начало

Новата наредба за юридическото образование влиза в сила от учебната 2023/24 г., промените в хорариумите – още наесен Новата наредба за юридическото образование влиза в сила от учебната 2023/24 г., промените в хорариумите – още наесен

Предварителен договор за покупко-продажба на парцел

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Предварителен договор за покупко-продажба на парцел

Мнениеот tsveta_lex » 28 Яну 2022, 10:49

Здравейте,
Казусът е следния - Харесали сме един парцел, но има някои несъответствия на издадената скица за него и кадастралната карта. От обяснението на брокера не мога да разбера добре, но той изтъква бавенето от кадастралната служба като главна причина за невъзможността да се осъществи сделка. От издадената скица ясно се вижда че покрай имота минава път - тип тупик, но в кадастралната карта този път не е означен.
Въпросите ми са:
1. Как мога да проверя статуса на тази неуредица и защо отнема толкова време да се уреди. Дали в кадастралната служба ще ми дадат информация за този имот, като не съм собственик а потенциален купувач?
2. Тъй като в скицата се изброяват имената на всички наследници, как мога да проверя какъв документ за собственост имат
3. Може ли да се провери и как дали имат договор за доброволна делба, тъй като този парцел е бил част от един по-голям парцел,но явно е разделен защото на кадастралната карта се вижда че е разцепен на 3 части (ние се интересуваме от едната част)
4. Ако подпиша предварителен договор за покупко-продажба, брокера иска да му платя 1/2 комисиона, а на продавачите 10% от стойността на целия имот. Каква тежест има този договор и ако ме мотаят след това прекалено дълго (в договора ще се определи някакъв срок) как ще ми върнат капарото - по съдебен ред ли трябва да си го искам? 1/2 комисиона на брокера май ще трябва да се простя с него или и това подлежи на връщане?
Всякакви съвети са добре дошли :-)
tsveta_lex
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2022, 10:12

Re: Предварителен договор за покупко-продажба на парцел

Мнениеот berto » 28 Яну 2022, 18:25

Ако имате ЕГН-тата на собствениците, проверете в Агенция по вписванията за това кой е собственик, там ще излезе и кой какъв акт за собственост има. Иначе за пътя-тупик отидете в общината и настоявайте да видите стари планове и питайте там да ви кажат дали пътят ще го строи някой или не, защото това може да е започнала процедура по отчуждаване вече, което също ще ви кажат оттам (от това, което сте написали, оставам с впечатлението, че пътят фактически не съществува). Не давайте капаро в никакъв случай!
berto
Потребител
 
Мнения: 185
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Предварителен договор за покупко-продажба на парцел

Мнениеот guest1 » 28 Яну 2022, 19:54

berto написа:Ако имате ЕГН-тата на собствениците, проверете в Агенция по вписванията за това кой е собственик, там ще излезе и кой какъв акт за собственост има. Иначе за пътя-тупик отидете в общината и настоявайте да видите стари планове и питайте там да ви кажат дали пътят ще го строи някой или не, защото това може да е започнала процедура по отчуждаване вече, което също ще ви кажат оттам (от това, което сте написали, оставам с впечатлението, че пътят фактически не съществува). Не давайте капаро в никакъв случай!

Като цяло сте прав, ама това „дали пътят ще го строи някой или не“ - е божа работа!
Общините казват - „В ПУП я има тая улица, ама ... няма финансиране!“
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 751
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron