начало

На 28 юли да предадем ключовете от спецпрокуратурата на НС и то да прехвърля делата На 28 юли да предадем ключовете от спецпрокуратурата на НС и то да прехвърля делата

Какво да направя, за да мога да продавам?

Казуси за недвижими имоти


Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот val4o123 » 24 Дек 2021, 10:06

Здравейте. Искам да продавам, но не знам какво да направя, за да получа правомощия да продавам моите части то въпросния имот.

Изкарах копия от 2 нотариални акта, но не мога да разбера какво казват тези документи... не разбирам дали има какво да се дели, или вече всичко е разделено. Сега ще ви обясня какво пише в актовете. Датите и имената ще са фалшиви, обаче.

Искам да ми обясните как да процедирам, и дали изобщо има какво да се дели, или е описано кои части на кого са.

Ето какво пише в първия нотариален акт:

Дата, град, име на нотариус, номер на нотариуса.
Имена, адреси и ЕГН-та и други лични данни на явилите се страни - продавач и купувач.

...се явиха Иван Димитров Атанасов, действащ лично за себе си и като баща и законен представител на малолетния си син - Петър Димитров Атанасов, и се съгласиха на следното:

Мария Иванова Георгиева продава на Иван Димитров Атанасов и на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител, Иван Димитров Атанасов, следния свой собствен недвижим имот:

Първият етаж от триетажна жилищна сграда, находяща се в "име на град", "име на улица", който етаж е със застроена площ от 83 кв.м и се състои от: антре, три стаи, баня-тоалетна, при граници зид към сградата в УПИ-"номер" и от три страни: - външен зид; Ведно с избеният етаж на сградата, застроен на 83 кв.м, при граници за него: зид към сградата в УПИ-"номер" и от три страни-външен зид: Както и съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху урегулираният поземлен имот, върху който същата е построена, представляващ УПИ-"номер".


Това е какво казва втория нотариален акт:

Мария Иванова Георгиева продава на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител - Иван Димитров Атанасов, собствената си идеална част от следния недвижим имот: 140 върху 273 идеални части кв.м от поземлен имот с идентификатор: "номер", ------тук са дадени детайли описващи имота--------. Трайно предназначение-урбанизирана територия, начин на трайно ползване - ниско застрояване. И тук още данни за имота бяха дадени...


Сега, може ли някой да ми обясни кое е мое и кое не е мое? Кое първо трябва да бъде разделено чрез съдебно дело, за да получа правомощия за продаване?

Аз го разбирам по следния начин. Първия акт казва това:

Мария Иванова Георгиева продава на Иван Димитров Атанасов и на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител, Иван Димитров Атанасов, следния свой собствен недвижим имот


Според мен, това означава, че имота е на двама ни, и е необходимо да се раздели на части, за да може всеки да има неговите части и да ги продаде като иска. Преди подялба никой нищо не може да продава, тъй като не е обозначено кое на кого е.

Втория акт казва това:

Мария Иванова Георгиева продава на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител


Според мен, това означава, че имота е само и единствено на мен, а другия човек няма нищо общо. Единственото общо, което другия човек има в случая, е че е действал като мой законен представител, за да се изпълни продажбата, но няма нищо общо с частите, и аз мога да ги правя каквото си поискам, без да го информирам за нищо.

Правилно ли съм разбрал? Обяснете ми, моля.

Благодаря.
val4o123
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 23 Юли 2021, 13:17

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Дек 2021, 01:15

Спешен ли е случаят.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5079
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот val4o123 » 25 Дек 2021, 02:02

ivan_lawyer написа:Спешен ли е случаят.


Да, парите са ми необходими възможно най-скоро.
val4o123
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 23 Юли 2021, 13:17

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Дек 2021, 06:48

Ще се опитам някак да спомогна.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5079
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2022, 12:55

Ако питащият в случая сте вие - синът, то етажът притежавате заедно с баща си (предполагам при равни дялове, защото не сте написал друго), а земята е само ваша. Няма как да "делите" етажа и да продадете само своята реална част. Жилището е неделимо.
Можете да се разберете с баща си да продадете цялото жилище и да си разделите парите или да продадете само своята идеална част, но баща ви като съсобственик трябва да е изрично съгласен на това (подписва се декларация пред нотариус).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот guest1 » 25 Яну 2022, 17:33

val4o123 написа:
ivan_lawyer написа:Спешен ли е случаят.

Да, парите са ми необходими възможно най-скоро.

За спешните въпроси, най-често има спешни решения.
Които - понякога са сМешни и в повечето случаи - грешни!

Всичко може да се продаде. Просто не винаги - на справедлива пазарна цена.
Никой не е казал, че трябва да се дели - къщата или само етажа, и да се продава реална част. Може да се продаде идеалната част - продажба между съсобственици, продажба на трето лице - при отказ от съсобственика.
Има и „най-голямата глупост“ - с имота се обезпечава някакъв кредит и после - кредитора си го прибира.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Потребител
 
Мнения: 751
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот lexotan » 25 Яну 2022, 19:22

Ти с баща си не говориш ли, та си тръгнал да продаваш без негово знание имот, платен от него?! Аман от такива, ей! Че и съвет иска...
lexotan
Младши потребител
 
Мнения: 50
Регистриран на: 31 Юли 2009, 14:04


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron