начало

На 28 юли да предадем ключовете от спецпрокуратурата на НС и то да прехвърля делата На 28 юли да предадем ключовете от спецпрокуратурата на НС и то да прехвърля делата

Контрол над съдебно решение и юрисдикция на съда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Контрол над съдебно решение и юрисдикция на съда

Мнениеот johnfreedom » 17 Яну 2022, 19:28

Здравейте,
Бих искал да знам, как се прилага съдебно решение издадено от български съд спрямо чуждестранен гражданин, който към момента на издаване на решението е бил и български гражданин, а след това вече не е?
Самото дело е за родителски права заведено от мен срещу майката. Завел съм го като български гражданин. Съдът е излязал с решение. Известно време след това съм се отказал от българското си гражданство. Другото ми гражданство/ва е от държава/и извън ЕС. От гледна точка на правото по казуса свързани с държавата/държавите на които съм гражданин всичко е ясно и не е въпрос на коментар. Интересува ме, как съда в България упражнява контрол над издаденото съдебно решение при условие, че няма юрисдикция върху една от страните по делото?
Допълнително, ако е полезно като информация, малолетното дете вече е или скоро ще бъде със съответния легален граждански статут и в другите държави, който автоматично произлиза от моя такъв и не касае по никакъв начин България, законите в България и институциите й. Майката не фигурира никъде в другата/другите държави под каквато и да е форма и не се разпознава от закона като легален попечител, защото няма никакъв статут там. За моралистите, които най-вероятно ще се намесят с мнения които никой не им иска бързам да обясня, че не става въпрос за "прецакване" на системата или на майката или използване на детето за реваншиски цели. Бих се радвал някой да сподели истински опит или знания по казуса, защото в хода на делото и след това се оказа, че дори "топ" адвокати в България не знаят къде се намират. Поздрави!
johnfreedom
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Яну 2022, 18:56

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron