повече от година като период. Да се разберем с леля е невъзможно, опитахме и цяла година я чакахме, а тя ни мота и се опита да ни изнуди накрая. Да се скараме окончателно вече не е фактор, а свършен факт.

Съдебните разноски само подалия молба за делба ли ги плаща или всички собственици на идеални части (включително и леля)?

Съда може ли да реши да даде на едната страна полумасивна сграда , а на другата масивна? Или ще ги дели масивните отделно от полумасивните и паянтовата?
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот ivanov_p » 14 Юни 2022, 07:41

По-горе ви казаха, че ако делото е в провинциален и ненатоварен съд може и да продължи една година, ако другата страна не обжалва. Истината е, че 2-3 години е нормална продължителност, теоретично може и по-малко, но много вероятно е да е повече. Според мен само призоваването на леля ви може да продължи над година.
Това е съд, всичко може. може може един да вземе целия имот, другият да получи пари, може и всички да получат само пари, каквото е писано това ще стане, не може да предполагаме.
Всеки си плаща разноските, както за делото, така и за защита. Кое как ще се дели ще реши експертизата, ако не ви хареса я оспорвате, по-точно вашия адвокат. Това е смисъла на делбата. Ако горния етаж е по-хубав това ще се отчете, но не от само себе си, а когато го поставите като задача, същото и за другите сгради. Делбата е изцяло адвокатска работа, аз лично не бих водил дело за мои имоти, ще отида при адвокат, който се занимава с това, защото има тънкости които ги научаваш след много дела. Намерете някой делбар в района на съда и започвайте делото, като изрично го попитайте какво да направите по "кооперирането".
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3830
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот kalahan2008 » 14 Юни 2022, 17:03

xnikolanx написа: Съдебните разноски само подалия молба за делба ли ги плаща или всички собственици на идеални части (включително и леля)?

Разноски по производството
Чл. 355. Страните заплащат разноските съобразно стойността на дяловете им. По присъединените искове в делбеното производство разноските се определят по чл. 78.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3844
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 14 Юни 2022, 17:15

ivanov_p написа:По-горе ви казаха, че ако делото е в провинциален и ненатоварен съд може и да продължи една година, ако другата страна не обжалва. Истината е, че 2-3 години е нормална продължителност, теоретично може и по-малко, но много вероятно е да е повече. Според мен само призоваването на леля ви може да продължи над година.
Това е съд, всичко може. може може един да вземе целия имот, другият да получи пари, може и всички да получат само пари, каквото е писано това ще стане, не може да предполагаме.
Всеки си плаща разноските, както за делото, така и за защита. Кое как ще се дели ще реши експертизата, ако не ви хареса я оспорвате, по-точно вашия адвокат. Това е смисъла на делбата. Ако горния етаж е по-хубав това ще се отчете, но не от само себе си, а когато го поставите като задача, същото и за другите сгради. Делбата е изцяло адвокатска работа, аз лично не бих водил дело за мои имоти, ще отида при адвокат, който се занимава с това, защото има тънкости които ги научаваш след много дела. Намерете някой делбар в района на съда и започвайте делото, като изрично го попитайте какво да направите по "кооперирането".


В провинциален град е.

Ако леля не плати да има защита, ще бъде ли длъжна да заплати някакви разходи по делото, което ние сме завели? Някакви съдебни такси? Част от таксата 4% на база идеална част ще бъде ли длъжна да заплати? Това е, което не разбрах. Моля кажете ми.
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот onlyjustice » 15 Юни 2022, 17:40

Нека да внеса малко яснота в подредбата на съветите, които дадоха колегите. Всеки от тях, каза важни неща, но процеса на делбата е много деликатен, с много тънкости, които трябва много последователно и детайлно да се спазват.
Най-важното в една съдебна делба, е исковата молба. От нейното правилно, изчерпателно, точно и ясно написване се определя и хода на производството. В изложението й трябва много внимателно да се опишат всички факти и документи за собствеността с които се разполага, доказателствени искания със задачи към вещо лице, колко по подробни, толкова по добре. Като се напише ИМ перфектно, тя трябва да се впише в АВ преди да се подаде в съда с приложенията й. Ако не е вписана, съда ще я върне на ищеца с указания за вписване. Но това са излишни гимнастики, за това всичко по реда си. За фазите на делбата писах по горе, както и за приканванията за спогодба. Дори и производството да завърши със спогодба, съда пак ще ви осъди всички да заплатите държавна такса, която е хубаво да бъде платена колкото се може по бързо от постановяването на акта /определение или решение/. Разбира ви, че сте уплашени, не сте се свързали все още с адвокат, сами няма да може да си свършите тази делба, не знаете как да реагирате и какво да очаквате, а и се лутате в мислите и желанията си.
Това, че леля ви, е далеч и се прави на умна/хитра, не е в нейна полза. Само може да ви забави известно време като се крие и не ще да поеме разбирането. В един момент всички нейни призовки се поставят към делото и се приемат за връчени след като се ослушва. Това няма да я спаси от осъждането да заплати ДТ по делото, независимо от изхода на делбата. ДТ си е ДТ и съда е длъжен да си я вземе от всички, които са участвали в съдебното производство, той си я смята и определя. От ДТ мърдане няма.
onlyjustice
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 03 Фев 2011, 13:40

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот xnikolanx » 18 Юни 2022, 03:12

onlyjustice написа:Нека да внеса малко яснота в подредбата на съветите, които дадоха колегите. Всеки от тях, каза важни неща, но процеса на делбата е много деликатен, с много тънкости, които трябва много последователно и детайлно да се спазват.
Най-важното в една съдебна делба, е исковата молба. От нейното правилно, изчерпателно, точно и ясно написване се определя и хода на производството. В изложението й трябва много внимателно да се опишат всички факти и документи за собствеността с които се разполага, доказателствени искания със задачи към вещо лице, колко по подробни, толкова по добре. Като се напише ИМ перфектно, тя трябва да се впише в АВ преди да се подаде в съда с приложенията й. Ако не е вписана, съда ще я върне на ищеца с указания за вписване. Но това са излишни гимнастики, за това всичко по реда си. За фазите на делбата писах по горе, както и за приканванията за спогодба. Дори и производството да завърши със спогодба, съда пак ще ви осъди всички да заплатите държавна такса, която е хубаво да бъде платена колкото се може по бързо от постановяването на акта /определение или решение/. Разбира ви, че сте уплашени, не сте се свързали все още с адвокат, сами няма да може да си свършите тази делба, не знаете как да реагирате и какво да очаквате, а и се лутате в мислите и желанията си.
Това, че леля ви, е далеч и се прави на умна/хитра, не е в нейна полза. Само може да ви забави известно време като се крие и не ще да поеме разбирането. В един момент всички нейни призовки се поставят към делото и се приемат за връчени след като се ослушва. Това няма да я спаси от осъждането да заплати ДТ по делото, независимо от изхода на делбата. ДТ си е ДТ и съда е длъжен да си я вземе от всички, които са участвали в съдебното производство, той си я смята и определя. От ДТ мърдане няма.

Благодаря много! Това отговаря на един от основните ми въпроси, за това дали ще бъде задължена да плати разноски по делото. Може ли самооще няколко въпроса? Какво означава съкращението ДТ?

Държавната такса в съда по каква формула може да се определи долу-горе колко приблизително ще е? Четох някъде, че при съдебна делба се взима такса 4% от идеална част на собственика - Това вярно ли е? И ако е вярно тези 4% при пазарна цена или данъчна оценка се правят в съда?

Също, ако можеше да се разберем при нотариус, той колко % такса ще вземе от собственик на идеала част и при пазарна оценка или данъчна?
xnikolanx
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 01:04

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот propensity » 18 Юни 2022, 06:27

xnikolanx написа:
onlyjustice написа: Може ли самооще няколко въпроса? Какво означава съкращението ДТ?

Държавната такса в ..


Сами сте си отговорели - ДТ е държавна такса. Определя се на базата на оценката на имота при изнасянето му на публична продан. ДТ от 4% се дължи съразмерно от всеки съделител. Ако се разберете и продадете имота, взаимно едните на другите или на трети лица, преди влизане в сила на решението на съда във втората му фаза, няма да ви начислят тези 4%, но ще има символична ДТ по самото водене на делото от порядъка на 100-300лв, ориентировъчно. Ако се назначи СТЕ /вещо лице/ във входа на производството - ще трябва да му се плати от страната направила искането за такова. В случай, че леля ви или друго лице, страна по делото отсъства и е неоткриваемо, съдът ще разпореди да се му бъде назначен особен представел /служебен адвокат/, на който също трябва да му се плати за да го представлява.

Казано ви бе, че делби във форум не се извършват и ви трябва адвокат. На колкото и въпроса да ви се отговори тук, ще следат още и още, защото материята и процесът са обемни и действително деликатни.

Заделете си сума и си потърсете колега, който да свърши работата, защото може да се вкарате в беля.
propensity
Потребител
 
Мнения: 423
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот onlyjustice » 20 Юни 2022, 11:40

Има една поговорка: Какво ще роди жена и какво ще постанови съд, може само да се гадае, докато не стане на яве. Така, че каква ще е таксата, за която питате, съда си я определя, а как и какво ще вземе предвид за формирането й, само той си знае. Може да попитате Чичко Гугъл за ДТ за граждански производства, там ще ви излязат едни тарифи, едни наредби и ако се ориентирате във всичките тези членове и препратки, може и да си дадете отговор на въпроса. Но каквато и ДТ да Ви определи съда и разходите, които ще направите по съдебната делба, като цяло, ще са в пъти по големи, от тези да се разберете и разделите имота пред Нотариус.
onlyjustice
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 03 Фев 2011, 13:40

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот guest1 » 20 Юни 2022, 20:50

onlyjustice написа:Но каквато и ДТ да Ви определи съда и разходите, които ще направите по съдебната делба, като цяло, ще са в пъти по големи, от тези да се разберете и разделите имота пред Нотариус.

То хубаво да се разберат, ама …
Има стара приказка - „Като не щеш мира, на ти … съдебна делба”!
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 805
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Помощ за делба на селски имот

Мнениеот onlyjustice » 20 Юни 2022, 21:20

В една съдебна делба най-неизгодното, е да си ищец търсещ правдата, която се желае и очаква. Най-изгодното, е да си чакащ ответник! Първия не е ясно, какво ще спечели, а за втория все ще има нещо плюс! Сега дано ме разбрахте правилно, какво имам предвид, че съдебната делба никак не е желателна! Мога да дам конкретни примери, но е дълго за писане, а и Вие ще имате много въпроси. За това или пас или на лелята й намерете цаката! Успехи, от сърце!
onlyjustice
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 03 Фев 2011, 13:40


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron