начало

На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат

ЧСИ похити скромният ми банков влог

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот kamen64 » 26 Сеп 2021, 16:20

Здравейте уважаеми съфорумци, имам един въпрос към вас, ще се радвам много ако някои от вас могат да ми отговорят. На 64 години съм от гр. Варна.
Имам брат който беше женен от 1982г. в Полша има там жена, деца и внуци, но почина миналата година там на18.04.2020. Не знам точно кога но някъде 1988 или 1989г. брат ми си купува някаква кола на старо в България и заминава с нея при семейството си в чужбина.Първите години и е плащал данъка но после я бракува и е пропуснал да я отрегистрира.След като е бил няколко пъти призоваван да плати данъка за колата 1623 лв. с лихвите, той не го е направил и община Варна предава случая на Частен Съдебен изпълнител Варна който да се заеме със събирането на сумата.След като ЧСИ научава по някакъв начин за смъртта на брат ми (длъжника), решава, да превърне мен в длъжник и да посегне на моят скромен влог от 2000лв в ДСК.Това са единствените средства които притежавах необходими ми за лекарства и преживяване.На 64 години съм без никакви доходи инвалид ,чакам решение за придобиване право за пенсия. Редно ли е аз като негов брат да отговарям за негови неплатени данъци? Негов наследник ли съм след като след неговата смърт имотът му беше разделен между децата му което е правилно, но защо аз трябва да платя пасивите?Не се чувствам длъжник,защото не съм я виждал тази кола нито знам как изглежда и защо трябва да и платя данъка с лихвите. Брат ми пътуваше често до България на гости, или за смяна на документи,имали са време 30 години да го принудят да си плати данъка.Смятам, че не е редно ЧСИ който не може да се добере до наследниците да превръща мен в длъжник .Защо след като никога не съм имал дългове в живота си ме направиха длъжник?Изготвен е документ с невярно съдържание с който името на брат ми като длъжник е заменено с моето и така са заблудили банка ДСК и са отмъкнали последните ми средства за препитание и лекарства.
Според вас как трябва да постъпя в дадения случай? Имам ли шанс да спечеля дело ако заведа такова?
Благодаря предварително
kamen64
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Сеп 2021, 15:35

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот errant_lawyer » 26 Сеп 2021, 17:37

Здравейте,

според ме се е случило следното:
По всяка вероятност бракът и раждането на децата на брат Ви не са били регистриране в България. Затова в удостоверението за наследници само Вие излизате като наследник. Поради това съдебният изпълнител е предприел действия срещу Вас.
На първо време мисля, че има няколко възможности за справяне със ситуацията:
1. Ако можете, свържете се с наследниците на брат Ви и помолете да извадят Европейско удостоверение за наследници и да Ви го изпратят. След това го представете на съдебния изпълнител и поискайте прекратяване на производството по отношение на Вас, тъй като Вие не сте длъжник или наследник на длъжник, съответно да Ви бъдат върнати събраните суми.
2. Ако не можете да се снабдите с удостоверение за наследници, в което са посочени действителните наследници, можете да направите отказ от наследство. Това можете да направите, като подадете заявление с нотариално удостоверяване на подписа Ви пред съда във Варна, съпроводено от удостоверение за наследници, издадено от общината, акт за смърт и разписка за заплатена държавна такса. Съдът ще постанови определение, с което отказът от наследство ще бъде вписан в специална книга. Вадите си препис от определението и го представяте на съдебния изпълнител, като искате прекратяване на производството и връщане на сумите. На теория съдебният изпълнител е трябвало да Ви предостави срок да заявите дали се отказвате от наследството. Това може и да не се е случило.
3. След като се сдобиете с Европейското удостоверение за наследници или след като се впише отказът от наследство и в случай че съдебният изпълнител откаже да прекрати производството, можете да предявите иск по чл. 440, ал. 1 ГПК. В този случай като обезпечителна мярка бих поискал спиране на изпълнителното производство.
errant_lawyer
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот kamen64 » 26 Сеп 2021, 17:47

Благодаря за изчерпатения отговор,вдъхнахте ми надежда!!!!
kamen64
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Сеп 2021, 15:35

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот nikodim77 » 26 Сеп 2021, 21:20

Здравейте,
Позволявам си да се включа в темата, с мои съждения, които намирам, че ще са в полезно допълнение. Еrrant_lawyer е дал изчерпателен и издържан отговор, за това моля да бъда извинен за моето „вмъкване’ тук!
От описаното от питащия, който сочи, че покойният му брат е починал преди близо година (18. 04. 2020 г.) възникват два немаловажни въпроса: Оставил ли е покойният някакво друго наследство (влог, имоти – двиими или недвижими) и най-вече, какво се случва с тях? Отговорът на тези въпроси обуславя предполагаемата бъдеща защитна (нападателна) теза на ответната стана – ЧСИ. Защото, ако починалият е оставил имущество, което се владее, управлява или са извършени разпоредителни сделки със същото от страна на питащия, то тогава ще се счита, че той е приел наследство, чрез конклудентни действия, и действителността на един бъдещ отказ от наследство става под въпрос. Все пак периодът от Април миналата година към днешна дата предполага наследството да е било прието с конклудентни действия. В смисъла на горното, при появата на наследниците, които биха фигурирали в един документ като „Европейско удостоверение за наследници”, ако същите са низходящи, то тогава настъпват и усложнения в случай, че питащия се е разпоредил с наследство, което на практика е тяхно, а той не е в кърга наследяващи. Такава ситуация го поставя пред дилемата, дали да заплати търсената сума от ЧСИ, ако останалото наследство надхвърля нейната стойност, което наследство може да придобие едва след 10 години (вече 9)..ИЛИ! да постъпи според нормите на морала (т, нар. „добри нрави”) и да потърси племенниците си, на които да предаде имуществото на техния баща-наследодател…


пп.
Да не поправям (направо трия) целия си пост правя настоящия послпис: Едва сега, след постването на горното прочетох наново и по-прецизно написаното от kamen64, като вникнах над следното: „…имотът му беше разделен между децата му…” това, че не бях вникнал в цитирания текст ме подтикна да опиша ситуацията с приемане наследството и всичките му горни алибализми… Но все пак, това разделяне на имота на починалия следва да е уредено законово и да е вписано в АВ, което също е в полза на питащия досежно оспорване на задължението, респ. написаното от errant_lawyer
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 950
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот kamen64 » 27 Сеп 2021, 09:19

Здравей Никодим, благодаря за мнението.
Да вярно е, че с брат ми сме имали общ имот като наследници, но той пожела да му изплатя неговата част тъй като живееше в чужбина.Разплатили сме се още през 1997г. За всичко имам необходимите документи.Така ,че към април миналата година той нямаше имот нито влог в България, каквото е имал беше там.
kamen64
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Сеп 2021, 15:35

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот doondie » 28 Сеп 2021, 00:34

Като алтернатива според мен далеч по-спокоен вариант за питащия ще е да помоли роднините си в Полша да възстановят отнетите му средства. Говорим за 1000 евро, което не е кой знае колко. Все пак баща им е дължал тези средства и чичо им е бил ощетен несправедливо, затова моралното в случая би било най-малкото да възстановят финансовата загуба.
В противен случай описаните варианти от Ерант изглеждат правилният начин на действие, но извършени от адвокат.

Впрочем, ЧСИ уведомил ли Ви е за намерението си да Ви съди? Как и кога разбрахте за запорното решение? Минал ли е срокът за обжалване на изпълнителния лист или както се нарича?
Тези средства звучат като неплатени данъци за 5 години (тъй като за годините преди последните 5 те са отписани) + разходи за изпълнително и/или заповедно дело + такса на ЧСИ.

Как е възможно да се вземат всички спестявания на човек в неравностойно положение без доходи?!
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 405
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот propensity » 28 Сеп 2021, 13:09

doondie написа:Впрочем, ЧСИ уведомил ли Ви е за намерението си да Ви съди?!


Вух. :shock:
propensity
Потребител
 
Мнения: 406
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот kamen64 » 28 Сеп 2021, 14:55

Здравейте,
Имаше някакво препоръчано писмо адресирано до мен от съдебния изпълнител, но аз отказах да го получа и то се е върнало обратно, тогава са започнали тези действия на чси.Предполагам,че това е писмото с което са ме предупреждавали.
kamen64
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Сеп 2021, 15:35

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот errant_lawyer » 28 Сеп 2021, 20:20

Здравейте,

отказът да получите уведомлението е бил грешка. Препоръчвам Ви да се заемете възможно най-скоро с описаните по-горе стъпки, включително и да посетите кантората на ЧСИ, за да се запознаете с документите, които са опитали да Ви връчат.
Би било добре, ако имате възможност, да се свържете с адвокат, който да се занимае със случая.
errant_lawyer
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот kamen64 » 28 Сеп 2021, 21:02

Здравейте,
разбира се, че ще предприема нещо, това няма да го оставя така.Притеснява ме,че всеки който пожелае с основание или без, може да влезе и разпердушини банковата ти сметка ама дали е било законно или не иди се оправяй после,адвокати,съдилища, нотариуси, аналгини, ибупрофени за глава и.т.н.
Ами те утре могат да извадят някакви пожълтели актове от КАТ за шофиране без колан или за превишена скорост, е тогава какво ще ми вземат и последната риза от гърба ли?Има нещо сбъркано в цялата тази работа.Благодаря за отговора.
kamen64
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Сеп 2021, 15:35

Re: ЧСИ похити скромният ми банков влог

Мнениеот gergana12 » 29 Сеп 2021, 01:00

Съжалявам за това, което преживявате, Камен64.
Отговорили са ви компетентно юристи по-горе.
Като живееща извън България, бих се замислила защо търси вас съдебният изпълнител. Проверете е ГРАО към общината дали бракът На брат ви и раждането на децата са регистрирани в България. Ако той има деца, вие не сте наследник изобщо.
Имам подозрения, че ако не е документирано, единствен наследник сте вие. сПонеже аз самата имам роднини в Полша от времето на социализма, знам че имаха много рестриктивни закони за гражданството и май братовчедите трябваше да избират на 18 години какви да бъдат. Не знам как е сега, в ЕС.
Потърсете и племенниците, независимо от гражданството, заедно със съпругата му са наследници. Успех и ако можете се ядосвайте по-малко. Търсете причината и обжалвате по реда.
gergana12
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 21 Дек 2008, 02:35


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron