начало

25 нови обвинители са назначени в 10 районни прокуратури 25 нови обвинители са назначени в 10 районни прокуратури

Казус със спряни болнични от НОИ-СО

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус със спряни болнични от НОИ-СО

Мнениеот kazus_s_noi » 27 Яну 2022, 00:01

Здравейте, предварително се извинявам за дългия пост и ако бъркам термини. Надявам се да съм в правилния раздел.

Август 2020г майка ми претърпя операция и с бавно въстановяване прекара 6 месеца в болничен, като за всяко продължение сме взимали направление от специалист и сме минавали през ЛКК, както му е реда.
Работодателя е регистриран в София Област, а тя е със софийски адрес. При проверка в сайта на НОИ, тя излиза с всички осигуровки изрядни, както в нейния 'профил', така и при проверка-разбивка по месеци. По време на болничните (а и преди, и след) не сме се сблъсквали с проблеми със здравно-осигурителния статус.
НО! Началото на ноември 2020г получихме писмо от НОИ-СО, че ОТКАЗВА изплащането на първите 2 БЛ(работодателя явно ги беше занесъл заедно, по-късно). Веднага, с помощта на адвокат (осигурен от работодателя) обжалвахме, и решението бе променено от 'отказ' на 'спиране на производство по изплащане с Мотив: Извършване на проверка в осигурителя относно коректността на подадените данни по чл.5 ал.4 от КСО'.
Адвоката беше 'от съпричастност' от фирмата, и при последващите обжалвания сме били самостоятелни. За всеки от последвалите болнични получихме писма за 'спиране', и всяко от тях в срок сме обжалвали. Началото на 2021 с помощта на друг адвокат подадохме още една молба за рестартиране на изплащането. Междувременно звъня, ходя на място, и съдействам за провекрата с каквото мога (свързах ги със счетоводителя, който води документите на фирмата, т.н.).
Освен че ни приемат и входират всяка жалба, не получаваме 'ъпдейти' след това, само "проверката продължава".
И, въпросите ми:
1.1. Щом тя е осигурена "по техните думи" и справки и в системата, имат ли право да й спират болничните?
1.2. Можем ли да си търсим правата в съда, и по-точно - има ли смисъл да напъваме, или да чакаме? Говорим за длъжност на минимална работна заплата, не са милиони левове
2. Проблема не е ли между НОИ-СО и работодателя(НОИ-СО споменаха и НАП като участник в проверката)? Защо служител е косвена жертва?
3. Има ли срок такава проверка? В случая е вече над 1 година. Говорих с някакъв 'следовател', който с неприятен тон ми заяви че 'и до анулиране на целия осигурителен статус' можело да се стигне
4. Има ли някаква давност за обезщетение за временна неработоспособност? Трябва ли да 'напомняме' за себе си на някакво време, за да не си помислят, че се отказваме?
5. Могат ли наистина да й 'заличат' последните Х години от този работодател, ако проверката завърши зле? Можем ли да съдим работодателя тогава?

Всякакви съвети и насоки са добре дошли! Най-важни са въпроси 1.1 и 1.2 - да действаме, или да чакаме и №5 (говорим за застрашени години стаж за пенсия). Благодаря за отделеното време, дори само да прочетете.
kazus_s_noi
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2022, 21:11

Re: Казус със спряни болнични от НОИ-СО

Мнениеот guest1 » 27 Яну 2022, 14:54

Здравейте!
Само да добавя - в КСО (и останалите нормативни документи) се използва израза „внесени ИЛИ дължими осигурителни вноски“.
Щом едно лице е подлежало на осигуряване (по ТД) - няма значение, дали парите са в сметката на НОИ или ги очакват.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 751
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Казус със спряни болнични от НОИ-СО

Мнениеот kazus_s_noi » 28 Яну 2022, 21:25

Здравейте Гост1, и ние така казахме, неколкократно, в почти всяка жалба го има това. И 2-ия адвокат каза, че това не е нормално.

Но да обжалваш пред НОИ и да очакваш разбиране/съгласие е като да чакаш да потече вода от камък. В Китай някакви митове говорят за това, ама никой не го е виждал...
kazus_s_noi
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2022, 21:11


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron