начало

КС след мораториума над „Борисов 3“: Недопустимо е НС да спира правомощия на другите власти КС след мораториума над „Борисов 3“: Недопустимо е НС да спира правомощия на другите власти

Удостоверение за търпимост

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Удостоверение за търпимост

Мнениеот gospodinov666 » 15 Сеп 2021, 19:53

Привет, и първо се извинявам ако темата не е в точния раздел.
Казусът е следния. Предстои ми продажба на имот, къща, гараж, и три селскостопански постройки. След доста перипети по промяна на ПУП, скици, наследници и какво ли още не, стигнахме до прословутото удостоверение за търпимост. Резултата е такъв че гл. арх. на общината отказва да издаде удостоверение за две от селскостопанските постройки като за другите три сгради всичко било наред. Адвоката който се занимава със случая ми обясни че сделката може да мине при нотариус дори и с удостоверението само за трите сгради но след това купувачът евентуално щял да има проблеми.
Въпросът ми е следния: възможно ли е наистина сделката да мине само с удостоверение за трите одобрени сгради и какви евентуални проблеми би могъл да има купувача (тъй като адвоката не можа да ми обясни). Благодаря предварително на отзовалите се!
gospodinov666
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 28 Дек 2020, 14:46

Re: Удостоверение за търпимост

Мнениеот guest1 » 16 Сеп 2021, 01:13

В ЗУТ има точни дефиниции - кои постройки са търпими.

Този адвокат ... е проспал половината обстоятелства.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 367
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Удостоверение за търпимост

Мнениеот stozashto » 16 Сеп 2021, 02:59

Удостоверението за търпимост (УТ) е за незаконни към днешна дата постройки, независимо дали са къщи, гаражи или селскостопански постройки.
Разликата между незаконна сграда с УТ и незаконна сграда без УТ е, че първата не може да бъде премахната принудително, допуска се да бъде обект на имотна сделка и да бъде вписана в нотариалния акт (което изобщо не я прави по-законно изградена, обаче!)... Втората няма защита от принудително премахване, не може да бъде обект на имотна сделка и не може да бъде вписана в нотариалния акт.
Адвокатът би следвало да поясни, че проблеми има и сегашният собственик - той си има в двора незаконни постройки, за част от които всеки момент може да бъде подадена жалба и да бъде поискано премахването им, за негова сметка, поради което му се налага да ги хариже безплатно и да се отърве максимално бързо от тях. За бъдещия собственик е същото - той ще си има двор с незаконни постройки, за част от които всеки момент може да бъде подадена жалба и да бъде поискано премахването им, за негова сметка, което променя значително финансово-времевите му прогнози и ресурси.
Това е сбитото обяснение на рисковете и проблемите, които не зависят от собствениците, а от статута на сградите.
stozashto
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 21 Юни 2013, 16:32

Re: Удостоверение за търпимост

Мнениеот guest1 » 16 Сеп 2021, 10:18

Снощи набързо написах
guest1 написа:В ЗУТ има точни дефиниции - кои постройки са търпими.

трябваше просто да отворите текста. Общо 5 члена и параграфа са за „търпимост“!
stozashto написа:Удостоверението за търпимост (УТ) е за незаконни към днешна дата постройки, независимо дали са къщи, гаражи или селскостопански постройки.
Разликата между незаконна сграда с УТ и незаконна сграда без УТ е, че първата не може да бъде премахната принудително, допуска се да бъде обект на имотна сделка и да бъде вписана в нотариалния акт (което изобщо не я прави по-законно изградена, обаче!)...

Това също не е напълно вярно!
Ето всички текстове от ЗУТ по въпроса - намерете си какво може и какво не.
§ 16. (1) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
§ 53. (1) Търпимите строежи по § 16, ал. 1 от преходните разпоредби на закона и по § 127, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (обн., ДВ, бр. 82 от 2012 г.; изм., бр. 66 от 2013 г. и бр. 98 от 2014 г.), които са с постоянен устройствен статут по действащ подробен устройствен план, могат да се пристрояват и надстрояват и в тях могат да се извършват основни ремонти, реконструкции и преустройства, включително с промяна на предназначението, както и всички допустими строителни и монтажни работи в съответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план.
(2) Търпимите строежи по ал. 1, които нямат постоянен устройствен статут по действащ подробен устройствен план, могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепват носещите конструкции.

Чл. 53а. Заварените и търпимите строежи, невключени в режима на застрояване на урегулирания поземлен имот, се премахват от възложителя най-късно до завършване на разрешения строеж. Ако възложителят не изпълни това, строежът не се въвежда в експлоатация.
Чл. 195. (5) Кметът на общината може да задължи със заповед собствениците на заварени или търпими строежи да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и други обекти по чл. 151, ал. 1, т. 1-15, временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 367
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Удостоверение за търпимост

Мнениеот gospodinov666 » 16 Сеп 2021, 19:28

Благодаря на всички отзовали се. Но. На мен ми е ясно какво е "търпимост", кога и защо се дава. Въпросът ми беше може да се направи сделка пред нотариус като само 3 от 5 сгради са одобрени за въпросното удостоверение?
gospodinov666
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 28 Дек 2020, 14:46

Re: Удостоверение за търпимост

Мнениеот guest1 » 16 Сеп 2021, 19:51

Извинете за допълнителните размишления ...
gospodinov666 написа:Въпросът ми беше може да се направи сделка пред нотариус като само 3 от 5 сгради са одобрени за въпросното удостоверение?

По този въпрос - да, може. Но купувачът ще придобие само сградите, които фигурират в НА.
Другите две са образно казано - „купчини материал“. И във всеки момент, може да се наложи да ги премахне.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 367
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron